母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我餵左一個月,由亞B出世第2日我已經谷奶因為亞b黃去左照燈冇比過佢啜一日所以有一邊乳房大塞左大約1/4,我咩方法手泵,電泵,用手渣,熱/涷full,比亞b用唔同位置啜都試過,但係塞嘅地方每次谷奶,都係會硬左,我都已經去健康院,姑娘親自指導同幫我推同按,同教我自己點按點推,起初都ok,唔知點解嘅幾日又差左,仲要係連我自己都覺亞b唔夠飽,因為佢成日都喊,我之前係每3個鐘就餵佢,佢有時可以一瞓就4個鐘先醒都試過,近期就食完奶瞓得半個鐘就會喊,比佢食佢又食喎,已家就有時2個幾鐘有事試個1半鐘就餵,我仲要係每邊比佢啜30分鐘左右.所以令我到覺得自己唔夠奶(因為我老豆話bb喊成咁一定係唔飽啦)今日亞b唔知仲咩好好瞓,叫極都唔起身,咁我為有去泵,唔合點解我用手泵同電泵,泵唔到,因手渣2邊加埋都只係得50ml,不過我仲feel到仲有,但係唔點解我渣極都渣唔到出離,後尾見亞b醒左就比佢2邊啜15分鐘左右,好似鬆左d,不過都係摸到都仲有粒粒,之後就比返渣出離果50ml比佢,佢好奇地,咁又瞓左5個鐘,係咪我餵佢嘅時間有問題,定係真係方法唔啱.有冇媽媽都試過咁呀?可否教下我點做,我真係好想餵人奶.............唉!

男爵府

首先,不要灰心呀!
能夠堅持全人奶,真的要掌聲鼓勵!!

至於你擔心bb唔夠食,是不必擔心的。
母乳同奶粉好唔同,係由bb決定食幾多。唔夠,佢會索食密一d,刺激多d乳房,便能增加奶量,到奶量增加到佢夠食的份量,bb就會食返疏d。
bb一定會有些時間肚餓d,想食多d,亦會有d時間無咁餓,唔想食咁多。
我地大人都會啦!
所以最好能夠feed on demand,不要看鐘,bb喊就餵,喊就餵。
而且,bb會有猛長期(請看置頂item),食量會增加以應付身體需要。在猛長期,佢需要食多d密d。佢喊就餵,餵密d,就可以在幾天間增加奶量至bb需要的份量。
至於塞的地方,最好的解決方法都係bb。試下在餵奶前沖一個熱水浴,或者在餵奶時也按摩一下有硬塊的地方。
如果bb食完後,會鬆返的話,我覺得問題不大。
請你繼續努力,只需要再俾多小小時間與bb磨合,你同bb一定可以繼續享受這份獨特的親密關係。
祝你們合作無間!

大宅

其實我已家餵嘅方法係比佢食晒2邊每邊大約30至45分鐘,我一星期都有1次魚湯飲.但係唔知點解近期我一到晚上12點左右餵佢,佢只係會瞓15至半個鐘左右之後就係咁喊,佢可以喊成2個鐘架!咁有時我都已經佢喊我就餵.我試個由12點到6點每個半2個鐘左右就餵佢.但係唔明早上我都係咁餵(每3小時),我都唔明點解佢一到夜晚就係咁!

大宅

我哩幾日都係好似cpui_shan你咁呀..唔知係咪因為前日發燒既原因呢?前日訓醒,就覺得左邊胸痛,摸落去就有1/4大既地方一粒粒硬硬地咁,有小小痛,過佐一陣就開始發燒啦..跟住到尋日退佐燒,但硬块仲係度,仲好似大範圍佐..不過亞b食完就會鬆小小,可惜好快又硬返啦..究竟點解無那那會咁既?我已經不停咁俾亞b啜,又不停咁泵,仲熱full,都係唔得呀..到今日仲要泵都泵唔出呀..搞到亞b都好似唔夠奶食咁..
cpui_shan:想問下你之前健康院姑娘教你用咩方法呀?我都想試下得唔得呀?唔該你呀..

大宅

個姑娘教我亞B食緊時就推實或粒粒位置,之後就推向乳頭位囉,個姑娘幫我按時我係痛到出唔到聲架,佢話要狠心比D力去按,所以我多數都係亞B啜緊我就叫我老公幫我按囉!我就冇發燒,只係我一谷(2-3個鐘左右)佢就會硬囉.
你亞B幾大呀?我亞B剛好1個月,都唔知幾時先會鬆返正常!我連乳暈位都有D塞!所以先覺得好灰....好彩我媽媽同我老公都支持,如果唔係我估我真係會放棄!
原帖由 kitty猫 於 09-3-5 17:44 發表
我哩幾日都係好似cpui_shan你咁呀..唔知係咪因為前日發燒既原因呢?前日訓醒,就覺得左邊胸痛,摸落去就有1/4大既地方一粒粒硬硬地咁,有小小痛,過佐一陣就開始發燒啦..跟住到尋日退佐燒,但硬块仲係度,仲好似大範圍佐.. ...

