跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

各位已移居海外或辦緊移民既媽媽,想請教妳們一下:
1) 我先生,我同大囡9年前批綠卡入美,家人在美,後我先生回港繼續返工,但我同大囡留咗半年就回港繼續生活。
2) 現在大囡10歲,細囡8歲(回港後出生,冇綠卡)
3) 有感在美父母年老,又想小朋友回美讀書,我同先生都決定回美生活
4) 現在問題:因綠卡到今年18年7月到期,想復活節回美給大囡找學校讀書,但怕會被拒入境,原想回美後即申請細囡綠卡。

我應該可以點做?因在美家人都講怕我幫細囡申請旅遊簽證時已在港領事館被問話,或取消綠卡資格。我又諗若復活節只有我帶大囡博一博拎綠卡回美,到後即申請renew綠卡同幫細囡申請綠卡。

以我呢個case,請萬能既JM可以給一點提議指點嗎?

民房

9 年前回港有無申請回美証?如果無,相信你入境會俾人challenge, 你細女旅遊簽証都未必會批.
你要解釋點解咁多年唔番去, 係咪有醫生証明健康理由etc

Dk

大宅

回覆樓主:

其實你仲有另一問題,你張綠卡7月到期,你要開始搞renew張咭。renew要打手指摸,係指定日子時間地點,要改係好麻煩,所以你有可能要特登飛多次。仲有,如你10年都冇入過境,冇回美証,又冇報稅,移民局有機會唔renew 俾你。

我睇,你第一件事要做係搵會計師報返過去6年稅先。

別墅

小二黃 發表於 18-1-12 12:19
1) 我先生,我同大囡9年前批綠卡入美,家人在美,後我 ...

我之前和你個案差唔多,但時間無你咁長,我只離開美國三年無返. 若你和先生和大女張綠卡仍未過期,可以嘗試過來,但要有心準備若入境時會被查問,移民局就算沒收你哋張綠卡,但佢哋無權取消你哋綠卡身份. 所以佢哋一般都勤你哋主動交還綠卡而換取一次性入境. 若你哋堅持想保留綠卡身份,就要當時提出向移民法庭申請上訴,移民局到最後會俾你哋入境,但上訴期間唔可以離開美國,有可能要留一年以上或更長時間. 若你哋有心留下來,就無所謂!但你個細女又點安排?得唔得同你哋分開咁長時間? 可唔可搵其他人做監護人代申報美國簽證?

大宅

謝謝妳們資料,好有用,我同先生都諗到頭大,因為我先生未必肯放棄份工,呢幾日我都諗唔同方法。長遠都係返美。所以想兩個囡還細就過返美國,畢竟我屋企人都在美。
我先生諗黎諗去都話佢需要放棄再申請綠卡,佢亦唔會放得低妹妹一個在嫲嫲那邊,所以我諗緊嘗試帶大囡回美,到埗佢就返學,我就返工,細囡同我先生留在香港,但細囡一聽我回美就爆喊。佢唔明點解唔帶得佢去。

最慘係若我放棄回美,又再叫我妹申請我們一家,1X年我兩個囡over 21又要放低佢哋晌香港,我同先生到時過到去都老,再申請又要得幾年,都唔知申請到時我同先生還在嗎。所以都想博一博,不過要好恨心放低妹妹兩三年。

若妳們還有資料或意見就講俾我聽。

另外,我應該搵咗大囡有學校收先飛過去定去到先搵學校呢?還有那邊學校有網業或資料嗎?

謝謝。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

小二黃 發表於 18-1-13 23:38
謝謝妳們資料,好有用,我同先生都諗到頭大,因為我先生未必肯放棄份工,呢幾日我都諗唔同方法。長遠都係返 ...

