奶粉飲可唔可以放在雪櫃冷凍再攞出來坐熱飲?

reallife
|
例如開咗210ML奶,亞B有時飲唔晒,飲淨50ML 甚至有時飲冇一半就唔飲,成日倒咗好嘥咁,我見入住醫院時俾的餐奶都係冷藏,但一日內要飲曬,唔知平常家中可否咁做法?
我要做媽媽
|
奶粉既話,要一個小時內飲完架,如果佢飲唔曬你可以開少d
hkyuki618
|
一個鐘內飲嗮喔!點解要擺落雪櫃?
我淨係知人奶會雪咋
Sisyan
|

醫院俾水奶,但我睇過都係要係規定時間內飲晒,冇可能放到一日掛?
飲唔晒可以開小啲
reallife
|
Sisyan 發表於 18-1-18 01:42
醫院俾水奶,但我睇過都係要係規定時間內飲晒,冇可能放到一日掛?
飲唔晒可以開小啲
...

正常情況就飲得晒嘅,但有時佢扭計,飲一半就唔飲了
reallife
|
Sisyan 發表於 18-1-18 01:42
飲唔晒可以開小啲
...

請教下乜嘢係水奶?
AGa1111
|
飲剩就唔好喇,接觸過口水會有菌。未飲過就可以放雪櫃24小時内要飲晒
christinechloe
|
reallife 發表於 18-1-17 00:30
例如開咗210ML奶,亞B有時飲唔晒,飲淨50ML 甚至有時飲冇一半就唔飲,成日倒咗好嘥咁,我見入住醫院時俾的 ...

你可以開好奶如210ml 倒回你預計bb 飲唔曬的份量到儲奶樽,攤凍後可以擺入冰箱水果果格(4度),下一餐你可以開少d 奶,跟住拿返支雪奶出來慢慢座熱,飲完原先開的奶就倒返解凍後的奶座暖俾bb 飲就可以。若已飲過有剩就唔好留啦,有菌的。
RubyYu07
|
唔可以!奶粉沖完再兩個鐘內飲曬。你減少分量囉,寧願沖少D,唔夠再補。
波士bb
|
RubyYu07 發表於 18-1-18 22:57
唔可以!奶粉沖完再兩個鐘內飲曬。你減少分量囉,寧願沖少D,唔夠再補。
...

原來要2個鐘內飲曬,我個囡都系咪,開左成日都飲吾曬,我會放3-4個鐘先倒
波士bb
|
原來要2個鐘內飲曬,我個囡都系咪,開左成日都飲吾曬,我會放3-4個鐘先倒
RubyYu07
|
波士bb 發表於 18-1-18 23:36
...

咁你寧願沖少D,唔夠再補,都好過浪費了。