婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

近來個臉成日好紅花好多一粒粒,今日終於去醫生度確診玫瑰痤瘡,灰爆。而家要開始食抗生素。。。。。。(emoji)有無人有這個病大家傾下心得。

洋房

回覆 Mahahafree 的帖子

No wory. Just take time to full recover.
I have that some 2 years ago and is now fully recover.
I have taken the medicine around 6 months with doctor's cream to put on the face.

Pls. remember "to put adequate moisture cream on your face and don't expose your face to sunshine"

If you do facial, pls remember "not to have steam on your face"

You will get well soon. Add oil

大宅

attend23 發表於 18-1-9 02:55

No wory. Just take time to full recover.

Can you pm me ur dr details pls. I m suffering (emoji)

珍珠宮

Mahahafree 發表於 18-1-9 00:08
近來個臉成日好紅花好多一粒粒,今日終於去醫生度確診玫瑰痤瘡,灰爆。而家要開始食抗生素。。。。。。(emo ...

我以前同事上年6月又係發現有玫瑰痤瘡,有睇醫生,唔得,睇中醫,話仲難醫過濕疹,話食藥都要4個月先有少少好轉,後尾我知佢去咗做療程,好返好多,但都貴,用咗20000+

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

我都有真係好煩, 前年睇左成年中醫加西醫都唔掂放棄唔睇,走去食左薑黃素面紅情況好左好多, 而家紅同慶都仍然有, 但已經冇以前咁紅同慶

洋房

Add oil.
already PM.
Around $800 + medicine per visit. He is a good doctor with patience :)

大宅

attend23 發表於 18-1-13 13:32

Add oil.

Can you pm me too?

洋房

回覆 claudiama 的帖子

Already PM to you.

It is in fact a hormone problem which mostly caused by "pressure". if you can keep yourself calm and do not worry too much. It will help a lot.

Doctor said "it" may be back again but I am so far so good. Hope I will never meet "it" again :)

Get well soon!
Add oil

別墅

近來個臉成日好紅花好多一粒粒,今日終於去醫生度確診玫瑰痤瘡,灰爆。而家要開始食抗生素。。。。。。(emo ...

我有玫瑰痤瘡成10年啦~主要係鼻紅。無其他症狀。一開始睇中醫無用,早幾年去睇西醫食藥搽藥膏,沒有根治但有少少好轉,期間心情好差,因為食幾個月藥都無好大明顯改善。
後尾冇再睇西醫,轉左俾多少少錢去做facial,睇吓皮膚好啲會唔會有改善,又真係好d同穩定d。
但其實我都仲要化妝出街, 都未係可以好返晒

水晶宮

回覆樓主:

我都有,我應該係用得耐類固醇引發,睇過下西醫唔得,之後睇過2個中醫都話係玫瑰痤瘡,但這兩個中醫加埋,我都係飲左近30劑藥,我研究d藥,我發覺都係涼的,好似醫暗瘡咁,我突然想起我以前經常生暗瘡,飲了苦瓜雪梨汁一段時間好番,好少生,所以我決定用呢個取代中藥,同時我上網參考了承俊哥的文章教用杜鵑花酸藥膏,也買了薑黃素,我每日飲苦瓜雪梨再用苦瓜磨汁敷患處,又搽藥膏,3個月慢慢好轉冇再發作,現在已經9個月,我好番了,只有少少淡紅印未清。
我而家素顏出街都得。

別墅

Skin miracle 自己search,我係生瘡醫好左8成,但疤痕還是有,你個case我見個網都有,真係幾work,我都俾佢地post左自己既情況,冇hard sell但單次做好貴,$1200...我自己係做左3次先joinplan,而家仲有一次

大宅

回覆樓主

我以前都有,以家touchwood好返了。明白好灰嘅心情。加油jm,堅持介口睇醫生,一定會有好返嘅一日。

大宅

回覆樓主

我以前都有。可以試下食中藥 戒口 布緯食料。個人黎講好過睇西醫食抗生素

首頁

尾頁

跳至