跳至

首頁

尾頁

大宅

上書房vs香港靈糧堂,㨂邊間好?

大宅

N年前阿女讀上書房(而家阿女5年級啦),度過一個非常愉快的幼稚園生涯。
上書房的校長老師對孩子真的好關愛,如果家長覺得「關愛幼兒」是很重要的條件,上書房不會令你失望。

另外,靈糧堂也出名開心快樂,不過沒有親身接觸過,所以無從比較。

男爵府

開心吸收勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 eatplaylovemama 的帖子

我阿女讀緊上書房k3,我都覺得上書房係一好學校,老師好有愛心同耐性,成間學校好有愛,都係happy school
大家要加油!!

大宅

回覆樓主

我仔依家讀靈糧堂,依家已經K2,無一日唔想返學!
上書房同靈糧都係好學校,我哋當年都係二揀一,不過靈糧堂係仔仔自己嘅選擇。

複式洋房

muimui120 發表於 18-1-17 12:34
回覆 eatplaylovemama 的帖子

我阿女讀緊上書房k3,我都覺得上書房係一好學校,老師好有愛心同耐性,成間學校 ...

上書房程度會不會太淺?我仔仔收到am offer, 依傢心大心細兩個問題, 1轉不轉去下午英文主導,2升小一會不會追得很辛苦?

男爵府

開心吸收勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 maggiewong0207 的帖子

我女岩岩係上書房畢業,今年9月升小一,讀西灣河丘佐榮,佢暫時追到學業,無乜問題,英文方面比其他學生優勝,因為小學老師上堂有考英文問答同listing,我女話識晒,老師讚佢,係中文就認字就難dd,不過,佢暫時都ok,現在上下午班課程都係一樣,日日有英文堂,一星期2堂普通話,net 做班主任,因為我幼稚園同學有幾個家長今年入讀上午班。仲有咩問題可以問我,另外,我地小一派位我地果班派位都唔錯,2個派得唔好都叩門去第一志願!
大家要加油!!

大宅

muimui120 發表於 18-12-3 14:08
回覆 maggiewong0207 的帖子

我女岩岩係上書房畢業,今年9月升小一,讀西灣河丘佐榮,佢暫時追到學業,無 ...

請問學校有沒有課外興趣班? 有些人說上書房係開心學校, 但學術上可能要外補, 請問你囡囡有沒有另外上其他的學術課程?
請問知唔知多唔多人派柴米??
謝謝~

男爵府

回覆 sunflower1234 的帖子

學校k2開始有小詩班同普通話朗誦班!
聖誕節同畢業典禮都會有表演。
聽老師講今年去左d小學表演。
我女沒有另外上其他的學術課程,只係k3果陣去monkeytree學拼音。
近呢幾年大約入柴米15-18個左右。
大家要加油!!

大宅

回覆 muimui120 的帖子

多謝你詳盡的解答,作為媽媽,都想盡所能給孩子最好,好怕自己選錯了而影響孩子日後既路。

男爵府

回覆 sunflower1234 的帖子

你有邊間offer?可以講出黎比較下
大家要加油!!

大宅

回覆 muimui120 的帖子

PM you

首頁

尾頁

跳至