自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

回覆樓主:

香港d 路太窄,仲放咁多單車, 搞到好阻街。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

原意係好架, 如果多d人踩單車代替左揸車返工, 減少車輛, 環保好多, 係香港人煙太稠密, 環保意識低, 所以變成好唔環保......

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

覺,香港地方太細
供過于求

水晶宮

superkingdom 發表於 18-1-17 10:52
係,大陸大都太濫,變廢車圍城,又名單車墳場,太唔環保

大陸之前有70間共享單車太多了,宜家執咗30間,應該會好啲,可能佢地地方大,唔覺有阻街問題

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

miemiemie 發表於 18-1-17 10:26
啲人用完亂咁泊,阻住條行人路,
明明都唔係單車位,
有啲衰到踩入屋苑就亂丟喺度,

實在係非常方便,嘟一嘟就踩得走,到目的地泊低拍拍欏柚就走咗去!
將軍澳大把!幾間公司都有!加上本身將軍澳又多人有單車,除咗違泊,行人路都多人踩,仲要「lin」你,嫌你阻路!
方便就造就咗哩D無公德心無人手嘅人!

子爵府

回覆樓主:

將軍澳周圍大把人亂擺,我唔明d人點解可以是但放係行人隧道就走左去

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

廷廷媽 發表於 18-1-17 10:57
原意係好架, 如果多d人踩單車代替左揸車返工, 減少車輛, 環保好多, 係香港人煙太稠密, 環保意識低, 所以變 ...

原意係好,但香港人,又真係有幾多可以踩單車返到工呢?!

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我屋企樓下有單車徑,都好多人踩單車返工放工,我以前都有買單車,不過喺屋企又無位放,放單車位又比人偷過兩架,共享單車都好,唔駛怕比人偷,又唔駛自己保養架車,要踩嗰時先租,仲平過租單車舖租車,都叫多個選擇

不過d人真係要有公德心先掂,架單車唔係自己又唔駛按金d人就唔會愛惜,我見過有人泊喺屋苑路中心走咗去,最後要管理員嚟搬走佢,香港人好多都貪方便,橫掂架車比人鎖都唔關佢事就周圍放,真係要教育吓

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

我ok丫,家住大西北,有條單車徑係屋企附近
上星期同老公拍住拖踩去其他地方食飯,又可以做運動

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

都唔啱香港用,路窄,車多,人多

伯爵府

ddkaka 發表於 18-1-17 10:51
有採好方便,我呢邊都算泊得好唔阻街,我同囝得閒就採,唔駛等巴士又做下運動
...

幾錢?我諗住遲啲租,download後容易處理?

水晶宮

好似台灣咁, 用完要放返去指定單車架上扣實, 咁先得.

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我一早講左行唔通

珍珠宮

回覆樓主

一間公司都還可以,而家又黃又綠又紅,勁過的士

侯爵府

miemiemie 發表於 18-1-17 10:26
啲人用完亂咁泊,阻住條行人路,
明明都唔係單車位,
有啲衰到踩入屋苑就亂丟喺度,

單車根本就唔岩香港
踩出街又唔得
又無位泊
好地地放一邊
最後都會冧

大宅

toffeetong 發表於 18-1-17 10:32
係香港人既素質問題

完全贊同

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

人既素質問題

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

原意係好,但香港地方細,而且港人質素大不如前,尋日先見兩部單車泊左在太子道東大馬路,我覺得根本就係特登既

子爵府

冇咁大需求

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

香港真係唔可以乜嘢都人有我有, 首先香港路窄車多人仲多, 日頭係香港馬路踩單車簡單係阻街,揸車嘅又係Hi到你, 路人又驚比單車撞, 我住市區已經路窄, 周不時見到啲共享單車泊係行人路上, 啲人又無公得心咁快就搞到啲車又殘殘哋,好快又多件垃圾

首頁
12345...8

尾頁

跳至