基督家庭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

本來打算開始返慕道班, 信教, 同大家一樣, 有小朋友, 經濟開支好大, 啱啱入來睇到要奉獻, 唔好話十一奉獻, 我都唔知有無多餘錢做小小奉獻; 唔比係咪會有說話聽? 好擔心, 又好想了解信教

大宅

放心, 一間正常教會係唔會逼人奉獻的

另外,聖經裡面有個故事,是耶穌讚寡婦對奉獻的態度:

馬可福音12章41-44, "耶穌對銀庫坐着,看眾人怎樣投錢入庫。有好些財主往裏投了若干的錢。有一個窮寡婦來,往裏投了兩個小錢,就是一個大錢。耶穌叫門徒來,說:「我實在告訴你們:這窮寡婦投入庫裏的,比眾人所投的更多。 因為,他們都是自己有餘,拿出來投在裏頭,但這寡婦是自己不足,把她一切養生的都投上了。」"

神看人是看人的內心,奉獻多少,有時都好反映你自己對神的感恩的心
十分一也好, 一兩蚊也好, 不要看別人的眼光, 因為這些事都不是做給人看的,別因為這些影響了你的回教會的決定

公爵府

2024年龍年勳章

laibebemama 發表於 18-1-17 12:06
本來打算開始返慕道班, 信教, 同大家一樣, 有小朋友, 經濟開支好大, 啱啱入來睇到要奉獻, 唔好話十一奉獻, ...
你返慕道班是天主教嗎?
我哋冇話一定要十一奉獻,
彌撒昤隨心就可以!

男爵府

珠氏家庭 發表於 18-1-17 17:05
你返慕道班是天主教嗎?
彌撒昤隨心就可以!

希望我誤會左

珠氏家庭    發表於 18-1-18 09:42

男爵府

珠氏家庭 發表於 18-1-17 17:05
你返慕道班是天主教嗎?
彌撒昤隨心就可以!

係天主教。另外想問係咪一般情況下慕道班都唔會收插班?只可以9月開?

公爵府

2024年龍年勳章

laibebemama 發表於 18-1-17 18:47
係天主教。另外想問係咪一般情況下慕道班都唔會收插班?只可以9月開?
...

唔一定! 我記得我當件都係插班!

你返邊個堂區?

男爵府

回覆 珠氏家庭 的帖子

我想申請返港島區, 因為我返工想收工去, 我住果區打去問佢已經唔好語氣叫我等9月
係咪唔可以誇區返架??

我心儀想去果間佢又話要9月, 但係我好想快啲返

公爵府

2024年龍年勳章

laibebemama 發表於 18-1-18 11:37
回覆 珠氏家庭 的帖子

我想申請返港島區, 因為我返工想收工去, 我住果區打去問佢已經唔好語氣叫我等9月

我記得我果時又係9月開班, 我11月插班!
依家已經1月, 可能真係唔會再收!

以我所知星期六日會多班啲, 平日可能少啲開班!
你可以照交表先, 另外喺你屋企附近堂區報星期六/日,
到時邊度開班先就返邊度! 再同另一邊講取消!

男爵府

回覆 珠氏家庭 的帖子

係啦其實已經過左幾個月, 唔收真係唔奇, 我電郵左去問希望佢比我插團
每年只得4月受洗?

公爵府

2024年龍年勳章

laibebemama 發表於 18-1-18 12:07
回覆 珠氏家庭 的帖子

係啦其實已經過左幾個月, 唔收真係唔奇, 我電郵左去問希望佢比我插團
對! 領洗係每年復活節進行!

其實比我揀, 我會揀我屋企附近嘅堂區!

大宅

回覆樓主

我係慕道者今年領洗⋯⋯

我個堂區好嚴,無得插班,一定要九月至有得上。

洋房

本來打算開始返慕道班, 信教, 同大家一樣, 有小朋友, 經濟開支好大, 啱啱入來睇到要奉獻, 唔好話十一奉獻, ...

當你對神有信心,有看聖經,有灵修,有禱告,你就會知道神在你心中的重要!看天上的飛鳥,也能活著,我們當知道一切都是神的美意,捨身為我們,為的就是要我們有永生!你話這是多麼的有福?神给我們有自由,可以用思想做自己喜歡的事,不會迫你的,只要我們有悔改的心!認定這個是你的救主!你認為教會需要更多人得著這福音?衪必賜福給你!

男爵府

回覆 Canaga 的帖子

明白, 謝謝您! 暫時還未有太大決心, 希望開始了上教會之後會感受到!

洋房

回覆 laibebemama 的帖子

各人要按着自己心裏所決定的來捐獻,不要為難,不要勉強,因為捐得樂意的人是神所喜愛的;

事實上,神能夠把各樣恩惠多多加給你們,使你們在各方面都常常充足,多做各樣善事。

(新漢語譯本, 哥林多後書 9:7-8)

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

隨心就ok,唔會逼妳嘅

別墅

回覆樓主

我都返了十幾年,你可以由每月三佰元開始,慢慢加上去, 有感恩的再加多幾佰,慢慢你心態上會改變,唔會太着重金錢,又會幫助身邊貧乏嘅人,你得到嘅喜悅同埋平安係冇辦法用金錢可以換到的,同埋都會發現你會比身邊的人更幸運,你遇到乜嘢困難都會得到別人嘅幫助,呢啲就係經歷神嘅恩典。

男爵府

changjojo 發表於 18-5-20 21:40
我都返了十幾年,你可以由每月三佰元開始,慢慢加上去, 有感恩的再加多幾佰,慢慢你心態上會改變,唔會太 ...

屋企好大開支

子爵府

我媽媽呢兩三倨月剛開始跟我返教會,摒棄了家中的偶像。
佢有時覺得在教會用左啲紙杯,飲左啲野,都不定時想奉獻一下。

我未明言同佢講我有什一奉獻,但我會尤得佢奉獻,無主動開口叫佢。
但當佢自己提起,我會同佢講,『如果你覺得係耶穌祝福你既,咁你咪比番耶穌。如果啲錢係都要比出黎架喇,咁你想比醫生,定係比耶穌?』

別墅

回覆樓主

奉獻唔一定是在金錢上,可以參加其他服待如招待、獻詩,關顧、總務等等,一間教會係好需要多啲人手參與服侍,當然每次崇拜時候都唔可以空手朝見神,按自己嘅能力奉獻,像一個窮寡婦拎出少少銀錢,五元八塊又好,一角幾豪又好,只要你真心肯為主付出你心中的靈會感到好開心。當你諗下如果你個仔病咗你都要睇幾百蚊醫生,如果覆診又幾佰,加埋已經過千了,但神保守佢哋冇病冇痛,咁你又未慳返幾百蚊? 聰明智慧係神所賜予,唔使參加補習班咁你咪又係慳咗好多錢囉(其實參加咗都未必好成績),我親眼見到好多愛主肯為主事奉嘅年青人,雖然佢哋嘅成績唔係最好又未必係高材生,佢哋畢業之後都搵到一份好好嘅工作。另外我又好知道好教友,一方面話冇錢奉獻,但係佢哋又會在Facebook post 去好多歐洲日本旅行,要衡量開支係未必須要。如果唔係必須要,就要學習分配開支。

子爵府

回覆樓主:

信心,當你有信心神會為你安排同預備時,就會放心去奉獻。

首頁

尾頁

跳至