自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

無端端呢幾晚發出好大鼻鼾聲,用口呼吸, 今日就去睇醫生就話淋巴腺腫大,我見上網話要做手術切除的,有冇例子食消炎藥或抗生素 經過一段時間 好返㗎 ,好擔心!有冇J m有例子可以講下,等我無甘擔心

子爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

kimmyBB 發表於 18-1-4 13:04
無端端呢幾晚發出好大鼻鼾聲,用口呼吸, 今日就去睇醫生就話淋巴腺腫大,我見上網話要做手術切除的,有冇 ...

之前有冇鬧過鼻水?可能啲鼻涕積聚左係入邊導致有啲發炎。
我個女之前都係咁

大宅

回覆 Crystal03wong 的帖子

冇呀 什麼徵狀也沒有

大宅

回覆樓主

淋巴大?醫生係指腺樣體定偏朓腺?

我仔做了手術,效果理想

大宅

回覆 DottyDoggies 的帖子

喉嚨腫了,條頸淋巴核大了, 醫生建議我兩個禮拜 後覆診,如果仲係有啲大就要轉介去政府醫院兒科, 所以我好擔心

寶石宮

2023年兔年勳章

kimmyBB 發表於 18-1-4 13:28

喉嚨腫了,條頸淋巴核大了, 醫生建議我兩個禮拜 後覆診,如果仲係有啲大就要轉 ...

希望覆診時好番 祝早日康復

複式洋房

kimmyBB 發表於 18-1-4 13:04
無端端呢幾晚發出好大鼻鼾聲,用口呼吸, 今日就去睇醫生就話淋巴腺腫大,我見上網話要做手術切除的,有冇 ...

我小朋友六歲多,情况同你一樣,仲越嚟越大聲,睇左耳鼻喉醫生,話我小朋友扁桃腺體大,多數要做手術,而家排左期做睡眠窒息症檢查,再决定係咪真係要做手術,我都擔心中

大宅

回覆 hapisaturday 的帖子

有冇食過抗生素,消炎藥,食咗有冇好啲? 如果好似你咁講真係好擔心,

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

祝早日康復

大宅

kimmyBB 發表於 18-1-4 13:28

喉嚨腫了,條頸淋巴核大了, 醫生建議我兩個禮拜 後覆診,如果仲係有啲大就要轉 ...
割淋巴?? 淋巴腫大即係有炎症, 要搵出發炎原因...

你睇兒科? 搵多個SECOND OPINION

大宅

hapisaturday 發表於 18-1-4 13:56
我小朋友六歲多,情况同你一樣,仲越嚟越大聲,睇左耳鼻喉醫生,話我小朋友扁桃腺體大,多數要做手術,而 ...
其實個手術唔係想像中咁複雜, 康復亦好快... 我小朋友3歲左右做左...
長期有鼻鼾聲, 用口呼吸係會影響睡眠質素, 影響小朋友發育...我睇私家醫生, 佢o地唔suggest做睡眠窒息症檢查, 因為佢細, 會有false result... 所以直接做左手術...手術前, 佢有大半年冇高過, 手術後10個月, 高左8-9cm... 個人精神左, 集中力好左...

我睇過一份article, 有個小朋友, 5,6歲鼻鼾聲, 但父母冇為意, 直到7,8歲先做手術... 醫生話佢o地身高已經好難再追, 長大後會比正常矮左7-8cm...

複式洋房

kimmyBB 發表於 18-1-4 14:02

有冇食過抗生素,消炎藥,食咗有冇好啲? 如果好似你咁講真係好擔心, ...

食過,但無好轉

複式洋房

DottyDoggies 發表於 18-1-4 17:20
其實個手術唔係想像中咁複雜, 康復亦好快... 我小朋友3歲左右做左...
長期有鼻鼾聲, 用口呼吸係會影響睡眠 ...

其實醫生話睇落都應該係要做,問我仔喉嚨會唔會成日發炎,如果係成日發就會要我直接做,但我仔未係成日發,所以建議做左睡眠測試先

大宅

咁即係冇得醫一定要做手術嗎?我好擔心

複式洋房

kimmyBB 發表於 18-1-4 20:51

咁即係冇得醫一定要做手術嗎?我好擔心

下星期做睡眠測試,我唸住睇左結果先再睇下要唔要做,不過你兩星期後再覆診睇下醫生點講先啦,唔好太擔心

子爵府

hapisaturday 發表於 18-1-4 13:56
我小朋友六歲多,情况同你一樣,仲越嚟越大聲,睇左耳鼻喉醫生,話我小朋友扁桃腺體大,多數要做手術,而 ...

我仔都有,但唔係晚晚,請問咩程度先要睇醫生?thanks

男爵府

回覆樓主

可能偏朓腺發炎腫大,食抗生素

複式洋房

sweetcandychan 發表於 18-1-4 22:45
我仔都有,但唔係晚晚,請問咩程度先要睇醫生?thanks

我小朋友就鼻韓大聲,成日用口抖氣,聽落好難抖氣咁

伯爵府

回覆樓主

我大仔13歲,間中都有鼻鼾,但唔係傷風感冒,又無用口呼吸,甘要睇醫生嗎?

大宅

回覆樓主:

我仔一向有

首頁

尾頁

跳至