心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

娘家爸媽由我結咗婚搬出去住起,幾乎隔日自己攞鎖匙上我屋企。我同先生平時係屋企鍾意只著底衫褲坐床上煲劇,成日要臨急臨忙著翻面衫褲。就算見到咁樣嘅情况都仲係從不通知私自上黎。
之後有咗BB搬大d,今次冇再俾鎖匙佢地。但問題依然存在,隔日上黎大聲拍門,因為係夜晩11點驚嘈到人所以只能開門俾佢。
到BB出世,更加日日上黎玩B。連喂奶個半個鍾兩老都全程眼甘甘望住,乜都睇哂。雖然係親生父母,始終我都係成年人有自尊同私隱,咁樣令我好大壓力!
直到BB1歲,我又有咗細B, 爸媽仍keep住隔一兩日上黎拍門,原本同大B訓緊覺都要嘈醒人同佢地兩老玩。想扮唔係屋企,點知BB聽到拍門就會醒咗大嗌冇得扮,只可以死死氣開門俾佢地。
因為大B已識行,所以爸媽成日要帶佢落街。
原本BB多d郁動係冇問題的,只不過爸媽思想同行為好令人擔心:唔出聲就帶走BB,俾幾個月大嘅BB原粒提子、雪糕、薯條、串燒等食物,帶B去淋大雨,玩垃圾筒。而家仲玩埋lift門,扶手電梯,係天橋上玩辦完哂跌落橋,揸車時不停同座坐BB玩,由BB企係等緊客嘅的士前面,司機完全見唔到咁矮嘅B仔。放BB在馬路中間自己行,差d俾車車死... 呢d行為我係BB身邊都會發生,嗌都嗌唔停,我大住肚身手又唔夠阿爸快,未黎得阻止切事情就已經發生咗,要我親自去抱翻B先停手。
為此,我幾乎次次鬧阿爸,佢反而仲委屈話係阿B自己鍾意要咁樣:BB係要自己行,BB想玩, BB覺得得意,我睇住嘅唔會有事,邊有咁多意外…
大佬啊!BB先1歲多d乜都唔識,你一個大人仲唔識咩!
我已隨時生得都要睇實個BB,睇少就被爸媽抱走做d危險嘅事,我就黎癲了!同爸媽講上黎要先出聲,唔好下下阻住人訓教,佢地只會打電話就當通知咗,唔理你得唔得閒,聽唔聽到電話。又係照上黎,仲話有打電話係我自己冇聽到。

別墅

回覆樓主:

我已話同BB要休息多d,又係隔日上,就算有一次搞到要斷絕關係,隔咗一排冇黎,跟住又上翻黎,仲話:個孫佢都有份,憑乜唔俾佢見!你唔好旨意搬走避開我!搬去邊跟去邊!仲作勢同我搶BB…
我依家驚細b出世後,佢哋黎得仲密, 坐月時又不能睇實大B, 好驚會做出啲乜嘢驚人舉動…
我可以點做?

男爵府

回覆樓主

強硬對待

男爵府

回覆樓主

既然試過去到反面搶仔,咁直頭叫樓下看更認住唔比佢地上樓,佢地夾硬要上你叫看更報警算。

伯爵府

WASABILI 發表於 18-1-3 23:15
娘家爸媽由我結咗婚搬出去住起,幾乎隔日自己攞鎖匙上我屋企。我同先生平時係屋企鍾意只著底衫褲坐床上煲劇 ...

你老公廢架?

大宅

WASABILI 發表於 18-1-3 23:15
娘家爸媽由我結咗婚搬出去住起,幾乎隔日自己攞鎖匙上我屋企。我同先生平時係屋企鍾意只著底衫褲坐床上煲劇 ...

你父母精神係咪有問題? 好似做出反常的行為,特別係夜晚11點幾都踩上來,你地住得好近嗎? 這些情況真係無可能發生,已經去到嚴重地步,如果小朋友大d,會唔會更加嚴重對待,同埋咁樣有可能真係發生意外

本來聽你咁野,差點以為奶奶角色做,但原來係你父母,感覺好似好陌生咁

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

這種情形通常只發生系6299身上WO ? 第一次知道親生父母完全不體量自己女兒的辛苦 ? 認真無言.你們住很近 ? 晚上11點上門.....幾點返歸 ?你們有工人嗎? 如果你父母同bb出門.就叫姐姐死跟可以嗎?

子爵府

回覆樓主:

佢哋行為好過份,完全唔似成年人,你好辛苦

你依家say no的力度對佢哋唔夠
你要捉到佢哋最怕的東東
狠啲都無法,無賴招有時要用返無賴招對付
不要衰心軟
否則咁樣落去你不止自己受影響,成家都就嚟俾佢哋搞到情緒有問題都似

無賴招包括唔俾家用,以後唔俾見,報警,大時大節唔出嚟食飯之類

不過要約法三章,訂返合理可接受的探望時間,唔得唔肯跟,就狠心啲執行

我覺得佢哋係蝦你心軟唔敢對佢哋做乜

建議吓唔啱用勿怪

伯爵府

嘩,咁得人驚!佢地仲要係bb既公公婆婆,係我斷關係都係咁話!!
bb簡直好危險,他朝一日有咩意外點算!我都想問你老公做緊咩??完全唔理??
一係你搬屋完全唔好同佢地講,佢地想見?你得閒係你視線範圍先可以見!

琥珀宮

男爵府

畀面勳章

別墅

回覆樓主:

爸媽住得好遠,有車所以成日黎。
老公翻兩份工下午1點去到凌晨2點,撞唔啱佢地上黎,老公都好憎佢地,都同我媽講過多次,但冇用,對住黑哂面都唔識做,話如果再係咁就報警。
我就覺得報警又好似嚴重咗d,始終係父母。一係出聲講明唔俾探,上到黎都唔開門俾佢地,由得保安出面算了。
至於搬,阿媽話搬去邊都搵我地出黎……

大宅

回覆樓主

你唔講佢點搵到你地?搬啦

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

你確定佢地係你親生父母?
不知所謂的乙陸!!!

別墅

qee 發表於 18-1-4 17:54
你唔講佢點搵到你地?搬啦

佢地搵私家偵探

別墅

chowqv 發表於 18-1-4 18:06
你確定佢地係你親生父母?

喺呀!驗過DNA

子爵府

WASABILI 發表於 18-1-4 17:05

爸媽住得好遠,有車所以成日黎。

佢哋係咪有病,咁似黑社會?
係我會報警,因為已太過份,去到滋擾的地步
唔夠狠係無用

公爵府

回覆樓主:

你有否每月準時俾家用父母?佢地似係故意與你對立?

禁止訪問

回覆樓主

首頁

尾頁

跳至