有咩手工藝適合100-200個小學生一齊整?

wn_555
|
100-200個人一齊畫畫好似太悶,有冇咩好玩、新奇既手工藝啱咁多小學生一齊玩?好需要jm們比idea
flowerlala
|
wn_555 發表於 18-1-17 11:22
100-200個人一齊畫畫好似太悶,有冇咩好玩、新奇既手工藝啱咁多小學生一齊玩?好需要jm們比idea ...

煮食可以嗎?

一齊整cookie or pizza
chinatea    發表於 18-1-17 11:57
missannali
|
回覆 wn_555 的帖子

做新年掛飾,淘寶有一個個手工包,又或者可以教佢地用利是封摺魚、摺其他嘢
rose-mag
|
咩年級?預幾多時間?有冇預算幾錢?有冇大人幫手?
wn_555
|
flowerlala 發表於 18-1-17 11:25
煮食可以嗎?

因為場地問題冇廚具,所以整唔到野食
wn_555
|
missannali 發表於 18-1-17 11:48

做新年掛飾,淘寶有一個個手工包,又或者可以教佢地用利是封摺魚、摺其他嘢 ...
好的,我去睇睇,thanks
wn_555
|
rose-mag 發表於 18-1-17 11:54
咩年級?預幾多時間?有冇預算幾錢?有冇大人幫手?
1-6年級都有,時間方面我諗半個鐘至九個字,預算唔多,因為係義工活動而且唔係每個小朋友都有大人幫手,唔係親子活動,所以好頭痛
chinatea
|

如果有咁多小朋友,就不如好似人地攪百歲盤菜宴咁,叫學校邀請D老人院舍宿友來,由學生攪自助餐,係操場開大食會,分組負責項目,都幾好睇頭呀.
amy89a
|
wn_555 發表於 18-1-17 11:22
100-200個人一齊畫畫好似太悶,有冇咩好玩、新奇既手工藝啱咁多小學生一齊玩?好需要jm們比idea ...
就黎過年,一齊整新年掛飾啦,可以用利是封摺新年掛飾

rose-mag
|
wn_555 發表於 18-1-17 12:01
1-6年級都有,時間方面我諗半個鐘至九個字,預算唔多,因為係義工活動而且唔係每個小朋友都有大 ...

咁大個年齡層,要分兩至三個程度至得喎,細嘅可以係摺紙整咭痴下嘢,大d可以玩複雜少少嘅,但其實半個鐘至九個字好少時間,講得嚟都冇咩時間做。預算唔多就癈物利用,或者請家長幫手提供下唔要物料。

就新年可以整下立體咭,俾d貼紙顏色紙可以自由發揮。我女整個雪人都好快手,你可以整雞仔鴨仔,痴定個身,之後俾小朋友上色貼眼耳口鼻。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
野原美冴
|
去淘寶買d大型鑽石貼畫,小組形式合作完成。

細的畫就個人完成。
Strawberrys
|
剪紙可以試,一二年級剪「春」,三四年級剪「大吉」,高年級剪「福」字,事前打印好紅或金色紙,「春」及「大吉」可以先對摺才剪,半小時可完成任期。
brindlewin
|
flowerlala 發表於 18-1-17 11:25
煮食可以嗎?

4人一組,一起出50個pizza都都好大規模。
wn_555
|
rose-mag 發表於 18-1-17 12:13
咁大個年齡層,要分兩至三個程度至得喎,細嘅可以係摺紙整咭痴下嘢,大d可以玩複雜少少嘅,但其實半個鐘至 ...
呢個摺紙好靚,請問你摺呢啲教學都係上網搵?
wn_555
|
野原美冴 發表於 18-1-17 12:37
去淘寶買d大型鑽石貼畫,小組形式合作完成。

細的畫就個人完成。
啱啱search左,好okay,thanks!
wn_555
|
Strawberrys 發表於 18-1-17 12:44
剪紙可以試,一二年級剪「春」,三四年級剪「大吉」,高年級剪「福」字,事前打印好紅或金色紙,「春」及「 ...
好高難度,我要自己試下學剪先再教佢地
wn_555
|
brindlewin 發表於 18-1-17 12:54
4人一組,一起出50個pizza都都好大規模。
煮食難啲,場地問題,而且我怕年紀細既跟唔上,而且秩序方面好難控制
maggie_devilkin
|
收縮膠。不過要預備細焗烤爐
wn_555
|
chinatea 發表於 18-1-17 12:01

如果有咁多小朋友,就不如好似人地攪百歲盤菜宴咁,叫學校邀請D老人院舍宿友來,由學生攪 ...
活動主要想我地教小朋友野,所以可能未必要佢地負責hold,不過我都可以考慮下,始終咁樣都係學習既一部份
rose-mag
|
wn_555 發表於 18-1-16 22:54
呢個摺紙好靚,請問你摺呢啲教學都係上網搵?
係跟摺紙書,我女都跟到摺,佢今年五年級。