有無媽媽試過上湊B堂?

ALayi
|
我半年後阿B就出世,唔諗住請陪月/工人,有冇人參加過湊B堂?多唔多野學?
RubyYu07
|
未學過,都係自己睇書,同埋多上來呢度同大家交流。
elainechannnn
|
我上過2日(每次4小時)速成班。會講解下生產過程到湊B。會教下產前按摩,抱B手勢,沖涼,換片,餵奶,掃風。不過講真,用公仔同真湊B係完全兩回事,同埋,學完都唔係好記得D理論野
Sakurayu
|
elainechannnn 發表於 18-1-18 00:14
我上過2日(每次4小時)速成班。會講解下生產過程到湊B。會教下產前按摩,抱B手勢,沖涼,換片,餵奶,掃風 ...

請問係邊到上堂?幾錢?
elainechannnn
|
Sakurayu 發表於 18-1-18 01:05
請問係邊到上堂?幾錢?

灣仔baby planxxx. $1200 夫婦同行
Sisyan
|
生完係醫院有咩唔識,盡量問啲姑娘或者姐姐,佢地會樂意教
AAV
|
ALayi 發表於 18-1-17 20:48
我半年後阿B就出世,唔諗住請陪月/工人,有冇人參加過湊B堂?多唔多野學?
...
我全完無湊b經驗。有上湊b堂。教bb出生前要準備d咩、bb頭一個月生理變化需要、抱b、換手抱、包被、放落床、掃風、沖涼、調水溫、換片、著衫、沖奶等等。我覺得好有用呀,新手好多野人地唔教真係唔知,好多細節野。佢教完示範完會睇你做,再指出有咩做得可以再好d.我覺得上左好好多,一來自己學、最重要係老公學,等大家用同一套理論方法去做,減少分歧同唔協調既情況。我在政府生,佢地都無咩點教湊b.
rachelYTP
|
我淨係去過母嬰健康院嗰D
但時間好短同要好早預約
Sakurayu
|
elainechannnn 發表於 18-1-18 02:05

Thx
innerlina
|
上下堂都好嘅,出世前都可以有D準備
00pikki00
|
上網見有[新手爸媽實習學堂]19/1/18 (星期五)有註冊護士, 卡洛塔妮Facebook有得報名
ALayi
|
00pikki00 發表於 18-1-18 14:53
上網見有[新手爸媽實習學堂]19/1/18 (星期五)有註冊護士, 卡洛塔妮Facebook有得報名 ...
Thx for sharing~
Yanmixmelody
|
AAV 發表於 18-1-18 08:03
我全完無湊b經驗。有上湊b堂。教bb出生前要準備d咩、bb頭一個月生理變化需要、抱b、換手抱、包被、放落床、 ...

請問您係上邊隻?
我要做媽媽
|
我都未上過吖,因為我果時候有媽媽幫手,所以就冇去上喇
yinyeon
|
...

政府醫院有免費講座(自己check番自己果間的時間表),每月循環有堂,我覺得算講得唔錯,可以去下~
莎蘭
|
...

啱啱抽中有得上一班,就去上,上一堂都好。我上的班是雅蓓搞的
會返奶奶度坐月,其實也不太擔心,沖涼就上you tube睇下點做。

hayman272
|
elainechannnn 發表於 18-1-18 02:05

我在美素佳兒個apps中,可免費去灣仔 Baby Planner參加互動育兒實習班。
AAV
|
Yanmixmelody 發表於 18-1-19 22:11
請問您係上邊隻?
我上有理論有實習果種。1日幾個鐘就上完既速成班,可以同一位家人一齊去。
bbcmp
|
我生2個,生之前都有同老公去上下,我覺得好實用
snapdoggie
|
無上過,都無請陪月/工人,屋企亦無4大獎老幫手,第一胎新手媽媽,餵奶換片醫院呀姐教,其他上網學或上網問人,都無問題,比d信心自己