離咗婚,唔報比公司HR知,會有咩影響?

kittyam2006
|

我前夫係冇攞我公司任何的benefits

我唔報比公司知純粹係私隱問題,唔想比同事知,冇其他目的

妹豬媽媽
|
kittyam2006 發表於 18-1-17 10:28
我前夫係冇攞我公司任何的benefits

報稅果張statement會寫婚姻狀況喎
howmuch
|
唔問, 可以唔講住, 問, 便要講真話, 如果涉及福利, 就要退出.
wcpcelia    發表於 18-1-17 13:59
kittyam2006
|
妹豬媽媽 發表於 18-1-17 10:36
報稅果張statement會寫婚姻狀況喎

我報比税局個status係離婚㗎,但公司出嗰張係married
ozoz
|
kittyam2006 發表於 18-1-17 10:45
我報比税局個status係離婚㗎,但公司出嗰張係married

係咪勞保工傷(emoji)d,大吉利士,如果married,會揾配偶做賠償?但到時發現離咗婚,先去再揾人,多咗重功夫?
kittyam2006
|
ozoz 發表於 18-1-17 10:48
係咪勞保工傷(emoji)d,大吉利士,如果married,會揾配偶做賠償?但到時發現離咗婚,先去再揾人,多咗重功夫 ...

我當初入職填左張紙,萬一我有咩3長2短,受益人係我媽咪
妹豬媽媽
|
kittyam2006 發表於 18-1-17 10:45

仲有保險
kyliema2006
|
緊急聯係人係邊個
大笨鐘
|
通知 HR 可以保密進行,唔須要比其他同事知。HR 處理嘅同事有責任保護私人資料。
kittyam2006
|
妹豬媽媽 發表於 18-1-17 10:51
仲有保險

我低級職員,家屬冇包保險
kittyam2006
|
kyliema2006 發表於 18-1-17 10:54
緊急聯係人係邊個

都唔記得當年寫邊個了
kittyam2006
|
大笨鐘 發表於 18-1-17 11:02
通知 HR 可以保密進行,唔須要比其他同事知。HR 處理嘅同事有責任保護私人資料。
...

問題就係我喺HR度做㗎
kyliema2006
|
HR 知道大把秘密啦,正常有道德HR係有職業道德,唔會亂爆個人資料囉。
famhappy
|
回覆 kittyam2006 的帖子

我都冇報比公司知...我只係通知稅局....
howmuch
|
kittyam2006 發表於 18-1-17 11:09
問題就係我喺HR度做㗎
自己決定啦, 唔講不是犯, 涉及福利 / 聲明....要講真話.
大笨鐘
|
問題就係我喺HR度做㗎

咁你 d 同事專業嗎?信唔過佢地寧願唔報!無任何福利影響,淨係 update 緊急聯絡人。
jy0022
|
問題就係我喺HR度做㗎

咁,你只係報比上司知,咁得唔得?

其實情況真係有啲尷尬。。。平時你啲同事八唔八架?
kittyam2006
|
大笨鐘 發表於 18-1-17 11:15
咁你 d 同事專業嗎?信唔過佢地寧願唔報!無任何福利影響,淨係 update 緊急聯絡人。
...

有人把口好賤,如果係好人,我比大家知又有乜所謂
kittyam2006
|
jy0022 發表於 18-1-17 11:18
咁,你只係報比上司知,咁得唔得?

其實情況真係有啲尷尬。。。平時你啲同事八唔八架?

冇8婆,但有8公
TJ040
|
問題就係我喺HR度做㗎

咁知情不報仲大罪