自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

煲五豆粥?

男爵府

大廚勳章

回覆樓主:

你住邊區呢?我睇緊那個在葵芳及美孚都有舖,如果你需要我pm個電話比你,你what apps佢約時間睇。

珍珠宮

ru_663th 發表於 18-1-17 20:49
點解呀?咁食乜好?胃眼唔想食飯。

我個中醫話菜入到腸會產生氣,容易放屁,佢只話白粥丶果皮好,我好乖,真係食足2個禮拜白粥,生菓丶菜有適量但不用刻意多吃,豆腐丶麥皮也不可以食,有時太餓食少少麵包丶淨麵丶梳打餅頂肚

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

VenusSasa 發表於 18-1-17 19:36
去屈臣氏買盒蜆壳胃散,我之前肚脹谷住谷住,食左佢等一下 胃氣谷上來,舒服左好多
...

how much?化胃氣嗎?我是谷住谷住果隻

珍珠宮

ru_663th 發表於 18-1-17 15:55
近排宿便唔好,而且口不停有胃氣,patpat又放屁,胃好脹...無胃口。食唔到,去唔到。
有咩方法減胃氣?胃好脹好 ...

仲有,教你做個動作,我盡力表達呀吓

平躺在床上,2腳伸直向後,即向自己個頭方向摺,盡摺,再向天打開,類似向天做一字馬咁,再重複摺,打開

然後又試將腳屈曲向自己心口,用雙手抱緊雙腳,hold 一陣,再打開,再屈

腸內D空氣會好容易出返來,即係一路做一路會放屁屁,會舒服少少

希望你明我想表達乜

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

ru_663th 發表於 18-1-17 19:12
咩薑茶?
因我有風,口同patpat成曰放氣。
胃又脹,唔想食野。。。

有屁放算好了,我聖誕旅行返來就開始便秘(初初以為係食得泰國嘢多 熱氣)無點理,之後肚開始好脹 胃又消化不良,心口開始悶悶地,睇咗西醫開咗D消化藥之類的(胃藥 大便藥個D)食咗個兩日就好D,之後依然唔得,咁為有去睇中醫(一直睇開呢個,但中藥真係好難飲,無一開始就去睇佢)話係肝鬱引起飲咗一劑已經見效,飲完三四個鐘 不停排氣,條腸好響,今日第四日,個肚扁咗好多 個人都舒服(emoji),飲完再睇多次先

今年俾老爺奶奶激親,來多咗我屋企,每次都大災難咁,肝鬱都有理由

寶石宮

2023年兔年勳章

ru_663th 發表於 18-1-17 15:55
近排宿便唔好,而且口不停有胃氣,patpat又放屁,胃好脹...無胃口。食唔到,去唔到。
有咩方法減胃氣?胃好脹好 ...

少食豆類 豆類製品 有幫助

男爵府

ru_663th 發表於 18-1-17 23:29
how much?化胃氣嗎?我是谷住谷住果隻

70幾蚊一盒,化胃氣的,食完唔夠5分鐘就 hur D氣上來,我每次胃氣脹都食佢。食完舒服好多。我之前都系睇中醫但系睇左兩次都唔得。

首頁

尾頁

跳至