廁所有臭味飄出

LucaLuLu
|
唔知邊到飄D臭味出黎,有D似坑渠味,開抽氣扇抽一陣就冇事,但隔一排就會係咁,有時大味到坐廳都聞到臭,D味到底係邊到黎?
crshk
|
LucaLuLu 發表於 18-1-17 19:10
唔知邊到飄D臭味出黎,有D似坑渠味,開抽氣扇抽一陣就冇事,但隔一排就會係咁,有時大味到坐廳都聞到臭,D ...

地台有無去水位?

如果有,可能地台隔氣內積水乾涸,定期倒水入地台去水位便可解決。
vincentbabyking
|
試下用1:49 漂白水,倒入各渠口。拉
im_csb
|
我屋企都有咁情況,訓覺前倒左水入渠,第二朝天未光就有臭味
crshk
|
im_csb 發表於 18-1-28 19:37
我屋企都有咁情況,訓覺前倒左水入渠,第二朝天未光就有臭味

你倒左幾多水?同你肯定臭味來自地台去水位?

im_csb
|
crshk 發表於 18-1-28 20:52
你倒左幾多水?同你肯定臭味來自地台去水位?

我懷疑係企缸去水和地台去水位,夜晚揾蓋或盆蓋實,情況好d

倒一,兩杯水
crshk
|
im_csb 發表於 18-1-28 21:53

倒一,兩杯水

先假設你裝修時師傅有幫你係所有去水位都有裝隔氣,不過一,兩杯水肯定不夠。

你一次過倒多些,之後隔一兩日先再 refill.
LucaLuLu
|
crshk 發表於 18-1-17 19:26
地台有無去水位?

如果有,可能地台隔氣內積水乾涸,定期倒水入地台去水位便可解決。
有,但我已經痴左個野封住左
LucaLuLu
|
im_csb 發表於 18-1-28 21:53

倒一,兩杯水
企缸呢個我又冇諗到,企缸去水位都咁臭?
crshk
|
LucaLuLu 發表於 18-1-29 11:58
有,但我已經痴左個野封住左

除非你好肯定完全密封。

另外廁所內所有排水渠係互通,如果師傅裝修時其中一 part 無裝隔氣,或其中一部份依家有問題,就會有你現在的情況出現。
crshk
|
LucaLuLu 發表於 18-1-29 11:59
企缸呢個我又冇諗到,企缸去水位都咁臭?

排水渠係相通的。