減肥飲食心得分享

Ononluk
|
三十尾,由上年二月開始減肥,用咗六個月由125減到104, 之後一直keep 到102-106之間,最驚喜係最近body check, 啲指數(血糖丶血脂丶膽固醇)靚到連醫生都系咁讚‘好靚丶prefect 、keep 住’

我唔係專業營養師,但都不妨分享係少少飲食心得,希望對新年決定减肥jm 有些啟示
1)重中之重,一定要戒精製糖,所有甜飲丶甜品、蛋糕丶加工零食。平日茶飲只限檸茶丶水丶齋啡
2)counting calories - 咁做好似好變態,但減肥初期,要有目標每日吸收幾多熱量(我係1200Kcal),就要每餐計住,食乜都好,要知道食咗幾多熱量,為方便計算,我初期盡量食raw food或有營養標籤包裝食物
3)要食得飽,每日定時二至三餐,有齊適量澱粉、靚油丶水果,大量蛋白質丶菜,挨餓係唔work
4)要食自己喜歡食嘅,有益低熱量食物好多選擇,減肥已經要戒掉好多平時喜歡食物,毋須再迫自己食啲難食嘅嘢,花少少時間諗下有咩食物啱食又鍾意食
SiuBBee    發表於 18-4-3 17:35
Poyau
|
Ononluk 發表於 18-1-4 20:04
三十尾,由上年二月開始減肥,用咗六個月由125減到104, 之後一直keep 到102-106之間,最驚喜係最近body che ...

好有恆心 恭喜
hoho1119
|
里d 咪quality eating !
ckl38
|
加油, 我以您為偶像
肥肥寶
|
可唔可以分享下你平時一日三餐會食咩?
choisinsong
|
最緊要有恆心
Ononluk
|
choisinsong 發表於 18-1-4 20:58
最緊要有恆心

都係㗎,但慢慢地恆心會成為習慣,咁健康飲食會成為生活一部份
Ononluk
|
肥肥寶 發表於 18-1-4 20:36
可唔可以分享下你平時一日三餐會食咩?

早餐只飲牛奶咖啡(唔食早餐唔好學我)

午餐食清湯米線,少米走腐皮,兩菜一肉。或者大大碟沙律。總之食乜都要走汁

晩餐唔煮會去M&S 買pack 沙律,喜歡佢有曬營養標籤,一般我揀300-400Kcal 。有時煮蕃茄什菜雞湯(自己放假煮定雞湯底)加半個烏冬,再簡單啲烚個蕃薯加隻蛋。一定再加個水果
aaaiqc
|
Ononluk 發表於 18-1-4 21:25
早餐只飲牛奶咖啡(唔食早餐唔好學我)

午餐食清湯米線,少米走腐皮,兩菜一肉。或者大大碟沙律。總之食 ...

請問瑪莎pack salad大概幾錢?有冇醬汁?

choisinsong
|
Ononluk 發表於 18-1-4 21:11
都係㗎,但慢慢地恆心會成為習慣,咁健康飲食會成為生活一部份

我希望我都做到
wcpcelia    發表於 18-1-5 11:50
Lorican
|
我想問自己滾麵豉湯肥嗎?
我加三文魚頭,芋絲,豆腐,海帶(白麵豉,赤麵豉,鰹魚碎)
是是但但
|
樓主放相,我最愛睇人減肥前後,好鼓舞的 。 [/smil
Ononluk
|
Lorican 發表於 18-1-4 22:10
我想問自己滾麵豉湯肥嗎?
我加三文魚頭,芋絲,豆腐,海帶(白麵豉,赤麵豉,鰹魚碎)
...

麵豉湯唔肥,但小心鈉含量,但唔係餐餐食都okay 啩

三文魚好有益,我減肥嘅時候都成日食,但食魚肉應該比魚頭好
Lorican
|
Ononluk 發表於 18-1-4 22:25
麵豉湯唔肥,但小心鈉含量,但唔係餐餐食都okay 啩

三文魚好有益,我減肥嘅時候都成日食,但食魚肉應該比 ...

魚頭我用黎煲湯唔食,
三文魚扒我就咁煎,加鹽加黑椒,好好食
Ononluk
|
aaaiqc 發表於 18-1-4 21:59
請問瑪莎pack salad大概幾錢?有冇醬汁?

大約$40-80,佢有汁分開裝,加多加少隨意。佢部分沙律嘅醬係低脂低糖,好好味㗎
bosch
|

多謝分享,呢排我都研究緊飲食。

你只係食少d,定係專登揀Low carb. 飲食?減肥時體冇做運動? 體重有冇反彈?
Ononluk
|
bosch 發表於 18-1-4 23:13
多謝分享,呢排我都研究緊飲食。

你只係食少d,定係專登揀Low carb. 飲食?減肥時體冇做運動? 體重有冇反 ...

大家一齊研究下啦,我無用任何特殊飲食法,只係食得揀擇啲,食小啲。平時會睇好多可靠嘅健康飲食節目,學識好多飲食陷阱

我有做運動,但相信作用不大,減肥初期一星期跑兩三日,每次廿分鐘。後期到現在先keep 到每日喺屋企運動廿分鐘
Jumboshrimp
|
第一點最重要!不吃甜,精鍊糖。包你好快瘦
Ononluk
|
Jumboshrimp 發表於 18-1-4 23:29
第一點最重要!不吃甜,精鍊糖。包你好快瘦

我現在雖然已無食得咁清咁少,但仍然維持戒90%添加糖,完全戒甜飲,最多一個月食一飲甜品,so far 都keep 得幾好
chickenwing2006
|
Ononluk 發表於 18-1-4 20:04
三十尾,由上年二月開始減肥,用咗六個月由125減到104, 之後一直keep 到102-106之間,最驚喜係最近body che ...