論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主

我諗佢地生活的地方好落後,所以無呢種衛生意識。我工人會攞塊洗碗海棉抹廚房窗,每見一次話佢一次,話左好多次先改。

男爵府

陪月勳章

回覆 lily-of-valley 的帖子

好想吐!真核突

男爵府

陪月勳章

嘩!衞生意識係零!!好難頂!

男爵府

nanalee1225 發表於 18-2-22 09:24
好多都係得把口,千奇唔好信佢地過往經驗。到家先知咩料。好大話架,又識演。
...

最慘佢哋個個都以為自己係專家

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

TT1021 發表於 18-2-22 14:07

嘩!衞生意識係零!!好難頂!

重黑心。 佢又唔用來洗面?

另外, 妹friend個bun, 比自己度比baby啜, Ah, 當自己個女, 有無mammy忍得?

別墅

KulookFung 發表於 18-2-22 14:26
最慘佢哋個個都以為自己係專家

我第一次請工人,佢當我同先生流噶。成日扮傻,到家已一個半月,之前話自己98年就係香港做,又話非湊B唔做,講到曉飛甘,事實天地之差。我本身有個6歲女,細佬6個月大,所有野我完全教過曬,日日做都係唔記得!BB床都唔識鋪,叫好識湊BB?連佢自己都尷尬!我無辦法交個B俾佢湊,煮飯又唔得,我仲要煮俾佢食。對小朋友又無耐性,又唔認錯,講2句就喊。黎半個月開始係死角玩電話,無辦法最後又加多個cam,話明佢聽唔好再玩電話,唔想做就自己辭職唔好浪費大家時間。請個工人自己受,我唔會俾佢食住,我話明,無你,太太一樣ok!

男爵府

陪月勳章

lily-of-valley 發表於 18-2-22 14:27

另外, 妹friend個bun, 比自己度比baby啜, Ah, 當自己個女, 有無mammy忍得 ...
有無搞錯呀!呢個賓賓實在太過份!
我相信無人頂得到!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

TT1021 發表於 18-2-22 15:54
有無搞錯呀!呢個賓賓實在太過份!
我相信無人頂得到!

卒之炒咗。

象牙宮

2007年偷野印SitI, 來hk 4年, 個次我洗完隻杯, 一條布都無, 叫佢攞條布我抹杯, 佢攞條廁所地布我。仲話乾淨。 嬲到我甘乾淨你唔用來沖涼? 其他D布呢? 因我開咗成打祝君早安比佢。 唔知呀, 喊。
鞋, 買過打新嘅, 另外買打雜色, 分開抹唔同野啦。 用極得2條, 爛到得半條都唔開, 叫佢開話唔使。 捱到2年完約唔續。 咁其他20條新巾去邊? 偷晒。

男爵府

陪月勳章

lily-of-valley 發表於 18-2-22 16:28
2007年偷野印SitI, 來hk 4年, 個次我洗完隻杯, 一條布都無, 叫佢攞條布我抹杯, 佢攞條廁所地布我。仲 ...

子爵府

鄭太太amy 發表於 18-1-16 15:03
呢個工人請左番黎2個月 但我發覺佢同interview果陣想像中差好遠 首先我發現佢做野勁"乸西" 平時洗碗洗完重 ...

我諗佢地喺自己屋企慣左,我嗰個,煮餸嗰時好鐘意煮完一碟放洗手盆側邊,跟住就用洗潔精洗野,喂大佬食死人架,跟住仲夠膽死用筷子撩個洗手盆渠口位,我話筷子用黎食飯架喎姐姐,佢話佢會洗。但我真係覺得好核突,我都唔知佢用d筷子撩左幾多個月

男爵府

lily-of-valley 發表於 18-2-22 14:27

另外, 妹friend個bun, 比自己度比baby啜, Ah, 當自己個女, 有無mammy忍得 ...

呢啲點可以嚴罰佢,冇可能接受喎! 嘔心!

男爵府

nanalee1225 發表於 18-2-22 14:52
我第一次請工人,佢當我同先生流噶。成日扮傻,到家已一個半月,之前話自己98年就係香港做,又話非湊B唔做 ...

我每日麻醉自己盡量諗佢啲好嘢,但佢的確令我好抑鬱。尤其每星期佢放假,我要接手佢平時處理嘅嘢,我心情就好差

象牙宮

KulookFung 發表於 18-2-24 00:32
呢啲點可以嚴罰佢,冇可能接受喎! 嘔心!

佢mammy話baby同佢地2工婆訓嘅, 亦唔使夜奶。 個工人亦甚懶。 起身唔見baby在床。 行去工人房, 見個工人背住門口抱baby好古怪, 睇清楚工人比自己度baby啜。 問why you like this? 答baby cry. Baby cry you feed her milk or wake me up.
即炒'

男爵府

lily-of-valley 發表於 18-2-24 00:43
佢mammy話baby同佢地2工婆訓嘅, 亦唔使夜奶。 個工人亦甚懶。 起身唔見baby在床。 行去工人房, 見個工人 ...

嘔心! 仲洗唔洗補一個月?應該唔洗呱

象牙宮

KulookFung 發表於 18-2-24 12:11
嘔心! 仲洗唔洗補一個月?應該唔洗呱

咁唔知, 淨知佢即炒件核突婆. 無人揍, 都要炒.

子爵府

lily-of-valley 發表於 18-2-24 13:21
咁唔知, 淨知佢即炒件核突婆. 無人揍, 都要炒.

妹多年前請菲妹妹,
當時,姨甥已小學,妹打電話前僱主,前僱主話佢叫工人開奶俾BB, 工人啜啖奶樽先俾BB! 諗佢係試吓奶溫度!

象牙宮

細姐姐 發表於 18-2-24 21:19
妹多年前請菲妹妹,
當時,姨甥已小學,妹打電話前僱主,前僱主話佢叫工人開奶俾BB, 工人啜啖奶樽先俾BB! ...

嘩!又係咁變態架

大宅

回覆樓主

我果個幾年前係香港做過兩年,前幾日見佢將個垃圾桶蓋放入廚房鍟盤,如果我無見到叫佢拎去廁所洗,佢一定係鍟盤度用洗碗舊海棉洗

象牙宮

水深火熱 發表於 18-2-24 21:49
我果個幾年前係香港做過兩年,前幾日見佢將個垃圾桶蓋放入廚房鍟盤,如果我無見到叫佢拎去廁所洗,佢一定係 ...

或者佢去廁所冼, 攞你D毛巾去洗, 鞋

首頁

尾頁

跳至