自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

我識有人,父母住同一屋苑,個女到小學都唔湊返屋企瞓。變咗個女以為嫲嫲屋企先係自己屋企。男嘅放工明明冇嘢做都要磨到半夜先走,好似冇責任要湊女咁,其實咁樣仔女關係都唔會親蜜

水晶宮

littlefunpig 發表於 18-1-19 16:54
有d人天生鐘意做判官,8婆上身,有班無理睇表面就質人地先, 搵位入下人地,最鍾意就批評,好似顯到咩都自 ...

咁把口生喺人哋度,人哋鍾意發表啲咩,佢係有佢嘅自由嘅。
但我好怕啲人好鍾意批評人哋,自己諗嘅就一定啱。
其實佢自己咁講,咪佢做好自己囉,點解自己朋友嘅想法、養育孩子嘅事要被外人咁樣去評呢?! 唔順佢眼,佢應該兜口兜面俾意見朋友嘛,佢咁叻應該去幫佢朋友啦,而唔係喺背後數人,咁做有何建設性呢?
何謂識做人父母,根本係無準則,可能話人嗰個以為自己好盡責,但得把口隨便話人呢個行為都係不負責任㗎

子爵府

我都有親戚係咁,每日放工去奶奶屋企食飯玩B,奶奶煮埋洗埋
只係假期先湊返去玩,好舒服

個仔歲半咋,已急不及待想生多件俾奶奶湊

水晶宮

王雨瑩 發表於 18-1-19 10:40
話我得閒拎人地個女返去幫手湊,咪又係解決唔到父母不負責任既問題,完全錯重點。仲叫朋友幫手,一錯再錯呀 ...

我重點係自己覺得你得閒,有空理朋友嘅閒事。
而叫你攞人個女返去教,係建議你做有建設性嘅事,至少你咁有見地,人哋個女被你教好嘅話,希望將來呢個小朋友就會好似你咁識諗,唔似佢父母識生唔教囉。

男爵府

Cheddar85ang 發表於 18-1-19 17:50
咁把口生喺人哋度,人哋鍾意發表啲咩,佢係有佢嘅自由嘅。
但我好怕啲人好鍾意批評人哋,自己諗嘅就一定啱 ...
我緊有叫佢諗清楚,唔好自己想生就生

水晶宮

王雨瑩 發表於 18-1-19 18:00

我諗我都明你嘅意思。咁事實,真係好多人都唔會諗到呢個問題,又或者有啲人真係轉唔到去呢個point。

子爵府

Cheddar85ang 發表於 18-1-19 18:11
我諗我都明你嘅意思。咁事實,真係好多人都唔會諗到呢個問題,又或者有啲人真係轉唔到去呢個point。
...
其實呢種人係自私,所以冇諗到咁仔細

子爵府

回覆樓主:

客觀地睇,父母有好多種,我眼見身邊唔少雙職父母放工後都落手落腳自己湊,爭取親子時間

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

littlefunpig 發表於 18-1-19 16:54
有d人天生鐘意做判官,8婆上身,有班無理睇表面就質人地先, 搵位入下人地,最鍾意就批評,好似顯到咩都自 ...

水晶宮

凍奶茶少奶 發表於 18-1-19 18:23
其實呢種人係自私,所以冇諗到咁仔細

係,自私。
莫講話做人父母為仔女,好多人都係自私,連做一個人,自己本分嘅都要推卸,將所有煩惱、責任都要身邊嘅人去承擔。

大宅

回覆樓主:

其實自己湊小朋友都覺得辛苦啦,老人家辛苦湊大仔女,應享福時又要再幫手湊孫,睇見都辛苦。我自己做媽媽預左辛苦,除左要姐姐幫手做家務煮飯,其他野都想放工時自己做返,老人家得閒黎玩下孫,大家開心。

伯爵府

回覆樓主

老人家辛苦多年,特別已年屆七十那些,而家應該是玩孫,不是揍孫。

子爵府

畀面勳章

超級特務 發表於 18-1-19 15:51
2個蓋5個煲, 降低所有人生活, 點會唔關錢事?
中產又話人對工人長老皇恩浩蕩咁, HELP, 工人有力出有糧出, ...

係呀,根本有超過一半人類係唔應該出世,包括我地呢d炒根,一早應該摺埋沖落海!

子爵府

回覆樓主

我細佬 掉比外母湊一星期都睇唔到小朋友一次 中間係有時間睇下既 仲話想生第二個

侯爵府

回覆樓主

有呀 識人係ftm 但全日只掛住煲劇唔湊女,家務唔洗做 所有野都99做哂 飯煮埋佢食 個女所有奶粉錢又6299出,兩公婆完全唔比家用好無責任心

珍珠宮

王雨瑩 發表於 18-1-19 18:00

樓主,我明係你意思喎!

重點唔係邊個湊得好定唔好,而係自己仔女自己要多親近,唔係何必生?工作唔係借口。 真正生左仔至發覺工作太忙太累無法多照護仔/囡,而又無法放輕工作的話,何必多生一個而又要勞役老人家? 婆婆錫自己/錫孫,辛苦都會湊, 但真係無謂同自私。

有jm用山區父母來比較,真係好搞笑,山區人無嘜讀過書,反而簡單d, 認為傳宗接代係本能。邊似得香港人咁多野諗?況且佢地唔出外打工真係連飯都無得開,身為香港人同佢地比? 好搞笑囉

大宅

王雨瑩 發表於 18-1-17 10:57
我有個朋友兩公婆返工,生左個女,朋友話俾婆婆湊(原因係寧願個B親婆婆好過親工人)點知婆婆話自 ...

講完一大輪 咁你想點?

有咩高見?

大宅

超級特務 發表於 18-1-17 14:22
我身邊好少FTM, 工人湊長老湊冇咩問題, 一樣成長得好好, 感情滆洽。
父母關心子女係應該, 但也不必整個世界 ...

同意!我有兩個小朋友,唔係長老湊。工人湊,大仔自己湊,細仔係工人湊。但我地親子關係係無變,一放工都係衝埋黎攬攬錫錫!

有時有工人隔一隔我覺得幾好,好似小朋友唔乖 我要佢地time out罰企,佢地唔開心佢搵auntie 講,我好嬲個時,工人會即時拯救佢地。其實係俾父母同小朋友都無咁大壓力。

現代家庭,特別係亞洲,雙職父母係無可奈何的。你估個個嫁有錢人咩。同埋女人生左仔就要放棄事業人生?咩道理?咁辛苦讀咁多書,唔會為生仔已放棄所有野、亦唔應該囉。

我唔覺得小朋友唔係自湊大就等於對小朋友唔負責任。責任唔係淨係一味名陪住佢地就得,優質生活都係好重要。我有本事安排佢地去讀好學校,點解唔去?我無返工佢地既選擇只會係跟大眾路走,但如果看有掙錢能力佢地將來路都可以多一條。

同時女人返工,亦可以建立自信心。夫妻之間唔會因為金錢而有太多吵交機會。

我唔明白樓主所謂有感而發,係只係出於某類型個案而將所有一直努力維持家庭的女人不公平。

首頁

尾頁

跳至