自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

miffyumiffy 發表於 18-1-17 16:37
我仔都機不離手, 但我唔會下下開拖

考得唔好,你問佢想點樣做?你用鬧人態度佢一定摃起晒聽唔入耳
最敝佢會做無賴, 根本唔想同你講道理, 一係條路係佢既, 佢唔讀書就趕佢出去做野, 野都唔做就趕佢離家, 做唔做得出呢?

水晶宮

hokabb 發表於 18-1-17 16:12
點可以忍到?
你自己找多D興趣, 搵D野做下, 就唔會咁得閒睇到佢地既問題, 缺點. 會唔會你太多無聊時間?

水晶宮

廷廷媽 發表於 18-1-17 17:30
最敝佢會做無賴, 根本唔想同你講道理, 一係條路係佢既, 佢唔讀書就趕佢出去做野, 野都唔做就趕佢離家, 做唔 ...

唔係人人有讀書嘅資質,你要接受,鬧佢冇用,佢都唔想

天生我才必有用,與其趕出門口,不如幫佢另覓出路

水晶宮

chocolatebean 發表於 18-1-17 17:30
你自己找多D興趣, 搵D野做下, 就唔會咁得閒睇到佢地既問題, 缺點. 會唔會你太多無聊時間?
...

我樓上個師奶係ftm, focus晒起個仔度,日鬧夜鬧,佢個仔玩本pair, 直頭唔理佢

我家聽到都鄧佢仔慘,比個獄警吊實佢,樣樣野起度爆

呢個實例絕對值得反思

我唔知究竟佢為咗想佢仔改善,定為咗嗌交, 鬧完關係破壞晒,佢仔又冇改善,我唔知佢鬧黎為乜

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

miffyumiffy 發表於 18-1-17 17:35
唔係人人有讀書嘅資質,你要接受,鬧佢冇用,佢都唔想

天生我才必有用,與其趕出門口,不如幫佢另覓出路
佢有讀書既資質架, 成日都比老師讚佢聰明, 自從上左中學, 打樣變左正職咁, 個腦只有打機, 考試都唔願溫書, 如果佢肯花D屎努力, 讀書只係EASY JOB....唔知佢幾時先可以醒覺打機只係娛樂, 要專注讀書先.....

水晶宮

廷廷媽 發表於 18-1-17 17:42
佢有讀書既資質架, 成日都比老師讚佢聰明, 自從上左中學, 打樣變左正職咁, 個腦只有打機, 考試都唔願溫書, ...

我識好多好top嘅學生都唔勤力讀書,想當年我表哥好聰明,佢會考仲日日去打波,考個狀元出黎 你仔咁聰明,絕對handle到學業,放心

我仔唔聰明,一樣日打機夜打機,成績ok但唔top, 我由得佢

水晶宮

miffyumiffy 發表於 18-1-17 17:45
既然佢咁聰明,絕對handle到學業,放心

我仔都日打機夜打機,成績ok但唔top, 我由得佢
懶過條蛇, 同埋屋企好似冇責任咁, 叫佢執返好自己D野都唔郁, 唔使指意會分擔下屋企既家務, 不收邊幅, 見到火都黎....

子爵府

chocolatebean 發表於 18-1-17 17:30
...

無聊時間就無乜。我c6話我對d仔太高,就好似人哋小朋友做同一樣衰嘢,我可以笑笑口,但我仔一做我就會超嬲有時返學校做完義工或同其他朋友小朋友相處,又會覺得自己嗰d都唔係太衰,但又真係好多嘢睇唔過眼。睇嚟我要放鬆吓。

子爵府

miffyumiffy 發表於 18-1-17 17:40
我樓上個師奶係ftm, focus晒起個仔度,日鬧夜鬧,佢個仔玩本pair, 直頭唔理佢

我家聽到都鄧佢仔慘,比個 ...

我唔想變到咁呀

水晶宮

廷廷媽 發表於 18-1-17 17:52
懶過條蛇, 同埋屋企好似冇責任咁, 叫佢執返好自己D野都唔郁, 唔使指意會分擔下屋企既家務, 不收邊幅, 見到 ...

