大圍去中環(放工時間)

moimoi256
|

請問放工時間由大圍去中環,地鐵邊條線最快?
東鐵到紅磡,坐西鐵去尖東,再轉地鐵?
or
九龍塘到旺角轉港島線?

幾趕,較快和無咁多人
Poyau
|
moimoi256 發表於 18-1-17 22:44
or

大圍 -> 九龍塘 -> 旺角 -> 中環
傲雪BB
|
moimoi256 發表於 18-1-17 22:44
or

其實就咁睇應該紅磡過尖東再去中環快啲,站感覺少啲,但尖東都要行一段路先去到尖沙咀地鐵站轉車,計返其實同喺九龍塘過去時間差不多。
brindlewin
|
傲雪BB 發表於 18-1-18 04:09
其實就咁睇應該紅磡過尖東再去中環快啲,站感覺少啲,但尖東都要行一段路先去到尖沙咀地鐵站轉車,計返其 ...

但尖東行去天星船不會塞車塞地鐵,近碼頭係快些
lovely_princess
|

東鐵到紅磡,坐西鐵去尖東,南昌再轉。人少d,行少d,快dd。
我有段時間成日新界去中環,甘快過九龍塘轉。睇你要去中環邊度
傲雪BB
|
brindlewin 發表於 18-1-18 05:58
但尖東行去天星船不會塞車塞地鐵,近碼頭係快些

坐船咁計我就唔識了
wife
|
Poyau 發表於 18-1-18 01:48

呢個應該最快,最直接,同埋行得比較少!
Angelice-BeBe
|

最直接,點到點,行得最少

如果大圍落到尖東,尖東站仲要行成大段路過尖沙咀站,唔熟路會覺得兜來兜去行好耐
Poyau
|
wife 發表於 18-1-18 09:30

Poyau
|
Angelice-BeBe 發表於 18-1-18 09:41
最直接,點到點,行得最少

如果大圍落到尖東,尖東站仲要行成大段路過尖沙咀站,唔熟路會覺得兜來兜去行 ...

尖東轉車 行到脚軟
yvonne818
|

呢個路線最直接
blee427
|

呢個已經好快,45分鐘一定到
Poyau
|
yvonne818 發表於 18-1-18 09:48
呢個路線最直接

Poyau
|
blee427 發表於 18-1-18 09:49
呢個已經好快,45分鐘一定到

同意45分鐘内到 計埋行同等車
地鐵預計乘車時間~29分鐘

http://www.mtr.com.hk/ch/customer/jp/index.php?sid=67&eid=1
moimoi256
|
wife 發表於 18-1-18 09:30

九龍塘都超多人
我怕放工時間觀塘線上唔到車