你唔到埗申請唔到學校,到你親身去加id 同地址証明,女要有針紙打齊針至開到學,所以都係到埗至報學校,不過你可以上校區個網睇下你有咩選擇。你咁嘅case真係難搞,諗嚟諗去都似乎係你帶大女嚟搏一搏先,入到境後長住,著手申請個女,你申請先生同個女點都快過由你兄弟姐妹申請你。

如果你同先生咁多年都冇報稅,要睇下搞掂呢方面先,就算唔駛交,咁多年冇報都係一個問題嚟,就算你先生申請放棄綠咭,稅務方面都要搞妥至得,否則一覺得你有心逃稅的話,你要放棄都唔係咁易,何況想再申請。另外你最好等夠日子申請埋入籍,咁樣會安全好多,始終呢幾年變化好多,將來亦唔知變成點,希望你一切順利啦。

BTW,你地會去邊度落脚?
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

別墅

小二黃 發表於 18-1-13 23:38
謝謝妳們資料,好有用,我同先生都諗到頭大,因為我先生未必肯放棄份工,呢幾日我都諗唔同方法。長遠都係返 ...

唔使客氣!我好明白你哋處境和心情,我當時細囡未夠兩歲,仲可以帶佢一齊入境. 現時你哋仲有一個方法,你兩夫婦試試分開自己獨自過來,若好彩任何一方無被移民局留難而可以入到境,咁你就可以即回香港領事館幫細囡申請簽證,但批唔批就要視乎領事決定,因你哋有綠卡,領事可能覺得你細囡到美國後唔會走. 另外,你哋入境後又可以即申請細囡移民手續,好似現時要3-4年左右. 祝你哋好運!

大宅

rose-mag 發表於 18-1-14 02:14
你唔到埗申請唔到學校,到你親身去加id 同地址証明,女要有針紙打齊針至開到學,所以都係到埗至報學校,不 ...

我妹會幫我找地方租屋。今次都會安定下來香港賣屋,再在美買屋。我家姐細妹同父母都在美,有照應希望好好多

大宅

Doreayu 發表於 18-1-14 02:25
唔使客氣!我好明白你哋處境和心情,我當時細囡未夠兩歲,仲可以帶佢一齊入境. 現時你哋仲有一個方法,你 ...

其實有d嬲我先生。呢9年我都講過幾次返去。佢唔緊唔緊。到依家都後悔。如果放棄,下次根本冇機會。我妹bb好細,佢唔知學校申請同點做,想問媽咪妳哋有冇識人在華盛頓州那邊學校網。我復活節會博一博。就算唔得都叫死心。

別墅

小二黃 發表於 18-1-14 12:32
其實有d嬲我先生。呢9年我都講過幾次返去。佢唔緊唔緊。到依家都後悔。如果放棄,下次根本冇機會。我妹bb ...

你和你先生兩人分開兩個唔同日子飛過來,起碼機會多一次!仲叫屋企人查詢當地移民律師意見和攞定律師電話. 若唔好彩要入移民局間屋被查問,簽任何文件前要問消楚,睇消楚!因那範圍仍未算入到美國境內,在未得移民局官員同意下打電話,我當時要偷偷摸摸在廁所內才打到電話俾屋企人報平安,加上信號好差,上網或發短訊都未必得!

大宅

Doreayu 發表於 18-1-16 02:27
你和你先生兩人分開兩個唔同日子飛過來,起碼機會多一次!仲叫屋企人查詢當地移民律師意見和攞定律師電話. ...

謝謝。其實真係諗到好頭痛。另我想問我應拎特區護照買單程機票定用綠卡買機票?

別墅

回覆樓主

我問過朋友 佢父母跑左十幾年綠卡 次次去d比較冷門嘅機場 到而家都無試過出事

你可以試一下呢個方法

最好買單程機票 比佢睇到你唔會番香港嘅決心

千萬唔好去LAX/SF etc呢d比較熱門/旅遊點嘅機場 一定出事

大宅

Jennifer1208 發表於 18-1-16 18:26
我問過朋友 佢父母跑左十幾年綠卡 次次去d比較冷門嘅機場 到而家都無試過出事

你可以試一下呢個方法

我識一個朋友 Detroit 入境玩佢玩左4個鐘,我 SFO 入境跑綠卡2年我都解釋20分鐘(唔洗入secondary). 我想知边個机場唔抽稱?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Jennifer1208 發表於 18-1-16 18:26

你可以試一下呢個方法

唔一定,其實係睇你遇著個咩人,我試過LAX直行直過,睇都唔睇,問都唔問。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

別墅

rose-mag 發表於 18-1-17 23:25
唔一定,其實係睇你遇著個咩人,我試過LAX直行直過,睇都唔睇,問都唔問。
...

