0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

有時BB夜晚8點飲完奶就訓左,都爭紮12點好唔好再叫醒佢飲,叫醒佢又驚佢訓唔返,但想佢12點飲完可以一教訓天光,唔叫佢又驚佢訓到半夜要起身飲奶,好想佢一教訓天光
我成日通宵,BB係一直訓,但放落BB床半個鍾就醒,又要佢訓,成晚就係重覆再重覆呢幾個動作

大宅

美小姐 發表於 18-1-16 22:40
有時BB夜晚8點飲完奶就訓左,都爭紮12點好唔好再叫醒佢飲,叫醒佢又驚佢訓唔返,但想佢12點飲完可以一教訓 ...

我會提早7:30 餵佢飲奶, 跟住11:30 又餵。 再訓飽飽

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

幾大喇?如果佢訓咗既話我唔會叫醒佢架

大宅

再之前果餐就早少少或者俾少d奶佢飲,等佢最後果餐可以早d食

珍珠宮

回覆樓主

如果訓左我都唔會叫醒佢。因為好驚訓唔返,膽戰心驚,每次放低落床,好多次一放低就醒

大宅

RubyYu07 發表於 18-1-18 23:04
如果訓左我都唔會叫醒佢。因為好驚訓唔返,膽戰心驚,每次放低落床,好多次一放低就醒
...

真係膽戰心驚

大宅

回覆樓主

三個月嘅時候我試過,最後一餐7點飲完,11點個餐訓得勁冧,我老公諗住唔叫醒佢睇下點,佢3點餓醒,而家三個半月再試,最後果餐8點半,呢幾日都安然訓到朝早七點,靜到我半夜忍唔住去探佢鼻息

珍珠宮

美小姐 發表於 18-1-19 01:56
真係膽戰心驚

真係過來人先知,每次放低一醒,感覺自己又前功盡廢了。

大宅

qqapplepie 發表於 18-1-19 06:44
三個月嘅時候我試過,最後一餐7點飲完,11點個餐訓得勁冧,我老公諗住唔叫醒佢睇下點,佢3點餓醒,而家三個 ...
哇 好叻呀 你BB一餐食緊幾多安?可以訓咁耐?

大宅

aimeemin 發表於 18-1-19 17:15
哇 好叻呀 你BB一餐食緊幾多安?可以訓咁耐?

而家每餐開7.5安俾佢,一日總奶量大約28-30安
因為之前最後一餐飲極得兩安,睇完奶量表發現佢大約28-30安,就平均除落每一餐度

大宅

RubyYu07 發表於 18-1-19 14:02
真係過來人先知,每次放低一醒,感覺自己又前功盡廢了。

係,成功放床,佢仲訓唔林,妈驚佢叫同醒,先心驚膽戰,再擔驚受怕

別墅

qqapplepie 發表於 18-1-19 06:44
三個月嘅時候我試過,最後一餐7點飲完,11點個餐訓得勁冧,我老公諗住唔叫醒佢睇下點,佢3點餓醒,而家三個 ...

求方法(emoji)(emoji)‍♀️我B 如果8點訓 訓到11-12點醒
之後餵完 佢真係會定時定時三個中醒一次
d人話係最後一餐加多d奶比佢飲就會訓耐d
但係我試過加左 佢五肯飲

大宅

YWLL 發表於 18-2-13 08:22
求方法(emoji)(emoji)‍♀️我B 如果8點訓 訓到11-12點醒
d人話係 ...

我都有呢個問題,BB兩個月

大宅

YWLL 發表於 18-2-13 08:22
d人話係 ...

Bb幾大?

大宅

eyslam 發表於 18-2-13 11:08
我都有呢個問題,BB兩個月

我bb 滿月後日頭就變4個鐘一餐,夜晚等佢自然醒再餵,後尾佢醒只係片濕,換完再訓返
或者可以試下每餐多少少,搏佢下一餐遲啲,延佢嘅時間表
可能個個b唔同,我bb係飲夠某個量就停口,試過一日四餐,最尾果餐飲1.5安都可以訓過夜

別墅

qqapplepie 發表於 18-2-16 09:39
Bb幾大?

我B刀係兩個月大阿(emoji)(emoji)‍♀️佢成日都訓五得冧
成日扭身扭世甘 都未試過訓過夜既

大宅

YWLL 發表於 18-2-16 16:22
我B刀係兩個月大阿(emoji)(emoji)‍♀️佢成日都訓五得冧
成日扭身扭世甘 都未試過訓過夜既
...

我細細個就俾佢用包被訓,可能扎住有安全感,好冧,日頭無紥就個零鐘會醒

首頁

尾頁

跳至