自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

chillimom 發表於 18-1-17 22:56
「咁即是雙職就唔好生2個?
不如話老公窮搵得少就唔好生」某程度是的

香港有幾多個男人搵到6、7萬夠養成家?用下個腦諗諗,唔用都用眼睇睇新聞
講野離地到呢⋯⋯

男爵府

回覆樓主

點會真係唔做嘢帶小朋友啊 除非你另一半搵多啦
te quiero mucho mi amo

男爵府

littlefunpig 發表於 18-1-18 08:42
香港有幾多個男人搵到6、7萬夠養成家?用下個腦諗諗,唔用都用眼睇睇新聞
講野離地到呢⋯⋯:ay ...

坐得舒服嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

chillimom 發表於 18-1-18 09:08
坐得舒服嗎?

一個唔知幾多年無睇新聞既c9 ,唔同層次真係溝通不能,所以女人幾時都係做野好。隔左層次真係溝通不能

慢慢活響象牙塔中,用你個人認知慢慢數呢個現實世界
講都蹝氣

象牙宮

2024年龍年勳章

creambb 發表於 18-1-17 22:50
我估樓主意思係講父母對個女冇心,平日返工忙放假旅行都唔帶埋個女。呢樣野我好明,我有朋友都係生咗個女 ...

如果樓主寫清楚,個阿媽不負責任事例,大家會明白。

但佢只寫搵長老、工人凑女=唔好生下一代…當然唔係個個認同啦。

男爵府

開心吸收勳章

laiwah617 發表於 18-1-17 21:43
有好多父母就算生左小朋友,佢地都唔想無哂自己私人時間架,我覺得如果係咁既話,想生既時候就應該諗清楚 ...

無錯...

最弊好多人都係無諗清楚就生個小朋友出O黎呢, 又或者只係女方一廂情願, 男O既一係唔想,一係就未ready.

一日就O係度怨無晒私人時間, 無自由.

而且, 而家好多人都只係O係面書/IG 做父母O架咋. 影相O個陣咪表現到好錫小朋友囉

翡翠宮

超級特務 發表於 18-1-17 14:22
我身邊好少FTM, 工人湊長老湊冇咩問題, 一樣成長得好好, 感情滆洽。
父母關心子女係應該, 但也不必整個世界 ...

X 2
自己身邊好少ftm, 就咁觀察多數都係中學畢業果堆係唔做野全職湊,上到大學果批真係少之又少,多數u grad完都做野再結婚生仔,識一個係休左一年到都出黎做野了

大部分雙職家庭朋友都係返工工人長老湊,放工就父母follow返

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

我身邊都好多3年抱2既媽媽唔係自己湊,係工人或99湊,我覺得係無問題既,但佢地唔好成日話其實想自己湊架但又一邊呻放假要湊仔女~仲有1個有個仔但唔一齊住,個媽媽放假成日自己出街玩,1個月可能先見得個仔4次

男爵府

回覆樓主

算把啦 樓主 係度好多人唔覺有問題 因為佢地好多都係咁 樓主已經講唔係雙職父母有問題 係父母將照顧小朋友的責任假手於人 其實呢d野佢地將來會受番 父母係照顧小朋友上付出幾多 小朋友就會有幾痴你

侯爵府

王雨瑩 發表於 18-1-17 10:57
我有個朋友兩公婆返工,生左個女,朋友話俾婆婆湊(原因係寧願個B親婆婆好過親工人)點知婆婆話自 ...

人家想生咪生羅有乜問題

伯爵府

回覆樓主

樓主我撐你,你呢個想法我一直都有,成日眼見好多其實唔係真係愛小朋友既家長 為生而生。生完掉俾長老工人去湊,自己完全唔想參與小朋友既成長,係好不負責任

男爵府

虎到金來勳章

Mooskha 發表於 18-1-18 12:15
算把啦 樓主 係度好多人唔覺有問題 因為佢地好多都係咁 樓主已經講唔係雙職父母有問題 係父母將照顧小朋友 ...

完全認同!
心情勁好!

男爵府

虎到金來勳章

jzzz1102 發表於 18-1-18 12:51
樓主我撐你,你呢個想法我一直都有,成日眼見好多其實唔係真係愛小朋友既家長 為生而生。生完掉俾長老工人 ...

重有係唔去教小朋友!
心情勁好!

珍珠宮

回覆樓主:

緊有呢啲家長

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我自己一手一腳凑兩個,見到咁既事,都會好勞氣。
係咁架啦!阿媽話齋:好多人生仔唔洗凑仔架(d仔都會大)
人地家事,理唔到。(可能婆婆呻下,轉頭又死死地氣去凑孫。)就算果個係自己阿媽,佢又要呻又要做,都無佢符。

男爵府

littlefunpig 發表於 18-1-18 09:16
一個唔知幾多年無睇新聞既c9 ,唔同層次真係溝通不能,所以女人幾時都係做野好。隔左層次真係溝通不能:thi ...

哈哈!我就是雙職又dedicate 很多時間在子女成長的super mom ,還有每年親子旅行,夫妻旅行,單獨旅行都能安排到。自己還要進修,做運動,花時間打扮和跟朋友聚會。每晩八時後,工人就可以休息,子女起居作息一向從不假手於人。

說到底,要有心有力有責任感。搵食,誰不用?只是有些人, ,Time management 好些,能力強些而有些人確是懶些和把自己位置放得高些。

男爵府

littlefunpig 發表於 18-1-18 08:42
講野離地到呢⋯⋯:ay ...

BTW, 我先生和我的朋友們都是你口中「有幾多個」的中產男人。反而我跟他們的太太也有工作。你也說的對,層次這回事,確是吊詭。

大宅

王雨瑩 發表於 18-1-17 11:29
唔係兩人唔可以去旅行,係細路搵都唔搵父母,即係唔多親,可有可無。仲生多個就累人啦。
...

你太主觀姐
我有時都放低個仔俾奶奶湊一星期架
睇小朋友適應能力姐
我仔跟我或姐奶奶都ok架
唔會唔搵就代表親子關係唔好
我仔一星期唔見我
我湊返時咪又會抱住我一齊訓

侯爵府

chillimom 發表於 18-1-18 22:32
哈哈!我就是雙職又dedicate 很多時間在子女成長的super mom ,還有每年親子旅行,夫妻旅行,單獨旅行都能 ...

可以分享心得嗎?我都想學下schedule

男爵府

kurocat 發表於 18-1-18 22:51
可以分享心得嗎?我都想學下schedule

無,要完成這麼多,唯有減少睡眠時間和對子女學業平常心一點

首頁
45678...9

尾頁

跳至