自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

cholewong29 發表於 18-1-12 09:19
如果有小朋友,就唔會開廚房門

揾個溝通到的好師傅就得

我想整的可拉開,地方太細了, 同埋我大女咁耐以黎我有安全欄但無關我女都無入廚所習慣, 細果個未識行, 所以暫時都可以, 等佢開始學行先常關, 都佢地大左又可以常開。 都係果句地方太少了

大宅

54heima 發表於 18-1-12 04:16
呢個巨型sink盤超級好用,乜煲都洗到,可以儲超多東東一次過洗。當初裝修師傅係咁勸我既然咁大位置不如要2 ...

多謝妳分享

大宅

veronna 發表於 18-1-12 06:56
我後悔用木紋磚,之前無縫好正,又易打理又唔會凍冰冰。而且選磚時唔知有分方邊同圓邊,結果只揀紋同色之下 ...

多謝分享

大宅

CLK-MB 發表於 18-1-12 08:00
廚房洗碗盤我用B字頭石盤,用左大約兩個月,感覺唔錯。我有用洗碗碟機,買左Bosch, 仲有焗爐、電磁爐都係用 ...

多謝分享

大宅

Charlotte_mom 發表於 18-1-12 08:18
我62退休前開木料行,屋企所有木嘅野都係來貨價,當然包括木地板
後來因為各樣原因(受潮、廁所sink漏水) ...

資料好有用
多謝分享

大宅

SaBB 發表於 18-1-12 10:53

乾衣可考慮煤氣寶吧、好好用。

謝謝妳

伯爵府

BK Milk勳章

乾衣機,我用淘寶貨,200左右用了6年都好好,平時放房,拉子母床睡覺的時候拉出廳,再沒位,夏天可以拆下收起放櫃頂都好少地方占。利申:我有二合一洗衣機平時都用它,因為掛起干,衣服不易潮

男爵府

回覆樓主:

留位學嘢!多謝分享!

大宅

appledai 發表於 18-1-12 11:16
乾衣機,我用淘寶貨,200左右用了6年都好好,平時放房,拉子母床睡覺的時候拉出廳,再沒位,夏天可以拆下收 ...

謝謝妳分享,但係電器唔會考慮經淘寶買。

大宅

appledai 發表於 18-1-12 11:16
乾衣機,我用淘寶貨,200左右用了6年都好好,平時放房,拉子母床睡覺的時候拉出廳,再沒位,夏天可以拆下收 ...
幾好奇200蚊有部乾衣機喎?
仲有冇LINK定相睇下?

伯爵府

BK Milk勳章

imcd 發表於 18-1-12 11:31
幾好奇200蚊有部乾衣機喎?
仲有冇LINK定相睇下?

我用這個牌子,但不是這家買。真是從沒壞過。用足6年
https://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.1.3be61a52g52Rlb&id=4113229451&ns=1&abbucket=19#detail

珍珠宮

2015 發表於 18-1-12 02:07
求分享設計/用具經驗

我已有c fu ,但仲未約佢睇, 朋友比佢評價超好, 手工好/交貨期有提早/執漏 ...

1)地磚好過木(搵靚料,如果唔係可能會熱漲冷縮卜起)磚,可以日日抹唔怕濕水,而且晤會有印(之前落重野落木板會有印,抺地擰唔乾木板會易梅)

2)廚房可以做趟門(我做上面拉軌)木身(中間有玻璃)可防煙火材料
最好裝冼碗碟機,如夠位座地的60寸(洗衣機size ,可以連煲鑊&抽油煙機配件都洗到
Sink 盆揾不銹鋼料(易清理)4邊有小圓角(不易藏污)
一邊明火,一邊電(煲水快,炆野可以教時間,滾瀉左會自動息火又易抹)

3)地台可以係房做,不要太高

4)廁所加浴室寶

5)乾衣機或乾洗兩用都非常重要,春天非常好用

子爵府

veronna 發表於 18-1-12 06:56
我後悔用木紋磚,之前無縫好正,又易打理又唔會凍冰冰。而且選磚時唔知有分方邊同圓邊,結果只揀紋同色之下 ...

我唔鍾意木紋瑼,唔係隻隻色和紋好睇

子爵府

54heima 發表於 18-1-12 04:16
呢個巨型sink盤超級好用,乜煲都洗到,可以儲超多東東一次過洗。當初裝修師傅係咁勸我既然咁大位置不如要2 ...

有牌子嗎?

子爵府

求分享設計/用具經驗

我已有c fu ,但仲未約佢睇, 朋友比佢評價超好, 手工好/交貨期有提早/執漏 ...

有小朋友唔好做地台櫃,倒瀉野就大件事

木紋磚我覺得唔大方

子爵府

求分享設計/用具經驗

你間屋幾大?換窗嗎?而家吓吓要60至80萬,我仍在考慮是否装修,今年唔做,出年又加價……唉!

伯爵府

2015 發表於 18-1-12 10:50
感謝分享。
我2個小朋友但係超多衫要洗,大人衫又要同小朋友衫分開洗, 好多時一日2機,所以先諗下買唔買 ...

煤氣公司乾衣寶大嗰部
芭芭拉

侯爵府

求分享設計/用具經驗

窗簾用羅馬桿、淘寶買240cm 只是幾十蚊、太長可分2段裝上、香港賣好貴。窗簾我也是淘的、質素好好又平好多。

地磚我用長型200x1200 木紋磚、冬天的確好冬,但我有用carpet , 點解仲咁多人㨂既? 因為用十幾廿年都吾洗點理。九龍灣工廠區有間出名賣歐洲及大陸磚、比旺角、灣仔平及出名、好多人去買。

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

求分享設計/用具經驗

地台你想係房定廳整?我之前裝修有saved 底d 訂造既地台及櫃相
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

我妹用quick step無縫
http://www.quick-step.cn/Laminate
初初都擔心效果未如理想同會滲水、甩皮,但用左1.5年新嘅一樣(佢有大狗、會賴尿,所以一定要heavy duty)

有d色都好時尚,夠大體

首頁
12345...11

尾頁

跳至