你地接受家人帶你地小朋友單獨去旅行嗎?

nsmwro
|
話說姑仔問我地可唔可以帶我大仔去日本旅行,我大仔4歲未到,我心真係唔想,但用咩方法可拒絕好呢?
Suncloud
|
nsmwro 發表於 18-1-17 17:30
話說姑仔問我地可唔可以帶我大仔去日本旅行,我大仔4歲未到,我心真係唔想,但用咩方法可拒絕好呢?
...

話個仔瞓覺認床。如果去酒店瞓,一定晚上發癫加不停醒
淘寶
|
...

我奶奶想帶我女去台灣6日 (我女3歲),我直接講唔得,我唔捨得個女同埋我唔放心。 勁直接。
raven
|
話甘細,直接拒絕就得啦!駛嘜唸藉口!
wcpcelia    發表於 18-1-22 15:45
nsmwro
|
Suncloud 發表於 18-1-17 17:33
話個仔瞓覺認床。如果去酒店瞓,一定晚上發癫加不停醒

仔好痴姑仔的,同埋之前有試過一家人一齊去旅行,佢知阿仔冇昵個問題!
nanananana
|
如果平時有幫手照顧小朋友,我無所謂⋯
可惜我身邊都無人講過帶我小朋友出門
nsmwro
|
raven 發表於 18-1-17 17:36
話甘細,直接拒絕就得啦!駛嘜唸藉口!

驚佢覺得我地唔信佢(emoji)(emoji)
mocha20150323
|
我帶過,不過人地個仔就黎12歲我先敢帶。
Koala_Chu
|
4歲未夠我會擔心, 萬一唔舒服點算, 姑仔識處理嗎?
你估我唔到
|
直接話唔好啦, 太細個, 遲D夾下假一齊去丫~
wcpcelia    發表於 18-1-22 15:46
40885338    發表於 18-1-17 22:17
mandy952
|
...

未直接拒絕話唔放心,使咩諗理由呢,唔好話4歲,14歲都唔會放心
nsmwro
|
nanananana 發表於 18-1-17 17:36
如果平時有幫手照顧小朋友,我無所謂⋯
可惜我身邊都無人講過帶我小朋友出門
...

做阿媽真係唔想同仔女分開,就算一日都唔想,更何況佢咁細個,不過99佢地就覺得有人帶佢去旅行點解唔俾!佢地唔會諗我昵個阿媽感受!
nsmwro
|
你估我唔到 發表於 18-1-17 17:39
直接話唔好啦, 太細個, 遲D夾下假一齊去丫~

好提意
nanananana
|
nsmwro 發表於 18-1-17 17:41
做阿媽真係唔想同仔女分開,就算一日都唔想,更何況佢咁細個,不過99佢地就覺得有人帶佢去旅行點解唔俾! ...

我沒有其他意思⋯你係媽咪你有權拒絕

mandy952
|
nsmwro 發表於 18-1-17 17:41
做阿媽真係唔想同仔女分開,就算一日都唔想,更何況佢咁細個,不過99佢地就覺得有人帶佢去旅行點解唔俾! ...

佢唔諗你感受,你都唔使諗佢感受啦
nsmwro
|
mandy952 發表於 18-1-17 17:40

未直接拒絕話唔放心,使咩諗理由呢,唔好話4歲,14歲都唔 ...

真係到佢成人我都未必放心
crystal1223hk
|
我唔會俾,就算平時好親都唔會俾,信唔信都其次,人在異地touchwood有咩天災人禍怨得邊個
nieualma    發表於 18-1-18 10:24
mandy952
|
nsmwro 發表於 18-1-17 17:36
驚佢覺得我地唔信佢(emoji)(emoji)

直接講真係信唔過啦,從此佢唔會再提
sarali
|
...

如果不嬲冇跟開佢,而姑奶又不是細心,我會 say no, may be next time la
namnamnamlolo
|
咁細無可能啦
就算自己媽咪家姐都唔會俾
至少10歲都可以諗諗