阿仔無返兩日學了

puibpuib
|
嘔左幾次,話好倦,睇醫生話腸胃炎,但佢無食過咩,都係痾左兩次,跟住都無再痾。但就成日話反胃,食完白粥,轉頭又嘔,今日已經第2日了。點做好?
木土土
|
puibpuib 發表於 18-1-17 13:41
嘔左幾次,話好倦,睇醫生話腸胃炎,但佢無食過咩,都係痾左兩次,跟住都無再痾。但就成日話反胃,食完白粥 ...

醫生無比止嘔藥嗎?

可以食疏打餅,飲水也要好細啖飲,就無咁易嘔
超級特務
|
嘔左幾次,話好倦,睇醫生話腸胃炎,但佢無食過咩,都係痾左兩次,跟住都無再痾。但就成日話反胃,食完白粥 ...
唔好食太杰既粥, 如缺水就開寶礦力粉補充返, 細細啖分幾次飲。
腸胃炎要時間康復, D菌落去腸度屙埋就冇事。

puibpuib
|
木土土 發表於 18-1-17 13:43
醫生無比止嘔藥嗎?

可以食疏打餅,飲水也要好細啖飲,就無咁易嘔

有止嘔藥,但好似無咩效,仲係嘔
核突怪
|
puibpuib 發表於 18-1-17 14:00

食益生菌?可以調理腸胃
angelacch
|
琴日新聞講今次流感會有腸胃不適嘅徵狀架, 會唔會其實係流感? 小心留意病情
木土土
|
puibpuib 發表於 18-1-17 14:00

止嘔藥好似係食野前半小時食。

粥唔好太希,太多水在胃仲易嘔。

食唔到寧願食少d,食完嘔就得不償失!

Angelice-BeBe
|
粥,反而更易嘔同清腸胃
食下通粉,米粉
Loveandpray
|
呢排輪狀病毒嚴重左,個仔又係因為輪狀入院,個時醫生姑娘話好多人腸胃炎入左來呀
CandiceMaMi
|
Take care
zitzai
|
angelacch 發表於 18-1-17 14:10
琴日新聞講今次流感會有腸胃不適嘅徵狀架, 會唔會其實係流感? 小心留意病情 ...

我第一時間諗起都係會唔會係感冒菌入腸
mysterious22
|
食白麵包會唔會好D?食粥太多水份都會易嘔
kyk
|

試吓食麵飽,唔好飲太多水,真係口乾,少少濕吓口好,之前 d 女又屙又嘔,家庭醫生吩咐的。
MHamm
|
反胃食粥會仲想嘔的,飲保礦力加溫水,肚餓食一兩口梳打餅
Poyau
|

食唔到粥 試吓方包梳打餅
祝仔仔早日康復
esmehouse
|
|
我個仔星期一凌晨嘔了幾次,星期一二都冇返學。星期一早上去睇醫生,開頭都驚是乙型流感,但幸好他完全沒有發燒,醫生就排除了這個可能性,取藥三種:止嘔+止暈丶調理腸胃、化胃氣+幫助消化。
星期一嘔了幾次後就無嘔,但他完全沒有胃口,只吃了兩匙粥和一兩口提子麥包,飲寶礦力,他不想吃,直頭睇到電視播食物都想作嘔,我沒有迫他,只確定他不脫水。
昨天分幾次吃了一碗粥,正常痾了一次,沒有嘔,但說有些暈,下午兩點多吃了止嘔+止暈藥,呢隻藥寫明會眼瞓,果然,一瞓五個鐘,起身精神好多,有胃口想食魚蛋麵,爸爸即刻去買,吃了大半碗。
我個仔高小比較大隻,所以他不想吃,我就由得他,不吃一天半天,應該不會餓壞,只確保他不會脫水。
stitch2012
|
試下俾麵包同蘋果佢食, 有止屙止嘔作用架
ltp00222
|
自細我媽咪話腸胃炎要食粥水 即上面個D… 仲要少食多餐

希望樓主小朋友快D好返
pinkochang
|
買寶礦力比佢飲, 就咁飲水只會狂屙狂嘔,
每次一小啖一小啖咁飲, 補返D電解質,
第個身體慢慢復原返先停飲寶礦力