第一次去澳洲

munce
|
第一次去澳洲,有以下問題:
(1)hksar passport 是需要簽證的?會唔會唔批?是否先搞簽證,再買機票?
(2)7/8月當地是冬天,會唔會好凍?
(3)sydney,melborne,gold coast之間需要買內陸機票?
CruBa
|
munce 發表於 18-1-17 23:35
(1) 電子簽證, 未見過唔批, 除非你係通緝犯 + 樣衰

(2) 買左機票之後搞就得, 如果透過實體旅行社買機票, 會替你搞埋

(3) 你去 Google Map 睇下距離, 唔搭內陸機冇問題, 坐郵輪都去到, 揸車的話, 停下開下, 要幾日幾夜.
qe88
|
回覆 munce 的帖子

我都第一次去澳洲悉尼,上網簽證好易,比$20澳幣,尋日買新航假期套票七月中去九日,包兩晚住宿,我覺得悉尼住宿費貴,機票連住宿約$21000兩大一小
wcpcelia    發表於 18-1-20 17:12
CACACAROL
|

我都係第一次去,
第一程: HK---->melborne--->gold coast 包車來回
第二程: melborne --->內陸機sydney---->HK
Poyau
|
(1)hksar passport 是需要簽證的?會唔會唔批?是否先搞簽證,再買機票?
(2)7 ...

澳洲簽證網上申請 未聽過唔批 放心
Poyau
|
(2)7 ...

澳洲天氣可參考以下網站

http://www.australia.com/zh-hk/facts/weather/gold-coast-weather.html
munce
|
回覆 Poyau 的帖子

大人、細佬同樣$20澳幣?一樣可以網上伸請?
有冇條link?
munce
|
打算自由行約兩星期,gold coast, brisbane, sydney。
有特價機票,gold coast 入,gold coast 走或 sydney入,sydney走。
哪個較好?
內陸機(gold coast <-> sydney)係咪遲啲先book? 有冇airline推介?
謝謝大家!
Poyau
|
munce 發表於 18-1-18 09:42

簽證申請

http://hongkong.china.embassy.gov.au/hkngchinese/VISMG_ETA.html
Poyau
|
munce 發表於 18-1-18 09:42

簽證攻略 大小同價A$20

http://www.travelclassroom.net/2017/08/australia-visa.html
munce
|
睇地圖,brisbane和gold coast都幾近。兩面都有好多景點。打算兩面都住幾日。咁由香港出發,飛Brisbane 定 gold coast較好?
Lihoma
|
munce 發表於 18-1-18 12:39
睇地圖,brisbane和gold coast都幾近。兩面都有好多景點。打算兩面都住幾日。咁由香港出發,飛Brisbane 定 ...

睇你想坐邊間航空公司,Qantas 和 國泰有直航去Brisbane,而 HK Airline 和維珍就有直航去Gold Coast。如果轉機,可考慮新航,都係飛Brisbane。如果會坐內陸機,可以比較下Qantas 和維珍,睇下一次過買埋價錢會唔會好D。
wcpcelia    發表於 18-1-20 17:12
elizaaus
|

網上申請VISA就OK。。一日內(A$20)http://australiavisa.com.hk/home/instruction

LOCAL機SUGGEST TIGER AIR,準時同平!

kchanchan
|
我下月飛 Brisbane & Gold Coast, 找agent 代辦簽證HK$100, 方便 快捷!
ciwed
|
qe88 發表於 18-1-18 02:03

我都第一次去澳洲悉尼,上網簽證好易,比$20澳幣,尋日買新航假期套票七月中去九日,包 ...

我都係第一次去澳洲,打算8月去 Brisbane + Gold Coast 15日,見到新航好抵,但轉機驚小朋友辛苦,應該會坐澳航,等緊老公批假就可以買機票
ciwed
|
munce 發表於 18-1-18 12:39
睇地圖,brisbane和gold coast都幾近。兩面都有好多景點。打算兩面都住幾日。咁由香港出發,飛Brisbane 定 ...

香港直航好似唔到gold coast,要轉機
Sukebe
|
ciwed 發表於 18-1-23 16:31
香港直航好似唔到 gold coast,要轉機
HX 有直航, 好似開 21:xx pm, 但不是每天都有航班, 一星期有四、五班左右.
munce
|
我最後買了澳航,直飛布里斯班。
一共14天。
依家要計劃行程,應該點開始好?布里斯班住幾多日?黄金海岸住幾耐?去唔去悉尼?
ciwed
|
munce 發表於 18-1-24 08:43
我最後買了澳航,直飛布里斯班。
一共14天。
依家要計劃行程,應該點開始好?布里斯班住幾多日?黄金海岸住 ...

你直接上航空公司訂,還是用其他網站訂,我仲係格價中
munce
|
回覆 ciwed 的帖子

zuxx, 平過航空公司網。