跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

我剛移民到澳洲,暫時未能上班,朋友圈子比較細,亦比較難識香港人。
依度有住悉尼既姐妹可以大家認識認識,傾下計嗎?

別墅

我呀!同你一樣... 你住那邊?我們交流下...

複式洋房

Alien2016 發表於 18-1-9 12:31
我呀!同你一樣... 你住那邊?我們交流下...

hi hi, 我住Canterbury, 你呢?

男爵府

isabelshan 發表於 18-1-9 12:20
我剛移民到澳洲,暫時未能上班,朋友圈子比較細,亦比較難識香港人。
依度有住悉尼既姐妹可以大家認識認識 ...

兄弟可以嗎?btw I am from chatswood

複式洋房

JamesFoo 發表於 18-1-9 12:46
兄弟可以嗎?btw I am from chatswood

無問題啦!
你要返工嗎

複式洋房

isabelshan 發表於 18-1-9 14:20

Hello 我住parramatta個邊
你有無小朋友呀

大宅

回覆樓主

我係悉尼Epping, 過左來一個月
大家交流下啊:mother:

男爵府

isabelshan 發表於 18-1-9 13:13
無問題啦!
你要返工嗎

我要返工FT,太太返casual

大宅

Hi! 我住parramatta!

複式洋房

Hi all,
我一家9月左右到步,暫時定既地點 Carlingford。

男爵府

回覆樓主

我住Hurstville 好近你

複式洋房

hahahawing 發表於 18-1-21 10:33
Hi! 我住parramatta!

parra too

大宅

回覆 snowbar88 的帖子

咁近可以得閒出黎飲茶食飯喎😄

大宅

isabelshan 發表於 18-1-9 12:20

Hello, 各位好,我住illawong。
各位可以交流,見下面,邊位有興趣?

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

民房

回覆樓主

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

回覆 Siuwilwil 的帖子

我都係諗住一家下年去澳洲住, 應該都係EASTWOOD, 因為為咗個細路讀書...

民房

hkwai222 發表於 18-2-28 14:54
回覆 Siuwilwil 的帖子

我都係諗住一家下年去澳洲住, 應該都係EASTWOOD, 因為為咗個細路讀書... ...

你小朋友幾大?係邊隻移民?189/190?
我而家擔心緊搵工,因為都算係香港大企業中層管理人員,我知道好多寫字樓工都唔係好歡迎無Local Exp既新移民。我打算一路係香港Send CV有工就飛去In,Settle Down到先接成家過來。你有咩計畫?

利申:爸爸,有兩個讀緊幼稚園小朋友

大宅

Siuwilwil 發表於 18-2-28 18:50
你小朋友幾大?係邊隻移民?189/190?
我而家擔心緊搵工,因為都算係香港大企業中層管理人員,我知道好多 ...
我都係爸爸呀~~ 因為我太太當年讀書時已攞了PASSPORT, 所以當小朋友出世後已幫佢申請好晒了.
我小朋友而家3歲, 到2019年尾就5歲, 可以入讀2020年1月的KINDERGARTEN. 已問了學校, 佢哋回覆2019後6月可以申請.

其實我冇咩計劃, 因為喺澳洲如果你想搵返喺香港相同既工種, 其實應該難度好高, 我而家既工種, 喺澳洲應該搵唔到工, 要降低要求, 例如做SALES, 或者飲食業, 呢啲工應該唔難搵, 但首先要放下自己身段, 因為自己都係大機構的中層管理人... 哈哈....

我太太就可能會做CHILDCARE, 咁睇下邊個搵到嘢做先, 到時再PLAN, 好彩既係, 喺澳洲有一個住所, 所以開支會冇咁大, 到時可以將香港既物業出租, 喺澳洲求其搵啲嘢做都叫做OK.

你是否都係想喺EASTWOOD定居? 佢有三四間PUBLIC SCHOOL可以選擇, 我住嗰度就一定只可以揀DENISTONE EAST, 我對呢間小學都OK, 希望唔好太谷, 因為我想小朋友開心地過童年.

民房

hkwai222 發表於 18-2-28 23:32
我都係爸爸呀~~ 因為我太太當年讀書時已攞了PASSPORT, 所以當小朋友出世後已幫佢申請好晒了.
我小朋友而家3 ...

呢個就係技術移民政策諷刺既地方...一D行業需要專才,政府幫佢地引入專才,但係無政策幫助專才新移民落地後去投入返原本既行業。變相白白浪費資源。我唔介意放低身段,而家香港做Mgr,係澳洲可以低2-3 個Grade再黎過。但係唔係太想放棄而家既行業,如果我黎只係為澳洲提供多一個Sales/Data Entry,對我自己同個國家都無意思。
我其實Melbourne熟D,因為有親戚係Mel,但係為左加分所以要住Syd 2年先。但如果能夠Make a living 我地可能係Syd for good 都未定。
所以我會租住先,住Eastwood邊度反而比較有彈性。
你係咪會辭左香港份工,去到澳洲先開始搵工?

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