自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

適當既時候要say no,唔合理要出聲,等人知道我唔係好蝦

男爵府

回覆樓主:

有啲人係淋善既,
真係好難教佢惡,
惡都惡唔到。
我講野惡掛,好少比人恰,
其實我覺得我都溫柔啊,
係啲人覺得我惡者

子爵府

開心吸收勳章 玩具勳章 趣教勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我比較無所謂, 但有人想攪我...我會同佢死過...
ToBy GiNNy VinCent

公爵府

回覆樓主:

父母我就覺得硬食㗎啦, 始終都係講緣份。但對外, 如得不到人與人基本同感有嘅尊重, 我一律唔俾反應, 如繼續yo我我會爆, 要求佢哋尊重人哋尊重自己先有計傾。

大宅

回覆 lingw. 的帖子

唔熟我果D人唔敢攪我, 因為我可以好惡, 但我唔會對熟人兇狠, 所以熟我果D日成人恰我, 串我, 玩我...

男爵府

lingw. 發表於 18-1-17 13:04
我惡唔出樣, 試過發惡, 人地覺得我好好玩

所以發惡對我來講唔WORK

要串人,唔係發惡,惡對於想玩你既人黎講,你嬲仲好玩

水晶宮

lingw. 發表於 18-1-17 09:12
大家講下比人恰的經驗,分享下處理方法, 如何唔洗忍, 唔洗同佢鬧交, 都可以解決問題?

例如 :

父母重男輕女,另一方面睇你要多謝佢令你自強。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我覺得要冷靜地出聲,以事論事。

細個返shift 上司次次編我與一位出名極度難頂既男同事一齊,我向上司反映,上司話以為我頂得住唔介意,其實係人都唔鐘意對住d 惡啃既人,只因我林善就唔理我感受, 之後佢就冇編死我同佢一齊喇。

剛做ftm 喺惠康買牛肉,叫阿姐唔該切埋,佢即勁黑面咁切,我同佢講我第一次喺呢到買肉唔識,其實係咪唔幫客人切,如果係,你可以出聲同我講,你咁既樣我都唔知乜事架!阿姐都知自己過份,佢即時變返樣,好客氣同我講,哦~因為一般人唔會喺到切❨因佢果張係豬肉枱啩❩

父親明偏心仔,但我地知佢只係古老思想,佢對我地都好,只係我地請佢去旅行買野比佢,佢會同人講係 d 仔出錢,又話女係潑出去既水呀,間屋要留比d 仔呀❨雖然仔冇乜比錢過佢,層樓係女供❩等等等等,可能因我仲有姊妹,所以幾個會圍威喂攞呢d 說話黎笑,唔會放在心上。

水晶宮

回覆樓主:

我樣好斯文,成日比人恰

小事我唔同人嘈,由佢,何必為呢啲人激嬲自己,唔值得

燥底時就鬧人囉, 佢會好後悔

我甚少在公司同人嘈,我會唔理佢,走開

首頁

尾頁

跳至