嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

我囡囡3歲,有嚴重便秘問題。其實我發覺係由佢開始介片開始,已經怕左去POO POO,急都唔想去,令願死忍。去到忍唔到先痾,最耐5日先去一次,平均都3-4日先一次。平日蔬菜水果都算夠,水亦足夠,一星期煲一次開奶荼。會唔會佢條腸有問題,洗唔洗去照? 食益生菌....有冇好介紹?

想問下各位媽媽有冇同事經驗,可否教教小妹如何做是好。

煩惱媽媽上

回覆 wongleungtracy 的帖子

Hello wongleungtracy ,囡囡怕左去POO POO,明白媽媽會好苦惱 媽媽有冇試過於每餐加入糙米、紅米、薏米、燕麥片,增加囡囡纖維攝取呀 ? 每日同囡囡去公園做20分鐘運動/步行/跑跑跳跳,用陰力順時針方向按摩肚仔5-10分鐘,都有助腸道蠕動同排便架! 安排佢定時坐下便盤,建立良好嘅排便習慣,搽少少凡士林係囡囡肛門,教佢曲起腳坐都有幫助易D排便,盡量唔好迫/話佢,當囡囡有進步就要立即讚賞/鼓勵,加油!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

wongleungtracy 發表於 18-1-15 10:17
我囡囡3歲,有嚴重便秘問題。其實我發覺係由佢開始介片開始,已經怕左去POO POO,急都唔想去,令願死忍。去 ...

我仔仔都有忍poo poo 的問題,但不是便秘,係心理因素多過生理問題,你要多觀察和了解女女點解忍住唔去poo poo

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章

別墅

11july2012 發表於 18-1-17 16:03
要比啱小朋友既益生菌佢食,同埋我比天然杞子野梅汁,持續個幾月咁之後就差不多日日有poo poo
...

有冇益生菌好介紹呀?

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章

大宅

BB防敏心得分享勳章

11july2012 發表於 18-1-17 16:03
要比啱小朋友既益生菌佢食,同埋我比天然杞子野梅汁,持續個幾月咁之後就差不多日日有poo poo
...

我都想資料,謝謝

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章

大宅

回覆 11july2012 的帖子

求益生菌牌子

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章

禁止訪問

別墅

米娜mina 發表於 18-1-27 23:40
我有比仔仔食biostime隻益生菌, 你可以試一排, D便便會軟D, 消化好D

Thank you

禁止訪問

大宅

我都係比益生菌和蘆薈汁比2個小朋友食和飲腸道健康,病痛都少D

別墅

回覆樓主

唔似係便秘 似係純粹忍住唔屙
會唔會係驚廁所?我仔仔都曾經講過會跌/有嘢咬之類
如果佢未ready 不如暫時係片片屙或者poppy?
試下了解左咩原因先

複式洋房

我個女都是三歲,都是嚴重便秘,要用甘油條放。早排去睇醫生,開左乳果糖,依家食緊乳果糖,益生菌。

大宅

回覆樓主:

我囡都有嚴重便秘丫……請問可否pm我邊隻益生菌?thx

大宅

試下食潺菜啦,以前我仔每星期才有一次大便,睇中醫,食益生菌,紅米水,香蕉火龍果西梅全部唔得,每次大便都好難去又patpat損,但每天食潺菜就可正常排便, 可惜潺菜係夏天菜,冬天無得賣,所以我種左0的0係屋企,冬天0個陣有時食下潺菜有時食下乳果糖(乳果糖不能令我仔排便,但可以令0的便便無咁硬,一星期去一次都容易0的去到)

別墅

autumnfly 發表於 18-2-2 13:21
試下食潺菜啦,以前我仔每星期才有一次大便,睇中醫,食益生菌,紅米水,香蕉火龍果西梅全部唔得,每次大便 ...

認真要試下潺菜。真係好頭痕,媽媽你講個D方法我都試過都係冇效,有時真係好氣餒,唔知點樣幫到佢地。我黎緊搬屋會有冇小花槽可以種野,如果佢試過潺菜OK, 我可能都要下功夫。到時再請教你。BTW, 冬天冇潺菜買架?

大宅

wongleungtracy 發表於 18-2-5 18:40
認真要試下潺菜。真係好頭痕,媽媽你講個D方法我都試過都係冇效,有時真係好氣餒,唔知點樣幫到佢地。我黎 ...

我地搵過幾個街市都無,自己種嘅依家都好似冬眠咗咁唔生長,可能因為咁街市都無得賣。其實潺菜好易種,喺街市買返嚟就咁插落泥度就會生啦~

首頁

尾頁

跳至