我屋企都好亂,我仔form 1時我地成日都為呢樣野炒大鑊

成日鬧交,但冇改善,我唔想家嘈屋閉,由佢

我唔會幫佢執,太亂時會提佢執, 佢合作,但唔會日日做到整整齊齊, 我自己都做唔到,男仔更加難做到

希望大啲會有改善

別墅

miffyumiffy 發表於 18-1-17 16:37
我仔都機不離手, 但我唔會下下開拖

考得唔好,你問佢想點樣做?你用鬧人態度佢一定摃起晒聽唔入耳

總之我就覺得自己好失敗

無晒心機

男爵府

回覆樓主:

我都畀個女訓練緊,不過應該過唔到訓練期就激死咗

男爵府

廷廷媽 發表於 18-1-17 17:42
佢有讀書既資質架, 成日都比老師讚佢聰明, 自從上左中學, 打樣變左正職咁, 個腦只有打機, 考試都唔願溫書, ...

我學生都係打機打到留班、唔番學,激到父母紮紮跳。

宜家開竅喇,識得覺得自己不足、你俾既功課會做齊、為左學多D詞彙肯抄範文,甚至自己唔識既詞語,肯自己去買本詞典查。

雖然係遲左D,但總好過唔開丫!想信你地既子女都會有呢一日

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

有時真係覺得現今仔好過女,我果個由頭到尾冇樣正常,思想,行為,待人各樣,全部錯,公主一樣待遇,但全部不滿,開口就大條道理:咁人地......,但内容真心亂嚟

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

廷廷媽 發表於 18-1-17 17:30
最敝佢會做無賴, 根本唔想同你講道理, 一係條路係佢既, 佢唔讀書就趕佢出去做野, 野都唔做就趕佢離家, 做唔 ...

完全一模一樣,成日聽人講可以耐心,做朋友,唔理佢就得,我相信佢地小朋友已經好乖,唔明真正怪物係點

水晶宮

iamabcd 發表於 18-1-17 14:22
不是嗎?

家長要對他們的無禮,漠視等等忍氣吞聲
我個2個都係中学生,冇理佢哋咁多,佢有自己娛樂,我有我去玩,煲劇,各不相干,咪管咁多啦!你想佢討厭你咩?点解要令自己乞人憎又唔開心?好似我咁咪幾 Free. 放過人放過自己

珍珠宮

好媽媽勳章

miffyumiffy 發表於 18-1-17 16:58

以我觀察到我仔,青春期好畸形,佢地會想佢地同大人權 ...

學定野先,阿仔8歲都.。。

水晶宮

iamabcd 發表於 18-1-17 18:29
總之我就覺得自己好失敗

無晒心機

唔好咁啦,男仔打機係通病, 全部家長都面對緊呢個問題,包括我,you are not alone

忍幾年, 同佢一齊玩,唔好下下訓話,大家friend啲, 關係好轉, 就有計傾, 易話為

成績一步一步黎, 依家中幾? 暫時補下習頂住先

我仔中四補緊中, 數, 其他科我諗中五都要補埋,唔係頂唔住DSE

公爵府

ganggang 發表於 18-1-17 19:11
學定野先,阿仔8歲都.。。

小學同中學係兩個人好似變種一樣

別墅

miffyumiffy 發表於 18-1-17 19:21
唔好咁啦,男仔打機係通病, 全部家長都面對緊呢個問題,包括我,you are not alone

忍幾年, 同佢一齊玩 ...

點樣一齊玩呢唉。。。
上左中學咁耐就玩足咁耐,
明明小學讀得好地地,
仲考到去其他中學添,
講真你無返咁上下有料,人地中學都唔會收你啦⋯⋯

上年中五,今年都係中五,
人人都跑完到終點畢業考到大學時,
佢仲繼續沈迷打機,
我真係無眼睇, 超沮喪,
時時為個仔管教問題同老公嘈交,
一諗起呢個仔, 我自我形象真係好低, 唉