自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

ccn008 發表於 18-1-13 18:36
我做推拿, 350蚊,你邊度痛就話佢知,我做左8次。 每次約45分鐘左右,不過响工廠大廈。

因為真係好返左 ...

我曾揾過老經驗既推拿師做推拿5-6次都無效果

禁止訪問

大宅

meowmi 發表於 18-1-13 21:26
幾年前試過, 睇過 西醫、 中醫、 針炙、脊醫都無用, 最後去正骨, 啪返正脊椎和腰椎才好返(過程都要一 ...

可否介紹你的正骨師我?

公爵府

+3金熱血 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果好痛 應該睇骨科先 有需要時佢會轉介物理治療

大宅

ucuniversal 發表於 18-1-13 17:06
嚴重肩頸膊痛及痺應睇咩醫生?西醫骨科、物理治療、中醫、針灸、鉄打?都唔知睇乜好,朋友話物理治療又貴又 ...

請問你好返未?我都係又痺又痛。我睇完針灸仲痺過未睇。

翡翠宮

我做推拿, 350蚊,你邊度痛就話佢知,我做左8次。 每次約45分鐘左右,不過响工廠大廈。

因為真係好返左 ...

因为痛做推拿咪超痛?

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

首先睇骨科,然後對症下藥。

我雙腳有足底筋膜炎,睇骨科,照x光d骨無事,試過好多方法

針灸+推拿:筋腱會鬆,但不能斷尾,會複發
政府物理治療:沒有效
跌打:左腳已處理好、右腳就治療中

大宅

vivivo 發表於 18-4-3 15:36
請問你好返未?我都係又痺又痛。我睇完針灸仲痺過未睇。

未好,做緊物理治療

子爵府

熱血勳章

因為真係好返左 ...

係邊度呀?thx

公爵府

2023年兔年勳章

其實啲人話物理治療無效果,感覺唔係咁客觀。

物理治療係靠自己做運動,去拉筋,效果係同你有無跟足指引去運動成正比。
自己唔做運動,然後話人地無效,對啲治療師唔係咁公道。

如果物理治療,同針灸,跌打,一齊去做,醫好咗,又會話物理治療無效,係靠針灸,跌打醫好嘅。

即係點計,物理治療師都唔會有功勞喇。

男爵府

因為真係好返左 ...

可介紹我?

男爵府

回覆樓主

痛症科

子爵府

因為真係好返左 ...
Pls pm, thx.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

嚴重肩頸膊痛及痺應睇咩醫生?西醫骨科、物理治療、中醫、針灸、鉄打?都唔知睇乜好,朋友話物理治療又貴又 ...
我之前試過肩頸痛超過大半年,由於工作長期用電腦,其後越來越嚴重,開始肩、背勁痛,手痺,臨天光手痺到醒,影響睡眠,初時唔知睇咩醫生好,西醫、中醫、針灸都試過,但情況冇咩大好轉,其後轉睇骨科,醫生首先建議照X光,發現頸椎第4、6節退化、勞損,有輕微骨刺,故醫生建議做物理治療先因效果較快,果然好快減輕痛楚,但治療師告訴我最重要保持自己姿勢,做適量放鬆運動,才能治本,之後我物理治療、推拿間住做,而家已經很少痛,只是間中工作太累會痛,現在沒有再做物理治療,但每個月都有 keep 住做1-2次推拿/按摩去放鬆。

侯爵府

我而家都医紧肩頸痛, 係肌骼專科医生. 痛咗好多年, E牌至的起心肝去睇肩頸位因為痛得嚴重咗. 佢叫我见佢三次就搞掂, 已见2次, 係好咗好多, 仲有-次, 星期五就搞掂埋. 唉, 醫嘅時候很快, 有点流流地嘅感觉, 睇1次要$1仟, 但就真係得喎. 想快就要揾佢試試. $3000搞得掂其實唔算貴, 最少唔驶睇N次嘥時間.
因為学紧瑜伽但肩頸太痛所以無心機練, 但真係想学所以就嗱嗱淋医翻好先.

水晶宮

回覆樓主:

針灸

男爵府

回覆樓主:

針灸

男爵府

回覆樓主:

物理治療對我黎講就浪費時間,不如自已睇youtbe學拉筋。
我之前係背,腰痛,卓健針灸加中醫跌打好左8,9成。。呢個中醫跌打唔係傳統手法,先用機照全身,再師傅捽完包藥再照燈,我第一次痛到行唔到,做完感覺成個人鬆左,如果你試左其他方法都唔得可以考慮去試下呢個。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章

因為真係好返左 ...
我想知地址!請給有關資料。

子爵府

ngwong2 發表於 18-4-3 15:59
因为痛做推拿咪超痛?
頭一次推係要忍下痛, 推鬆左成個人都舒服晒.我推完第一次已經好返8成, 而家都無翻發, 我誠意推介

首頁

尾頁

跳至