嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

洋房

第十周照到係MCMA TWINS (之前無照到係TWINS) 非常擔心,依家係11周6

昨天有少量出血(只有一次,不是持續),今日睇左医生,要食安胎藥,同休息,有孖胎媽媽試過呢個情況而之後安全無事嗎?

大宅

回覆 FloraTsui 的帖子

醫生話早期出血見啡都有可能,最緊要照到有心跳同休息多d。我係MCDA政府都睇得好密,你個隻仲危險D,你要預左醫生成日會幫你照超聲波。
好多時係醫院攪攪下都半日。

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我Mcda孕期七週至十六週都又啡又紅仲試過流到成張輪椅都係入急症,24/32週都各流啡入院,最後孖寶35w5開刀

加油,會平安的!

洋房

meko~ 發表於 18-1-11 03:18
我Mcda孕期七週至十六週都又啡又紅仲試過流到成張輪椅都係入急症,24/32週都各流啡入院,最後孖寶35w5開刀
...

謝謝,很鼓舞,希望我的孖B可以安全

洋房

debby51 發表於 18-1-10 22:02
回覆 FloraTsui 的帖子

醫生話早期出血見啡都有可能,最緊要照到有心跳同休息多d。我係MCDA政府都睇得好密 ...

謝謝支持,依家訓床中,希望bb平安

大宅

FloraTsui 發表於 18-1-9 13:12
第十周照到係MCMA TWINS (之前無照到係TWINS) 非常擔心,依家係11周6

昨天有少量出血(只有一次,不是持續) ...

我係mcma, 即係momo twins! 因為好少見而且超高危 ,有問題可以交流下。

洋房

agneau 發表於 18-1-14 22:37
我係mcma, 即係momo twins! 因為好少見而且超高危 ,有問題可以交流下。

我都係mcma (momo) twins, 依家12周,你呢?我係第一次懷孕,真係好擔心。。

大宅

FloraTsui 發表於 18-1-15 17:03
我都係mcma (momo) twins, 依家12周,你呢?我係第一次懷孕,真係好擔心。。

我已經生咗啦!

洋房

agneau 發表於 18-1-16 06:11
我已經生咗啦!

太好了,恭喜妳吖,我仲有漫漫長路,好想請教:
妳生之前有無住院好長時間觀察吖?
妳係邊度生?過程順利?
產檢有無特別安排?
我好擔心,上網愈睇愈驚,妳既分享真係好重要,先謝謝妳
吳介意的話可以email我吖 [email protected]
因為吳知點解我傳吳到私訊
感激

別墅

回覆樓主:

hi hi我都係呀!而家14週,16週第一次見醫生同時又飲糖水睇下有糖尿,係We,而家都擔心中,因為,見到資料話最高危類別。可以分享你們既經_驗嗎?

P.s.我係高齡、懷孕中血壓都高既

別墅

FloraTsui 發表於 18-1-9 13:12

昨天有少量出血(只有一次,不是持續) ...

我陀果時都有。頭三個月有少少流啡,之後先發現係孖B,到後期大約34週開始流血,入左兩次瑪麗,醫生都唔知點解,每次都是住一晚就返屋企。之後37週5開刀生,兩個B都過6磅。
你不用太擔心啦。

大宅

bridgettebaby 發表於 18-2-21 05:47
我陀果時都有。頭三個月有少少流啡,之後先發現係孖B,到後期大約34週開始流血,入左兩次瑪麗,醫生都唔知 ...

請容我介入,mcma唔同普遍嘅孖B,mcma唔可以陀到38週,去到34週已經係我知道嘅最長,mcma係差唔多係連體嬰之前嘅分裂孖胎,所以係超高危。

大宅

leonayeung 發表於 18-2-20 15:34
hi hi我都係呀!而家14週,16週第一次見醫生同時又飲糖水睇下有糖尿,係We,而家都擔心中,因為,見到資料話 ...

16週第一次照,試下叫醫生搵下中間有冇隔膜?有隔膜(羊膜)同冇羊膜係差好遠,如果真係mcma,要早啲照同最好每個禮拜照一次。

別墅

agneau 發表於 18-2-22 00:40
16週第一次照,試下叫醫生搵下中間有冇隔膜?有隔膜(羊膜)同冇羊膜係差好遠,如果真係mcma,要早啲照同最 ...

我11週時照過知道無隔膜,醫生都話無,我唔識,之後上網睇大家既分享先知我應該係mcma因為,照時見到兩個bb係一齊無既隔開,我係政府睇Qe, 不過,未到期見醫生,但聽你咁講都擔心!

大宅

leonayeung 發表於 18-2-24 23:10
我11週時照過知道無隔膜,醫生都話無,我唔識,之後上網睇大家既分享先知我應該係mcma因為,照時見到兩個b ...

唔好擔心住,你仲有一個禮拜去再照,呢次再睇下有冇隔膜,最初懷孕6w醫生同我講係mcma,之後9w又話冇可能嘅應該係mcda,去到12w一直搵唔到隔膜,照到16w都冇所以醫生至相信係mcma。都係嗰句,如果真係mcma,最好照密啲,因為呢類孖胎最怕係臍帶互纏,每次照都要留意佢哋臍帶血嘅流量,同臍帶有冇互纏等等,要搵一個細心嘅醫生,唔係好易睇錯

別墅

回覆樓主:

多謝你既提醒!(emoji)

別墅

agneau 發表於 18-2-25 22:16
唔好擔心住,你仲有一個禮拜去再照,呢次再睇下有冇隔膜,最初懷孕6w醫生同我講係mcma,之後9w又話冇可能 ...

QE醫生今日話我應該係MCDA有膜,不過,最好留待下次見多胞胎組再睇

大宅

leonayeung 發表於 18-3-6 00:11
QE醫生今日話我應該係MCDA有膜,不過,最好留待下次見多胞胎組再睇

我嘅醫生就搵到16個禮拜,有人話早期搵隔膜比較容易,繼續照睇下有冇。

洋房

回覆樓主:

我7週幾超聲波照到MCDA,到9週反而無睇得咁清楚,所以羊膜要6-9週去照

首頁

尾頁

跳至