親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

公爵府

想去Madrid 及Barcelona.

伯爵府

OKC 發表於 18-1-14 11:22
想去Madrid 及Barcelona.

我鍾意Barcelona 多D,超鍾意 Sagrada Família,而且西班牙夏天熱到儍,但Barcelona 比較多海風吹,冇咁熱。

禁止訪問

回覆樓主

男爵府

回覆樓主:

等下星期去4日3夜,暫時安排第一晚睇表演連食晚飯,第二朝早去球場,下午未有安排,第三曰一早就去聖家堂,唔知搭巴士係點比錢,有無jm 有經驗可以教下我?

珍珠宮

回覆樓主

Barcelona 近郊一個山頂遊樂場,唔玩都可以去行下

Tibidabo Amusement Park
Plaça Tibidabo, 3-4, 08035 Barcelona, Spain
+34 932 11 79 42
https://goo.gl/maps/S7Qjb7ejNqS2

珍珠宮

LULU-MAK 發表於 18-3-19 23:30
等下星期去4日3夜,暫時安排第一晚睇表演連食晚飯,第二朝早去球場,下午未有安排,第三曰一早就去聖家堂, ...

去Barcelona 到步一定買定T10, 可以坐市內任何交通工具(地鐵,R 線,巴士),坐巴士就自己搵部讀票機入票。四日三夜一人一張差不多。

另外去得魯營不如睇埋有無波睇,西甲波飛易買的。

去完分享下巴塞情況,我上次去時剛剛公投前,比較亂,今年未知去唔去好

男爵府

回覆 Ononluk 的帖子

唔該晒, 到時再分享

珍珠宮

LULU-MAK 發表於 18-3-22 13:33

唔該晒, 到時再分享

Welcome, 我玩巴塞都玩幾熟(三年去三次),唔敢講乜都知,但有咩景點丶餐廳都略知一、二。有需要可以俾啲意見

男爵府

Ononluk 發表於 18-3-22 14:49
Welcome, 我玩巴塞都玩幾熟(三年去三次),唔敢講乜都知,但有咩景點丶餐廳都略知一、二。有需要可以俾啲 ...

我當然有好多野想問啦 第一件事就係係機場去酒店,我諗都係搭機場巴士去廣場落車,唔知去邊到搭同係邊到買票呢。T10又係邊到買。

琥珀宮

Welcome, 我玩巴塞都玩幾熟(三年去三次),唔敢講乜都知,但有咩景點丶餐廳都略知一、二。有需要可以俾啲 ...

有得平正酒店推介(最緊要治安不差),唔打算租apartment ,因聽過被人入屋爆格

珍珠宮

LULU-MAK 發表於 18-3-22 20:45
我當然有好多野想問啦 第一件事就係係機場去酒店,我諗都係搭機場巴士去廣場落車,唔知去邊到搭同 ...

去機場主要有兩個option , 一係機場巴士, 機場大堂(係巴塞球會精品店旁有扶手電梯)睇指示一落地面已經係機場巴士站。直接出PDG, 如果住近PDG 都舒服,車程一小時

其二(我的慳家的選擇),坐免費接駁巴士去terminal 2, 行5分鐘去火車站,坐R2線,R2 途經市中心幾個站,前後大約都用一小時到市中心。價錢只係當一程市內車程,用T10 的話2€都唔駛

T10 喺火車站或地鐵站一般售票機有售,但其實佢個user interface 有啲難搞,我每次都要搵車站職員幫手

珍珠宮

木土土 發表於 18-3-22 21:48
有得平正酒店推介(最緊要治安不差),唔打算租apartment ,因聽過被人入屋爆格
...

我只住過兩間:

大約一千蚊一晚,冇乜特別,不如你有心水的話send俾我睇吓,等我睇吓地點方唔方便啊

Hotel Barcelona Universal
Av. del Paraŀlel, 76-78, 08001 Barcelona, Spain
+34 935 67 74 47
https://goo.gl/maps/gFc4tLF31rC2

Gran Hotel Torre Catalunya
Av. de Roma, 2-4, 08014 Barcelona, Spain
+34 936 00 69 82
https://goo.gl/maps/FY6gGJecWnS2

公爵府

請問有什麼酒店推介?

珍珠宮

LULU-MAK 發表於 18-3-22 13:33

唔該晒, 到時再分享

返嚟未呀,巴塞咩景況?你去時應該剛有大型示威喎,有無影響行程?

公爵府

請問Poble Nou 區安全嗎?

禁止訪問

珍珠宮

OKC 發表於 18-4-5 17:03
請問Poble Nou 區安全嗎?

我其實覺得Barcelona 平均都好安全,係哥德區傳聞比較多小偷。Poblenou 我無住過,但好似唔太就腳喎

男爵府

我返嚟了!

珍珠宮

LULU-MAK 發表於 18-4-6 13:07

我返嚟了!

嗰邊咩環境?有無見到示威遊行?

男爵府

回覆 LULU-MAK 的帖子

我住果間酒店, 唔係D星級酒店, 不過勝在夠方便.由機場搭A2, 大約大半個鐘, 去到總站(加泰羅尼亞廣場)落車,就行返酒店就得, 由酒店行去水族館就預10-15分鐘啦, 加泰羅尼亞廣場附近, 亦有好多鋪頭行.

首頁

尾頁

跳至