自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆樓主:

最緊要對自己有期望,要對自己好,自己先會令自己開心。

水晶宮

mononoke 發表於 18-1-16 09:09
聚會時佢地提議旅行係講得好開心,仲夾哂時間又盛,我反而只係問係咪真係先,因為我要同family trip夾時間 ...

1. 大家都未定個期,好過拍晒心口話去,到時無影仲衰

2. 你地唔開口叫兄弟幫手, 你地唔出聲,男人唔知道你地需要幫忙

3. 我老公都係咁,我習慣自己照顧自己好耐

我自己對朋友睇得好淡,啱傾咪一齊,唔啱傾就分手, 君子之交淡如水, 我幾個老友就夠

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

何必期望別人對自己好 ? 快樂滿足是自己給自己 ,
應該為自己而快樂滿足, 不是由別人行為去操控自己快樂滿足.

子爵府

mononoke 發表於 18-1-16 00:12
「唔好對人有太大期望」
講得出呢句說話既人,係咪已經對無數咁多人失望過先講得出?家人、朋友....
點解我 ...

因為你本身係ㄧ個好人所以攺不了繼續相信人

大宅

有位上司曾經兩次對我講 "不要期望上司會對你點",
謝謝這位上司, 我絶對不會對你有任何期望
從此, 都是要對自己好一些

大宅

miffyumiffy 發表於 18-1-16 10:23
1. 大家都未定個期,好過拍晒心口話去,到時無影仲衰

2. 你地唔開口叫兄弟幫手, 你地唔出聲,男人唔知道 ...

冇錯 我要記住呢句君子之交淡如水

另外 我諗正常男人見到姊妹拎咁多野都唔會唔幫手,而且新郎都叫唔郁班人,新郎自己都要搬野。新娘一開始已經諗住要我地姊妹拎哂d野,但婚前幾日先暗示我地知,O哂咀。
你諗下姊妹裙高爭鞋上旅遊巴已經煩,仲要拎住7袋野係咩樣?仲要不斷轉地方上上落落行斜路,但主要問題唔係呢到,呢d只係身體上辛苦,好朋友冇問題,結一日婚,但佢地言行上既行為係另你覺得人地唔當你地係朋友,個種心理上先係最難受,簡直畢生難忘

男爵府

回覆 mononoke 的帖子

你説得非常對,人到了半百,見到和經歷了,嘗了個中味道,完全明白你的感受

大宅

~緣~ 發表於 18-1-16 10:31
因為你本身係ㄧ個好人所以攺不了繼續相信人

大家都話唔需要對人咁好,自己對自己開心就夠
失望令我慢慢變成自愛自,唔理人,我就唔多care身邊既人
可能又到有人被我hurt
就係咁樣loop落去
大家可能都係受左傷,就變成保護自己,人愈大,就係咁,冇辦法。

伯爵府

Ashleycorina 發表於 18-1-16 00:23
唉,我試過俾朋友呃,好嚴重,好甘,好傷。但我仲覺得只要你對人好,就會好。

我剛剛又俾人利用左:sweatin ...
希望你快快無事。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

無期望就唔會有失望

水晶宮

mononoke 發表於 18-1-16 10:36
冇錯 我要記住呢句君子之交淡如水

另外 我諗正常男人見到姊妹拎咁多野都唔會唔幫手,而且新郎都叫 ...

算啦,你去做得姐妹就預咗有野要幫手, 係乜野做幾多都冇關係,如果相反,你朋友以為你真心來幫手, 到頭來起度斤斤計較,可能在隔離forum開帖話唔好對朋友有太大期望

大宅

miffyumiffy 發表於 18-1-16 12:20
算啦,你去做得姐妹就預咗有野要幫手, 係乜野做幾多都冇關係,如果相反,你朋友以為你真心來幫手, 到頭 ...

講真 真係冇預計要拎咁多野,做咁多次亦未試過,原來姊妹係拎野,兄弟係插袋。
係既,當我地斤斤計較,咁諗會舒服d!
但呢位朋友,我地會從新認識,又或者唔洗再認識

子爵府

冇期望
就冇失望

只是不想再失望

水晶宮

mononoke 發表於 18-1-16 12:41
講真 真係冇預計要拎咁多野,做咁多次亦未試過,原來姊妹係拎野,兄弟係插袋。
係既,當我地斤斤計較,咁 ...

係fd我先會應承去幫手, 我應承得我就唔介意去做乜, 因為我真心想去幫我老友

其實你唔適合去做姐妹,因為好難預計去到有咩要做

大宅

miffyumiffy 發表於 18-1-16 12:50
係fd我先會應承去幫手, 我應承得我就唔介意去做乜, 因為我真心想去幫我老友

其實你唔適合去做姐妹,因 ...

係既係我地唔岩

男爵府

回覆樓主:

其實有陣時有d事,都係合理期望。例如,weekend放假,老公瞓到黃朝八晏, 我 daytime 要一個人湊仔,煮食,清潔,陪玩等。

老公話“老婆你真係好ar“ (俾佢盡情瞓,我一個湊仔)
我講笑話“唔係我好,係你太過唔好,我先要逼住好“。(真係講下笑,唔係嬲佢)

好似樓主咁,跑唔郁, 想老公關心下,都係合理期望。不過男人往往粗心大意,後知後覺。

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

睇到呢個題目,有d感觸!

我覺得冇嘢係永恆,
亞媽嘅愛都會變,老公更加唔擔保!
暫時覺得大仔最愛我,最盲撐我,
但將來有女朋友、老婆、仔女,
我地位又未必保得住!

唉……愈諗愈心寒

男爵府

Sofia_happy 發表於 18-1-16 00:15
因為你口中對人嘅失望未夠「甘」
到有一日失望去到底線你就唔會對任何人抱有其望

同意

用戶要求終止服務

回覆樓主

永遠君子之交淡如水就夠了,
保持適當距離,冇期望冇失望
hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

你對人好真係唔好期望人地會對番你好,可能人地都唔希罕又或者覺得理所當然

首頁

尾頁

跳至