2018年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位準媽媽開始準備買BB用品未呢?大家一齊分享一下...
2月2-4日灣仔會展會有大型BB展覽,各位準爸媽可以留意...

我今胎係女仔,所以我選擇多粉紅或粉紫既用色為主...
繼續用上次大仔既NUK品牌
而BB車就選用韓國品牌Capella,佢夠輕身又穩陣,平靚正

其他用品正在考慮中...

大宅

回覆 winifred_hui 的帖子

第二胎,很多都是恩典牌,衣服、消毒鍋、bb車都用二手的目前還在收集中,到時看缺什麼再買
今胎也是囡囡,所以也是以粉色為主
奶樽還在考慮到底要買哪一牌好? 想買Pigeon母乳實感寬口徑的好不好?
泵奶器打算買優合8004配韓國9+配件
會餵母乳也會搭配奶粉,還是選跟大女同牌美素佳兒

大宅

Pigeon老字號,也推陳出新,也不錯

複式洋房

回覆 umeko696689 的帖子

我有朋友都比左個優合奶泵我,但佢話要轉配件先用得,其實我唔係好明,可唔可以介紹下呀?

大宅

回覆 vickykki 的帖子

其實我都還沒買,但有詢問過賣家他告知優合泵奶器可配韓國spectra
9+喇叭配件
主要優合是大陸做的吧,所以媽媽們還是想配其他國家制造的配件比較安心
主機就沒所謂
9+配件可配任何品牌5cm闊口樽

標準口奶瓶直徑是 3.5cm(窄口)
普通闊口奶瓶直徑是 5cm(闊口)
超闊口奶瓶直徑 6.6cm(超闊口)

一般3.5cm或5cm就最適合大多數品牌使用

洋房

回覆樓主:

和尚袍買長袖定短袖好?

大宅

IvanWan 發表於 18-2-21 15:13
和尚袍買長袖定短袖好?

我長短都買,大量UNIQLO入貨

因為五月初仍是春季末,早晚有機會溫差大,老人家話:「未食五月糭,寒衣未入櫳」。

複式洋房

回覆樓主

你地好呀,我預產期5月中,想問大家會買咩Cream 俾bb呀?我見網上好多人介紹La Roche Posay 話岩bb敏感肌膚用,有無人用開?

大宅

回覆 ytymama 的帖子

點解BB要用Cream?

複式洋房

winifred_hui 發表於 18-5-2 22:38

點解BB要用Cream?

沖完涼唔係要搽cream既咩?

大宅

其實唔一定要搽,而家天氣濕度夠,唔乾燥,BB皮膚唔太乾情況下,沖涼後係唔需要搽cream架。初生BB頭一個月會有脫皮情況,但不用擔心,退皮是正常的換皮生理現象,不是由乾燥天氣引起。

若BB容易大汗搽cream的話更不舒服,讓皮膚自然呼吸吧!

但pat pat容易磨擦及過敏,只需要搽無香味普通凡士林已經好好。

BB衣物需要100%全棉,容易吸汗及透氣。

首頁

尾頁

跳至