樓市動向

跳至
[私樓] 2018樓價  

首頁
12345...8

尾頁

大宅

樓價問題...我相信有周期,會跌!但呢個週期我由2013年等到依家la...
好似等巴士咁...等極都唔黎...唯有死等,死都等佢出現~~~

但跌之前,樓價又會升機多?

現在嘅業主,買得樓做得按揭嘅,都一定要過壓測,除非無左份工,供唔到樓先會平買,所以就算跌,跌得低過現在機會都微,邊個會在供到樓嘅情況下平售? 我就唔會lu ...就算跌,只要供到,等下一個升市~無有怕!

咁落去,就算跌,會有機多水位??????

大宅

bks2014 發表於 18-1-17 20:20
看過你的其他帖子,真係鄧你二個小朋友慘,年紀輕輕搬家經驗豐富,希望你全家移民順
利。看你比完400萬在 ...
真相大白,可悲15%稅后,知唔知有幾多人手執幾百萬入唔到市?! 有跳樓貨時輪得到你嗎?!

子爵府

回覆樓主

呢個鋪,學到嘢(emoji)(emoji)

子爵府

2018復活節勳章

Daeng 發表於 18-1-12 18:33
俾正常印花税,不用15%辣招税
想請教下.09年買過樓11放左.到而家都冇樓.而家買入自住.要唔要辣招?

男爵府

大檸樂 發表於 18-1-19 14:54
想請教下.09年買過樓11放左.到而家都冇樓.而家買入自住.要唔要辣招?

受3年內賣樓SSD限制

子爵府

2018復活節勳章

jjjbaba 發表於 18-1-19 15:37
受3年內賣樓SSD限制
11年到而家都冇樓.係咪即係冇ssd?多謝指教!

民房

I believe that it will still be raise up

大宅

越遲買越貴

7指數齊破頂 CCL報167.51點按周升1.2%
|S M L

2018年1月19日 16:05下一篇
中原地產研究部高級聯席董事黃良昇指出,本周CCL、CCL_Mass、CCL(中小型單位)、CCL(大型單位)、港島、九龍及新界東,七大指數齊創歷史新高,為34周以來首見。四大整體指數齊創新高,為20周以來首見。四區指數三個齊創新高,為34周以來首見。

中原城市領先指數CCL最新報167.51點,按周升1.16%。中原城市大型屋苑領先指數CCL Mass報169.24點,按周升1.23%。CCL(中小型單位)報167.47點,按周升1.19%。三大整體指數齊創新高,而且按周升幅均為10周以來最大,顯示樓價升勢加快。CCL、CCL_Mass及CCL(中小型單位)齊升2周,分別累升1.51%、1.51%及1.46%。反映樓價沒有受到聖誕及元旦長假期影響,走勢持續向上。CCL今年春季目標為175點,現時相差7.49點。

CCL(大型單位)報167.73點,連續3周創歷史新高,按周升1.00%,連升6周共5.08%。升市11周計,CCL(大型單位)累升6.62%,升幅高於同期CCL升5.54%、CCL(中小型單位)升5.33%及CCL_Mass升5.15%。豪宅樓價明顯跑贏中小型住宅。

本周四區指數三升一跌。新界東CCL_Mass報177.59點,創歷史新高,按周升2.02%,升幅10周最大,連升3周共3.59%。港島CCL_Mass報177.00點,創歷史新高,按周升2.26%,連升2周共2.46%。九龍CCL_Mass報165.49點,創歷史新高,按周升1.38%,連升2周共1.59%。新界西CCL_Mass報150.34點,為歷史第七高,按周跌0.78%,指數連升2周後正常回軟。

大宅

2018年1月19日 9:53下一篇
沙田河畔花園E座高層8室,實用面積242平方呎,屬於2房間隔,剛以451萬元易手,呎價18,636元,創屋苑呎價新高。

銀湖•天峰高層 呎價破2萬

新地旗下馬鞍山雲海以高價推售,帶動區內二手屋苑價格向好,同區銀湖.天峰分層單位呎價首破2萬元關口。

美聯物業首席高級營業經理黃家樂透露,銀湖‧天峰7座高層A室,實用面積約999平方呎,屬3房另加士多房及多用途房設計,向東南望赤門海峽及西貢一帶景致,屬於屋苑優質單位之列,單位剛由用家以2,000萬元承接,呎價20,020元,創屋苑分層單位呎價新高紀錄。