睇彩數 我又確實試過關島都無抽稱我 仲勁nice

但綜合多人意見 in general 熱門機場較易抽稱

複式洋房

小二黃 發表於 18-1-12 12:19
1) 我先生,我同大囡9年前批綠卡入美,家人在美,後我 ...

呢個問題我2016年遇過,大仔我及先生都有綠咭,之後一直香港生活,細仔香港出生,我就做直接回來,因為當時我上網查過,原來我在香港出世的細仔,出世後可以於兩歲前跟我回美,當時我問好多人都唔知,當我上網查左好耐先知,我就帶細仔及大仔入境,大仔及細仔可以入,我被扣留綠咭等排期取回,但香港工作又未離職,所以我問清楚下俾我回港一年,我帶埋小朋友回去,點知我忘記問拿細仔的証明,只有移民法庭信唔得,最終我細仔不能跟我回去,即刻叫老公交表申請細仔移民,剛好上年四月批了,現在一家人居美。

我建議你地唔好帶細女回,先幫佢申請移民,一般小朋友快D,批左入境你就和他一起入境,佢地唔會留難你,但你問題是你綠咭今年到期六個月前要回美更換綠咭先

大宅

JavinBB 發表於 18-1-19 07:16
呢個問題我2016年遇過,大仔我及先生都有綠咭,之後一直香港生活,細仔香港出生,我就做直接回來,因為當 ...

謝謝也有類似情況的妳回覆我。我似一個罪人要放低細囡獨自面對前境。我先生因有太多未知數,如稅務問題、在港工作穩定(暫時性),男家在港。所以佢唔太支持我。作為媽媽點會想骨肉分離。但若然可以嘗試俾多一個機會俾小朋友,我想我會嘗試。我情況比較差係因為父母差不多每年回港,呢9年裏,我曾經幾次想回美探父母,但一家人回美支出比較大,所以最後都冇回去。入境預咗會留難我。希望我會成功入境。

大宅

JavinBB 發表於 18-1-19 07:16
呢個問題我2016年遇過,大仔我及先生都有綠咭,之後一直香港生活,細仔香港出生,我就做直接回來,因為當 ...

想問妳們有當地或香港移民律師可介紹我嗎?我想資詢多一下過關時注意事情或真的遇到問題可以點做

公爵府

Jennifer1208 發表於 18-1-18 08:16
睇彩數 我又確實試過關島都無抽稱我 仲勁nice

但綜合多人意見 in general 熱門機場較易抽稱

陸路揸車入境會唔會鬆 d?我平時揸車從溫哥華去西雅圖,好多時只係問下去邊,去做咩,等等,就放行,去年聖誕我地去 Whistler 滑雪,出入呢個邊境三次,我揸美國 passport,老公揸特區護照,官員見到我地架車全部都係滑雪架生,求其問下有冇帶食物,連我老公嘅 passport 都唔蓋印就放行

複式洋房

小二黃 發表於 18-1-19 11:05
謝謝也有類似情況的妳回覆我。我似一個罪人要放低細囡獨自面對前境。我先生因有太多未知數,如稅務問題、 ...

我好明白,上年我都放下細仔在香港三個月。其實你最好叫你家人回來和你一起入境回美會易些,我老公就係6299回來帶和他先入境,我和他分開入,你現在先上網申請更換,回到美後先辦好打手指模後,回香港,跟住等埋細女先入境,你叫家人先幫你入紙申請細女及green card renew 先

首頁

尾頁

跳至