身邊好多同學仔鍾意比較,有冇人身同感受?

yy_chow1210
|

宜家讀書進修,發覺身邊好多同學仔鍾意比較,成日問你幾多分,功課做成點?又問埋D唔關讀書事既事,又成日話自己住邊區,又炫耀自己同老公好恩愛
都唔知俾咩反應佢,根本冇興趣知佢地D野我走去問書,又要即刻問你問過咩?問左D佢地識既野,佢地又暗串你蠢
唔係淨係女人有以上特質,連D男人都係咁煩
內心自卑既人先鍾意比較,驚死自己係最差個個

fivebeanrice
|
有人既地方, 好多時都避免唔到會互相比較既! 如果多8卦既仲衰多兩錢重!!!
miffyumiffy
|
咁EASY, 唔來往咪得囉

KG之後, 我從來唔群家長堆
LucaLuLu
|
唔止同學,成個社會都係咁
yy_chow1210
|
miffyumiffy 發表於 18-1-17 16:06
咁EASY, 唔來往咪得囉

KG之後, 我從來唔群家長堆
係D人會好主動問你,唔答又好似冇禮貌
miffyumiffy
|
yy_chow1210 發表於 18-1-17 16:16

扮聽電話急急腳走

下次一見去彈遠啲
heidys
|
好奇你進修邊科?
youhello507
|
hea 走佢,工作多年,冇理由唔識
sangria
|
係呀。你講哂我同事d特徵出嚟,佢就係自卑但煩到人囉。
mydearson
|
成個社會都係咁
Whitechocolate
|
回覆 yy_chow1210 的帖子

我好怕依重文化,所以都唔多敢進修。怕要約出來做小組討論或功課,仲煩。

bobo88hk
|
mydearson 發表於 18-1-17 17:02
成個社會都係咁

yurijm
|
會,好煩
唔答又唔得
所以一般都講中位數算
Fishqqma
|
又唔多覺!
Fishqqma
|
yy_chow1210 發表於 18-1-17 16:16

我有冇遇到啲咁嘅朋友,同學生家長!
jollyma
|
你讀咩科會有啲咁既同學?
good_pig
|
yy_chow1210 發表於 18-1-17 16:04
宜家讀書進修,發覺身邊好多同學仔鍾意比較,成日問你幾多分,功課做成點?又問埋D唔關讀書事既事,又成日話 ...

成人進修都咁8
Ytteb
|
fivebeanrice 發表於 18-1-17 16:06
有人既地方, 好多時都避免唔到會互相比較既! 如果多8卦既仲衰多兩錢重!!!

cqwert
|
回覆 yy_chow1210 的帖子

呢種人我去度邊都遇到,很討厭,呢種人係超級自卑
ysy87
|
點止同學呀?呢個社會啲人任何階段都鍾意比較