興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

之前都睇過布書,依家俾佢睇“baby feel and touch ". 但仔仔對書一d 興趣都無,只想咬書,丟書。有什麼方法能讓bb有興趣攞本書望下?有乜野書/繪本適合呢?請分享。thx

大宅

littleyatman 發表於 18-1-14 17:47
之前都睇過布書,依家俾佢睇“baby feel and touch ". 但仔仔對書一d 興趣都無,只想咬書,丟書。有什麼方 ...

你買d翻翻書, 即有個窗可以打開個種

不過1歲係咁, 看書可以專注到2分鐘左右

伯爵府

DHA勳章

littleyatman 發表於 18-1-14 17:47
之前都睇過布書,依家俾佢睇“baby feel and touch ". 但仔仔對書一d 興趣都無,只想咬書,丟書。有什麼方 ...
BB對書的概念未有. 佢對書好奇.有興趣先會咬書. 之前見過有啲賣BB用品地方賣日本的響紙布. 上面有圖案. 又可以咬. 您可以找找.

((PS. 囡2.5yr. 我自已會去圖書館借書. 只買少量書放屋企))

別墅

Summer_tsui 發表於 18-1-15 23:02
你買d翻翻書, 即有個窗可以打開個種

不過1歲係咁, 看書可以專注到2分鐘左右

哈哈,仔仔對書的專注力10秒都無。但對其他玩具就好專注啊

別墅

artai430 發表於 18-1-16 15:42
BB對書的概念未有. 佢對書好奇.有興趣先會咬書. 之前見過有啲賣BB用品地方賣日本的響紙布. 上面有圖案. 又 ...

現在就玩布書,不過係互動性質的布書。好似熊仔攞得出黎,可以刷牙,飲奶個款。另外,我好贊成多借書,一來慳地方,二來多帶小朋友去圖書館可以學習安靜同分享書藉

複式洋房

回覆樓主:

我就買左好多推拉書和音效書,一來比較厚,二來仔仔可以與書互動,幫助到他對書本的專注力。翻翻書我都會考慮,不過要等仔仔過左會食書同埋撕書的階段才能入手,现阶段未ready.

圖書舘,我會建議兩歲或以上才去,因為太細個,扭計時好難唔影響到其他人。

PS 我仔仔現在17M,屋企已經有個細書架專放他的書,放在低處,任他自己攞。

別墅

回覆樓主

我細仔好鍾意車~~ 我屋企有啲有碌嘅書佢會自己拎嚟轉~ 咁佢轉果陣我會喺佢側邊講下嘢~~ 佢呢排又鍾意feel and touch嘅書,會自己錫啲毛毛 (emoji)(emoji)~ 另外翻翻書,一翻開就好驚喜咁,吸引下佢注意;有啲動物書~ 我扮下啲動物叫聲我細仔都會笑~~ 細仔10m、大仔41m

**咁細個未必要正式聽一個故事~ 培養佢有拎起本書嘅興趣緊要啲~ 大仔已經係一個書蟲~~

大宅

My bb lovesBizzy Bear

You can search online
For 6 mths to 1.5 yrs old

大宅

https://www.bookdepository.com/s ... izzy%20bear&search=Find+book

大宅

回覆樓主

可以先俾d音效書試試 . Eric hill 的 spots 系列也不錯 ^^ feel and touch 書書都可以
Book depository 有很多
音效書這系列幾好

複式洋房

大宅

Sophie_yip 發表於 18-2-26 09:53
我就買左好多推拉書和音效書,一來比較厚,二來仔仔可以與書互動,幫助到他對書本的專注力。翻翻書我都會考 ...

你好丫,想問下你係邊買推拉書同音效書的呢

複式洋房

Yanmixmelody 發表於 18-7-7 01:51
你好丫,想問下你係邊買推拉書同音效書的呢

係網上買的,現在都會去觀塘開倉買,便好多。

禁止訪問

禁止訪問

2018復活節勳章

首頁

尾頁

跳至