大宅

多謝你支持....
我想問...........咩叫feed on demand?
原帖由 yanlongma 於 09-3-5 11:59 發表
首先,不要灰心呀!
能夠堅持全人奶,真的要掌聲鼓勵!!

至於你擔心bb唔夠食,是不必擔心的。
母乳同奶粉好唔同,係由bb決定食幾多。唔夠,佢會索食密一d,刺激多d乳房,便能增加奶量,到奶量增加到佢夠食的份量,bb就會食返疏d。
bb一定會 ...

男爵府

有可能係:
1)日頭瞓得太舒服
2)bb夜晚想瞓但又瞓唔到,想吮
3)媽媽身體到夜晚已太勞累,+上聽到bb喊精神緊張,影響出奶。

所以,要
1)日頭即使佢瞓左,都keep住間屋有聲(我果時開住個收音機),拉開curtain,俾日頭曬入屋。夜晚餵奶唔開燈,換片都係開細燈。
2)我係堅持要bb瞓bb床的(我知有d媽咪贊成bb媽媽同床,但在此不作爭論了),但有幾晚,我真係頂佢唔順,唯有瞓係度餵,等我可以休息一下。用兩個knee夾住個pillow,可以防止自己瞓着時,瞓在bb上面。
3)我當自己當夜更,日頭只做幾樣野:餵奶、食飯、飲水/湯、清潔、大小二便。其餘時間一定瞓覺。夜晚bb唔肯瞓時,就叫自己捱埋呢幾個鐘,明早就可以瞓了!

頭兩個月,簡直是想c,仲試過因為太meng、太累,一手將呀仔掟落床!!
但過左,就慶幸自己當初無放棄!
原帖由 cpui_shan 於 09-3-5 17:24 發表
其實我已家餵嘅方法係比佢食晒2邊每邊大約30至45分鐘,我一星期都有1次魚湯飲.但係唔知點解近期我一到晚上12點左右餵佢,佢只係會瞓15至半個鐘左右之後就係咁喊,佢可以喊成2個鐘架!咁有時我都已經佢喊我就餵.我試個由1 ...

男爵府

即係按bb需要餵奶,唔計時間/隔左幾耐/食量。
簡單d,即係bb一索食,就餵,唔索食,就唔餵,完全由bb決定。
原帖由 cpui_shan 於 09-3-5 18:21 發表
多謝你支持....
我想問...........咩叫feed on demand?

男爵府

咁唯有佢一谷,就叫bb開餐囉!
我大女四歲半了,全泵19個月(試過後,極之反對全泵,因為會miss左the sweetest part of bfing.)
細仔兩歲幾半了,兩歲四個月時無痛戒左奶lu。(Actually,我個仔就"無痛",我呢,仲係好唔捨得!)
原帖由 cpui_shan 於 09-3-5 18:19 發表
只係我一谷(2-3個鐘左右)佢就會硬囉.

大宅

其實我呢幾日都有小小係咁樣餵,因為都唔知佢幾時先肚餓.佢有試過成4個幾鐘先食,我塞左果邊有成一半實左,我只係輕輕按摩就已經滴出離.但係我又泵唔到佢出離,我搵手渣都渣得40-50ML.咁我可以點做?
原帖由 yanlongma 於 09-3-5 18:35 發表
即係按bb需要餵奶,唔計時間/隔左幾耐/食量。
簡單d,即係bb一索食,就餵,唔索食,就唔餵,完全由bb決定。

大宅

原帖由 cpui_shan 於 09-3-5 18:19 發表
個姑娘教我亞B食緊時就推實或粒粒位置,之後就推向乳頭位囉,個姑娘幫我按時我係痛到出唔到聲架,佢話要狠心比D力去按,所以我多數都係亞B啜緊我就叫我老公幫我按囉!我就冇發燒,只係我一谷(2-3個鐘左右)佢就會硬囉.
你亞 ...

唔好意思呀,想問係咪一隻手係個個位推就得啦??定係好似揸奶咁推呀?
我b宜家4個月啦..無咁易放棄啦,我都試過好多原因好多人叫我放棄,但我相信自己一定得咖..所以一直唔放棄..你有無諗過去買通奶茶返黎煲黎飲呀?
好開心,頭先試佐你的方法,好似有小小好轉呀..thx你呀..

大宅

原帖由 yanlongma 於 09-3-5 18:41 發表
咁唯有佢一谷,就叫bb開餐囉!
我大女四歲半了,全泵19個月(試過後,極之反對全泵,因為會miss左the sweetest part of bfing.)
細仔兩歲幾半了,兩歲四個月時無痛戒左奶lu。(Actually,我個仔就"無痛",我呢,仲係好唔捨得!)
...