原業主於2009年以約905萬元購入單位,現持貨逾8年沽出,帳面獲利約1,095萬元,期內升值1.2倍。

大圍金禧頂層 呎售18247新高

其次,大圍金禧花園5座頂層E室,實用面積485平方呎,屬於3房間隔,客飯廳外連一個面積201呎平台,屬屋苑特色單位。業主原以900萬元放盤,剛獲用家以885萬元承接,呎價18,247元,無論呎價及造價均創屋苑入伙以來新高紀錄。原業主於2006年以259萬元購入,持貨逾11年帳面獲利626萬元。

另外,中原地產高級分行經理朱偉雄透露,青衣翠怡花園10座高層G室,實用面積368平方呎,剛以578萬元易手,創兩房單位新高紀錄,呎價15,707元屬屋苑新高個案。

另一方面,中原地產研究部高級聯席董事黃良昇指出,本周CVI最新報79.30點,按周微跌0.26點。近五周CVI持續高企於80點上下水平,顯示銀行按揭取態持續積極而穩定,支持CCL繼續挑戰新高。

男爵府

回覆樓主:

我09年賣自住, 諗住等跌買返, 2010發覺唔對路再上返車。

輸一年升幅, 輸一年租金, 買賣厘印佣金等雜費, 教訓記憶猶新。

樓市有周週期, 但唔係返回原點, 正如幾時可以幾萬蚊買一間美孚?

升三倍, 跌三成, 都係一個週期
跌三成都貴過買入價, 咁仲等乜?

男爵府

大檸樂 發表於 18-1-19 14:54

無辣招税,再買只俾正常印花税。

大檸樂    發表於 18-1-22 10:11

男爵府

大檸樂 發表於 18-1-19 15:52
11年到而家都冇樓.係咪即係冇ssd?多謝指教!

ssd係你買樓後3年內賣樓要俾special stamp duty 額外印花稅

男爵府

電腦怪傑 發表於 18-1-19 17:51
我09年賣自住, 諗住等跌買返, 2010發覺唔對路再上返車。

輸一年升幅, 輸一年租金, 買賣厘印佣金等雜費, 教 ...

我2010年出SSD1前賣收租樓
賣完之後出SSD 以為自己好醒
半年唔夠 個市上返
我等佢跌 去到2012真係跌~15%
跳番上車 但都追唔返2010個價
貴左8/90萬 學费真係貴
學會了物業只儲不放
用按揭財技吐平錢再投資
真係錢搵錢

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

回覆樓主

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

WSYSC 發表於 18-1-19 13:17
樓價問題...我相信有周期,會跌!但呢個週期我由2013年等到依家la...
好似等巴士咁...等極都唔黎...唯有死等 ...
我同你一様2013等到而家, 升左1倍有多, 仲要無乜盤, 全部都係連租約, 無樓睇

大宅

wmkcnw 發表於 18-1-20 22:12
我同你一様2013等到而家, 升左1倍有多, 仲要無乜盤, 全部都係連租約, 無樓睇
...

有得睇可交吉>天價, 冇得睇可交吉>貴價
冇得睇連約>市價

WSYSC    發表於 18-1-25 11:53

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

simonccccc 發表於 18-1-20 23:22
有得睇可交吉>天價, 冇得睇可交吉>貴價
冇得睇連約>市價

有得睇可交吉>外太空價,

冇得睇可交吉>

冇得睇連約>

大宅

wmkcnw 發表於 18-1-21 15:36
有得睇可交吉>外太空價,冇得睇可交吉>天價

冇得睇連約>貴價
呢排揾緊樓?冇揾過樓的以為上面都係agent 吓人

男爵府