外國的醫生感冒吾俾葯?

Apple_Orange_T
|
我試吓吾食藥,吾知可吾可以自己好返
而家頭痛,咳嗽有啖
lovehimhim
|
普通感冒係冇藥醫,靠自己身體打仗,香港就算有藥都係減輕病徵,唔係醫病的
大力大力
|
叫妳多休息,身體自已復原,以後抵抗力好,自然病少D~
ChingyanPang
|
外國唔同香港。香港人多空氣唔係咁好。比較難自己好
unasze
|
Apple_Orange_T 發表於 18-1-17 07:06
而家頭痛,咳嗽有啖

食維他命c 增強抵抗力
siuba
|
外國睇完醫生要自己去藥房買藥喎,會唔會佢寫咗張紙俾你去買你唔知?
yatmanchris
|
Apple_Orange_T 發表於 18-1-17 07:06
而家頭痛,咳嗽有啖

唔係好嚴重都唔會有藥 就算要食藥都係佢比醫生紙去藥房買藥 初初我都好唔慣 到而家慣左 有時返香港我屋企人見我d細路少少事都要我帶佢地睇醫生 又到我唔慣呢樣
我愛Corina
|
lovehimhim 發表於 18-1-17 07:33
普通感冒係冇藥醫,靠自己身體打仗,香港就算有藥都係減輕病徵,唔係醫病的
...

係,我住外國十幾年,返香港睇醫生都係咁講。
vivi2008
|
而家頭痛,咳嗽有啖

飲多 d 水,唔好ㄧ次過一大杯,得閒就一兩口咁飲。頭痛可以按合谷穴,清痰可以按豐隆穴同支正穴。
bbchuichuilove
|
感冒的話佢地好少比藥單你去藥房執藥,你可以試下去藥房(有d超市都有)問d藥劑師 佢地會建議d藥比你食。休息多d 希望你早日康復~
Yukyuk
|
siuba 發表於 18-1-17 07:49
外國睇完醫生要自己去藥房買藥喎,會唔會佢寫咗張紙俾你去買你唔知?

醫藥分家
stkyo
|
住英國,普通感冒肯定唔開藥(雖然拎藥係藥房拎),除非有其他嚴重嘅徵狀,例如喉嚨發炎,皮膚出現紅點。。。
lafield
|
一般都唔開藥。我有次病到又嘔又發燒,個頭勁痛佢都係叫我自己買止痛藥食
starrymama
|
ChingyanPang 發表於 18-1-17 07:43
外國唔同香港。香港人多空氣唔係咁好。比較難自己好
我都覺, 香港/中國d菌好勁, 唔係普通菌
Poyau
|
而家頭痛,咳嗽有啖

多休息 飮水 祝早日康復
wantaima
|
最大問題係要休息,唔返工唔做家務唔煲劇唔玩手機(足夠休息好過食藥)
但,如果做唔到都係食藥唔好拖。
kmcatbb
|
我記得當年喺外國,有次我勁高燒、喉嚨勁痛,已經病到2日落唔到床,個外國人醫生都只係開退燒藥比我去藥房買,但我真係好唔舒服,頂到下晝朋友帶我去睇唐人醫生,佢即刻開消炎藥比我,兩日已經好返。因為我嗰時一個人住,如果唔係我朋友見我病得咁嚴重帶我去睇唐人醫生,我諗我真係會死!
babytea
|
睇醫生既作用,係睇下喉嚨有無發炎,同聽個肺清唔清,有無肺炎。我醫生無開藥,我亦唔需要買藥。5至7日一定好。
牛奶朱古力
|
有親戚係加拿大和澳洲,大人可以食,但六歲以下唔開藥架,話佢個仔二歲發到39.8都唔食藥的。如果38度,仲一樣會出街,可能外國地方大掛,所以D病冇咁易傳來傳去。
mingmin豬
|
我其實好贊成唔睇醫生,猶其我係愈睇愈病果D人,但你病唔睇醫生就畀人話播毒,唔返工休息就要有醫生紙,所以我每次都係被迫睇。