請問你點樣無痛戒奶呀?

大宅

手勢就好似去按摩咁按幾下就推去乳頭
我想問你有冇餵到覺得乳頭同,同我頭先發現我乳頭有一點白色好似酒米粒咁你有冇試過?
通奶茶?係邊有得買,因為我未聽過呀!
原帖由 kitty猫 於 09-3-5 19:54 發表

唔好意思呀,想問係咪一隻手係個個位推就得啦??定係好似揸奶咁推呀?
我b宜家4個月啦..無咁易放棄啦,我都試過好多原因好多人叫我放棄,但我相信自己一定得咖..所以一直唔放棄..你有無諗過去買通奶茶返黎煲黎飲呀?
好開 ...

大宅

你係指乳頭有好似面上既酒米粒咁?定係有一d白色既野..
有呀..一般中藥房都有呀..但唔知得唔得..我都諗住聽日買黎煲下..

大宅

我頭先餵完奶時,我見到有一點白色好似酒米粒咁.
原帖由 kitty猫 於 09-3-5 20:32 發表
你係指乳頭有好似面上既酒米粒咁?定係有一d白色既野..
有呀..一般中藥房都有呀..但唔知得唔得..我都諗住聽日買黎煲下..

複式洋房

你去藥房買通草, 煲湯或鮮奶都可以落... 有助通乳腺..

bb夜晚會扭食d... 因為bb生理上會想儲多d奶以應付7-8鐘的睡眠, 所以佢可能會比日頭食多d.. 但係你照餵佢都無問題.. 加上你bb一個月左右應該係猛長期, 會不停咁食... 所以你有錯覺以為唔夠奶... 但係正常的, 由得佢啜, 咁你身體自己就會造多d配合bb需要... 我果時差唔多24小時無扣埋過件衫... 而家bb剛剛100day... 仲係全人奶.. 我都會繼續努力..

男爵府

有家人的支持,真係好重要呀!呢道有好多媽媽,家人唔支持,條路真係難行好多架!
白色酒米粒,可以用一支消左毒的針,好輕力咁挑穿佢(務請小心)。跟住jit幾下,你就會jit到一d好似soft cheese的野出來。呢d就係塞左的奶。之後搵bb吮/泵,就一天都光曬(鬆曬)喇!
原帖由 cpui_shan 於 09-3-5 21:11 發表
我頭先餵完奶時,我見到有一點白色好似酒米粒咁.

男爵府

戒之前,我做定思想工作,話佢聽:大個仔,唔食奶奶喇!
到戒時,就用一樣佢鐘意的食物同佢交換,佢又okay喎!
到而家,再問佢要唔要,佢一係就話壞左啦,一係就話大個仔,唔食奶奶喇!
原帖由 kitty猫 於 09-3-5 19:58 發表

請問你點樣無痛戒奶呀?

大宅

我忍痛用手子甲挑左啦....
亞B呢2日又好好,飲完奶佢會瞓成3-4個鐘先起身飲我都叫有得瞓下,琴晚12點幾餵佢2點幾佢瞓到今朝我谷奶谷到硬晒醒左已經係6點3,佢都冇醒咁我就渣,我渣到80ML(2邊加埋)之後佢醒再比佢啜每邊佢都啜左20分鐘之後我估佢一定唔夠再補返之前D儲備50ML佢又瞓到12點幾...
咁佢係咪叫過左個猛長期?
你地谷奶係味都係會硬晒架?同我已家每次比晒2邊佢食清呢個方法其實啱唔啱?
其實我老公都有話見我咁辛苦不如比奶粉架....係我堅持話人奶人奶咁佢為有支持我,佢都知人奶真係好D,因為我2個家姐個小朋友都係飲人奶到1歲,病又小D同真係大隻D架.....!所以我知我一定要堅持!都多謝你地嘅鼓勵!
原帖由 yanlongma 於 09-3-6 09:20 發表
有家人的支持,真係好重要呀!呢道有好多媽媽,家人唔支持,條路真係難行好多架!
白色酒米粒,可以用一支消左毒的針,好輕力咁挑穿佢(務請小心)。跟住jit幾下,你就會jit到一d好似soft cheese的野出來。呢d就係塞左的奶。之後搵bb吮 ...

大宅

真係會有咁多奶比佢啜?咁你咪會成日都谷奶囉?
要幾耐我谷奶先會唔硬架....次次谷奶個胸都硬我連街都唔敢出.
原帖由 cherryt8 於 09-3-6 05:03 發表
你去藥房買通草, 煲湯或鮮奶都可以落... 有助通乳腺..

bb夜晚會扭食d... 因為bb生理上會想儲多d奶以應付7-8鐘的睡眠, 所以佢可能會比日頭食多d.. 但係你照餵佢都無問題.. 加上你bb一個月左右應該係猛長期, 會不停咁 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