0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

來緊bb展,想為4個月大bb準備6-8個月時用嘅野,想知衣、食、行3方面有咩要買!謝謝

水晶宮

Mini429 發表於 18-1-14 01:24
來緊bb展,想為4個月大bb準備6-8個月時用嘅野,想知衣、食、行3方面有咩要買!謝謝 ...

我冇去過BB展(個人覺得冇需要同人迫),不過呢個年齡BB,要添置嘅應該係加固用品及食品,例如餐具、圍兜、餐椅/ booster seat、米糊、現成嬰兒食物及小食等等。有需要的話添置有關廚具(不過用現有嘅通常亦可以,例如我自己嗰時係用瓦煲煮粥仔,冇另外買細電煲)。

衣冇咩特別,你都係跟返季節買,一般亦唔會喺BB展買㗎。夏天嚟到如果打算落水就要預備泳衣、游水尿片(不過後者到時先買啦)。我大B嗰時喺6個月大開始轉用尿布,就要買尿布及有關用品。

行方面,睇下你覺得有冇需要買部較輕巧嘅大B嬰兒車/士的車。

珍珠宮

回覆樓主

可以買定加固既工具,米糊,衣物都可以買D

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

對,可以買加固既餐具

回覆 Mini429 的帖子

Hello Mini429媽媽, 6-8個月大BB社交能力迅速發展, 鐘意模仿媽媽講野, 建議買啲色彩繽紛嘅圖畫, 用布、硬咭紙等製成嘅BB圖書, BB講故事, 對佢發展好有幫助架! 又可以買定啲有BB鐘意嘅圖案嘅BB餐具, 準備6個月開始食固體食物同鍛鍊BB自己進食呀~ BB而家識得抬頭 / 翻身未呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

回覆 海綿肚仔專家@牛欄牌 的帖子

而家岩岩4個月,仲未轉到身同抬頭,見bb好努力學轉身
Mini429 發表於 18-1-29 12:34
回覆 海綿肚仔專家@牛欄牌 的帖子

而家岩岩4個月,仲未轉到身同抬頭,見bb好努力學轉身 ...

4個月BB對聲音、顏色/色彩、四周環境都覺得好新奇,多D俾BB俯臥強化頸/背部嘅肌肉,用D顏色鮮豔、最好識得發聲嘅玩具引佢岳高頭去拎。將佢放係媽媽前面靠住您黎坐,佢身後同BB說話引佢轉頭/身去看媽媽,係佢身邊和前面放幾個玩具,吸引BB轉身/離開坐墊去拎,係結實嘅平面上(例如地板,較硬身床舖),會更容易學習架。一般黎講BB大概到6個月大就識得轉身,都有早有遲,有時著得多衫都有影響架!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

有冇媽媽有 BB 展禮物策略?

首頁

尾頁

跳至