阿仔好似對牛奶敏感

selina421lai
|
阿仔就黎一歲大,唔知點解,面仔、手仔同腳仔都紅色一撻撻,連眼都腫晒,食藥同搽藥膏見好左D,但係一停用,情況就反反覆覆,後來醫生話係牛奶蛋白敏感,唔飲牛奶可以點算?
RubyYu07
|
咁飲奶粉之前食人奶一路都無事?
我要健康
|
有隻叫親舒應該岩你小朋友飲
KLallien
|
不如試下羊奶,因為牛奶中的某些蛋白質難以消化就係令人致敏嘅原因
|
RubyYu07 發表於 18-1-17 21:13
咁飲奶粉之前食人奶一路都無事?
人奶冇事,但係我唔夠奶
|
KLallien 發表於 18-1-18 00:03
不如試下羊奶,因為牛奶中的某些蛋白質難以消化就係令人致敏嘅原因
聽落好複雜,不過都要試下,最主要想阿仔塊面唔好一撻撻,望到好心痛
paulai0106
|
selina421lai 發表於 18-1-17 20:58
阿仔就黎一歲大,唔知點解,面仔、手仔同腳仔都紅色一撻撻,連眼都腫晒,食藥同搽藥膏見好左D,但係一停用 ...

我仔仔都係

要飲深度水解奶粉 即是已將致敏既牛奶蛋白打散 咁bb就唔會敏感 不過好難飲
或者可飲豆奶

rachelYTP
|
我都係同樓主差唔多情況,最後都係轉左飲羊奶,呢家BB到5歲都無再起敏感
我要做媽媽
|
咁你可以試下俾荳奶佢飲
ALayi
|
你飲緊邊隻,我上網check過,卡洛塔妮呢隻牌子口碑幾好
rachelYTP
|
ALayi 發表於 18-1-19 23:14
你飲緊邊隻,我上網check過,卡洛塔妮呢隻牌子口碑幾好
係咪問緊我?係呀,我就係飲緊呢隻
Charmine1118
|
selina421lai 發表於 18-1-17 20:58
阿仔就黎一歲大,唔知點解,面仔、手仔同腳仔都紅色一撻撻,連眼都腫晒,食藥同搽藥膏見好左D,但係一停用 ...

我個仔都係呀⋯⋯敏感濕疹,有醫生叫我轉能恩,但我又唔想個仔一食就食全水解蛋白。我最後俾症親舒佢食。so far都幾好,但佢而家就來一歲我就開始俾goat奶粉俾佢,即係2餐親舒。一餐goat milk!因為水解蛋白係咁食又唔係咁好!goat milk我問過醫生。佢話唔建議咁細過6個月食因為冇個d 咩aha ar....dha!!!!所以我就1歲到先開始食 goat milk...都ok ga
言迷
|
有冇試過親舒?低乳糖奶粉來
reallife
|
試飲豆奶,我仔飲牛奶敏感醫生叫轉飲豆奶
bean7714
|
reallife 發表於 18-1-24 02:06
試飲豆奶,我仔飲牛奶敏感醫生叫轉飲豆奶

請問飲邊隻豆奶?係粉狀沖水定盒裝即飲?
GCHK
|
我朋友個B都系咁,後來轉左飲羊奶
reallife
|
bean7714 發表於 18-2-1 03:06
請問飲邊隻豆奶?係粉狀沖水定盒裝即飲?

雅x愛心美豆奶