沖繩回程托運行李

PCCW2319
|
我回程搭HK Airline 下午4點機。

如我做左網上chevk in, 我可以幾早去做托運行李呢?

因為我想11點去機場OTS還車後, 即去機場做托運行李, 然後再去那霸行。

唔知airline會唔會拒收,或 counter仲未開無地勤工作呢?

另外請問沖繩機場多唔多地方行?
berry??????
|
PCCW2319 發表於 18-1-17 22:22

點解唔正經1點先還車?機場好細最多行一個鐘頭左右(國內線)
PCCW2319
|
berry?????? 發表於 18-1-17 22:31
點解唔正經1點先還車?機場好細最多行一個鐘頭左右(國內線)

因為我取車係早上10:30或11:00
meiiiiiem
|
香港航空登機櫃枱在起飛前(唔記得左)2定3小時前先開架,所以咁早去到都寄唔到行李的
wcpcelia    發表於 18-1-20 17:05
PCCW2319
|
meiiiiiem 發表於 18-1-17 23:02
香港航空登機櫃枱在起飛前(唔記得左)2定3小時前先開架,所以咁早去到都寄唔到行李的
...

明白了, 謝謝
Poyau
|
PCCW2319 發表於 18-1-17 23:05
明白了, 謝謝

機場內有投幣行李儲物櫃
PCCW2319
|
Poyau 發表於 18-1-18 09:36
機場內有投幣行李儲物櫃

明白, 謝謝

請問知唔知道還車後(OTS), 可唔可放d行李係車行代存呢?
annawing
|
PCCW2319 發表於 18-1-17 22:22

其實如果你最後一日係那霸市住可以係壺川還車先 行李放酒店 先行街 再搭的士去機場都好近唔貴 機場還車多人好多 要預時間
Poyau
|
PCCW2319 發表於 18-1-18 09:42
明白, 謝謝

請問知唔知道還車後(OTS), 可唔可放d行李係車行代存呢?

不用客氣 車行代存未試過 問吓車行
annawing
|
PCCW2319 發表於 18-1-18 09:42
明白, 謝謝

有你都唔好放啦 其實ots 去機場都要時間 要等shuttle開 唔係話開就開 架shuttle 係大旅遊巴 可想而知係會載到60人 等齊人放野先開你急佢唔急 上次我和朋友分開去機場 同一時間我搭的士 佢哋去機場還車 佢哋差d上唔到機 而我係係機場等counter 開 相差幾遠 所以佢地話下次都係市區還車
PCCW2319
|
annawing 發表於 18-1-18 09:48
其實如果你最後一日係那霸市住可以係壺川還車先 行李放酒店 先行街 再搭的士去機場都好近唔貴 機場還車多 ...

我係8月中去, 而壺川分店2月28日會無左。所以唔可以去呢間還。

我打算係“赤領”分店還車。 我睇google map附近有Aeon, 步行只係9錫鐘。 所以, 如果可以放行李係車行, 就行得更自由自在。
annawing
|
PCCW2319 發表於 18-1-18 10:19
我係8月中去, 而壺川分店2月28日會無左。所以唔可以去呢間還。

我打算係“赤領”分店還車。 我睇google m ...

係呀 會close 可惜 我上年暑假就係住壺川旁邊間酒店
PCCW2319
|
annawing 發表於 18-1-18 11:36
係呀 會close 可惜 我上年暑假就係住壺川旁邊間酒店

間酒店OK嗎?早餐如何? 步行去國際通商店街遠嗎?
annawing
|
PCCW2319 發表於 18-1-18 11:47
間酒店OK嗎?早餐如何? 步行去國際通商店街遠嗎?

間酒店乾淨企理 係細d 住左1晚 之前係住北部 所以由好大房間轉返市區立即覺得好細 單軌鐵路壺川站搭幾個站就到國際通 酒店旁就係壺川站都方便
wcpcelia    發表於 18-1-20 17:05
shinku
|
PCCW2319 發表於 18-1-17 22:33
因為我取車係早上10:30或11:00
租車時問一問,可能遲一兩個鐘還車,
要比既錢同暫存行李價錢差唔遠,
又有車用玩完先番機場,
可能仲化算
PCCW2319
|
shinku 發表於 18-1-19 10:33
租車時問一問,可能遲一兩個鐘還車,
要比既錢同暫存行李價錢差唔遠,
又有車用玩完先番機場,

我聽其實jm講係機場還車仲麻煩, 要等旅遊專車等滿人至開車。 咁不如去赤領還車, 去AEON行到差不多時搭單軌仲容易控制。
shinku
|
PCCW2319 發表於 18-1-19 10:51
我聽其實jm講係機場還車仲麻煩, 要等旅遊專車等滿人至開車。 咁不如去赤領還車, 去AEON行到差不多時搭單軌 ...
如果係咁既話,行李放 AEON 可能仲方便?
PCCW2319
|
shinku 發表於 18-1-19 11:04
如果係咁既話,行李放 AEON 可能仲方便?

係喎。到時問下有無儲物柜或比客人免費代擺放。
shinku
|
PCCW2319 發表於 18-1-19 11:07
係喎。到時問下有無儲物柜或比客人免費代擺放。
儲物櫃一定有,佢官網平面圖可以搵到,
官網無特登講話可唔可以暫放行李係 information center,
但估計多數都得
creamcoke
|
回覆 PCCW2319 的帖子

見你都係租ots,有個溫馨提示,留意車胎蓋
上年10去沖繩都係用ots,租左架toyota車
拎車時同職員睇過車有冇花痕,大家都有細心睇,但冇留意車胎蓋
到還車個時發現小左其中一個車胎蓋,但我地冇撞過車,冇搞過個個位,都唔知幾時唔見
職員表示就算買左premium都唔包,要我地陪錢(後尾有睇返ots條款真係唔包呢個配件)
最終要填保險form搞左20-30分鐘,佢請示左個高級話唔洗陪比我地走

後尾我地去到機場醒起第1 日有影過架車側面
由取車到影呢張相,大約4個鐘,原來已經冇左車胎蓋
好大機會取車個刻已經冇左或者佢地吸唔實個蓋,一開車就甩左