親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有無人book 過他們的"兩手Fing fing去露營" 同小朋友去露營 ? 他們的營, 睡袋, 枕頭乾淨嗎? 請分享一下, Thanks!

大宅

PamelaLi0399 發表於 18-1-16 19:24
請問有無人book 過他們的"兩手Fing fing去露營" 同小朋友去露營 ? 他們的營, 睡袋, 枕頭乾淨嗎? 請分享一下 ...

去過摩星嶺,住房,不過被鋪應該都差不多,見住帳篷既都係一樣係counter拎,床鋪感覺都(emoji)(emoji),整體不過不失,只要不期望好似酒店咁,就(emoji)(emoji)⋯
不過摩星嶺環境真係好正,風景(emoji)(emoji)(emoji)(emoji),值得去

伯爵府

回覆樓主:

我住過營,坦白講...好似租唔到地方臨時瞓街 , 營幕有大細, 但我早到比我先選 , 內有軟墊, 營地提供枕頭、被单,乾淨嘅, 記得帶蚊怕水. 風景好正三面環海, 坐出面食早餐幾爽。

大宅

回覆樓主:

我剛去完2手fing fing 2.0, 不過係赤徑, 被舖ok, 都乾淨, 見佢地從洗衣店的膠袋拿出來, 洗手間同廚房都舊, 但可接受

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

tigerchaichai 發表於 18-3-4 21:01
我剛去完2手fing fing 2.0, 不過係赤徑, 被舖ok, 都乾淨, 見佢地從洗衣店的膠袋拿出來, 洗手間同廚房都舊, ...

我想訂赤徑,可分享多d嗎? 廚房用具乾淨? 有有枱同椅提供?

附近有冇咩活動?

大宅

Lqueenie 發表於 18-3-6 15:43
我想訂赤徑,可分享多d嗎? 廚房用具乾淨? 有有枱同椅提供?

附近有冇咩活動?

我租個camp site, 包一張房外大枱及8張椅, 但要同另一個camp share, 當日因我地book 晒2個, 所以得我地用。

廚房ok的, 有碗碟鍋用, 但有部分鍋就有漬, 因用得耐咁

洗手間就麻麻

附近無咩特別野玩, 主要是行山, 我地就主要係camp 前空地玩

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

tigerchaichai 發表於 18-3-6 16:22
我租個camp site, 包一張房外大枱及8張椅, 但要同另一個camp share, 當日因我地book 晒2個, 所以得我地用 ...

謝謝你,我本身訂了七一,聽你講得2個位,即刻叫朋友訂埋另外一個位

去赤徑碼頭好似好轉折

大宅

回覆樓主:

camp site 個隻屋得2個, 如book 晒, 前面張枱就可自己用(其他露營客不可用)。

大宅

回覆樓主:

我地都係黃石碼頭轉船去, 其實都ok, 雖然要轉船, 但起碼不用行太多路(有少量樓梯), 帶多d野去都冇問題。

不過, 提你, 呢個營係冇冷氣(大樓的床位就有), 同冇電, 你7月去, 要帶足夠風扇同义電, 否則你日頭會好熱同夜晚會瞓唔到。

大宅

Lqueenie 發表於 18-3-6 17:25
謝謝你,我本身訂了七一,聽你講得2個位,即刻叫朋友訂埋另外一個位

去赤徑碼頭好似好轉折

上面有些資料供你參考。

珍珠宮

tigerchaichai 發表於 18-3-6 18:28
我地都係黃石碼頭轉船去, 其實都ok, 雖然要轉船, 但起碼不用行太多路(有少量樓梯), 帶多d野去都冇問題。

...

好有用,謝謝,呢隻ball tent 有冇防蚊網?夜晚訓覺係咪一定要密封?

大宅

Lqueenie 發表於 18-3-6 18:40
好有用,謝謝,呢隻ball tent 有冇防蚊網?夜晚訓覺係咪一定要密封?

有蚊網, 但網與網之間都好細, 細到唔多風可入 (可能我個日不太大風)

珍珠宮

tigerchaichai 發表於 18-3-6 18:50
有蚊網, 但網與網之間都好細, 細到唔多風可入 (可能我個日不太大風)

明白,你的相好有用,thanks

珍珠宮

tigerchaichai 發表於 18-3-6 18:50

你地晚餐係煮定bbq ? 除左你地之外,多人嗎?

大宅

Lqueenie 發表於 18-3-6 21:49
你地晚餐係煮定bbq ? 除左你地之外,多人嗎?

我地個日, 大樓宿營有好多人, 但佢地不會落camp site, 而camp site就只有我地 及幾個中學生 (自己帶營具), 但佢地早出晚歸, 所以原則上係camp site個塊草地全我地玩。

我地冇bbq (因小孩唔like), 我地帶左2個小型gas 爐, 係個tent 前玩烹飯仔, 煲鍋碗碟可在廚房拿來用, 要整得耐的食物我地會係廚房整左, 係camp site 主要整簡單食物如煎腸仔, 炒下食物咁.. 覺得有風味d咁

禁止訪問

大宅

Hanayori 發表於 18-2-19 01:07
我住過營,坦白講...好似租唔到地方臨時瞓街 , 營幕有大細, 但我早到比我先選 , 內有軟 ...

可以分享多些嗎? 想同小朋友去露營. 浴室衛生可接受嗎? 要唔要排好耐隊去沖涼, 我見全部房間和露營的都是用
共用浴室.

伯爵府

terrybeard 發表於 18-8-29 23:35
可以分享多些嗎? 想同小朋友去露營. 浴室衛生可接受嗎? 要唔要排好耐隊去沖涼, 我見全部房間和露營的都 ...

衛生ok,環境似泳池浴室,繁忙時間都係等一陣,我覺得冇問題。

大宅

Hanayori 發表於 18-8-30 02:00
衛生ok,環境似泳池浴室,繁忙時間都係等一陣,我覺得冇問題。

Thanks Hanayori, 你是book 4人謍所以可取大Size 的營? 你幾點去取營?

伯爵府

terrybeard 發表於 18-8-30 18:22
Thanks Hanayori, 你是book 4人謍所以可取大Size 的營? 你幾點去取營?

我只有3人大約3-4點到,工作人員話先到先選。

首頁

尾頁

跳至