自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

ggsbb 發表於 18-1-18 09:22

會計師做既野就係手板眼見功夫?
會計師性質等同清潔阿姐........

子爵府

amychan784 發表於 18-1-18 00:12
一個普通職位 , 例如會計師 , 假設人工 range 係 30k - 40k , 有兩個人見完工 , 1 個叫 35k , 佢經驗/表現 ...
會計師是普通職位???
其實還要睇大家性格,溝通和團隊能力,往時職位轉工多不多等等,好難有兩個人相同

禁止訪問

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔係價低者得,係要請個合適嘅人,人工低啲但唔適合,唔會請

珍珠宮

一個普通職位 , 例如會計師 , 假設人工 range 係 30k - 40k , 有兩個人見完工 , 1 個叫 35k , 佢經驗/表現 ...

如果真系好想請表現好果個而burget吾夠,我相信公司會同佢傾

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

睇老闆/部門咋wor
我老闆請我呢個秘書位,請左兩年(一路由其他人頂住,請唔岩又唔緊,慢慢揀,自己內部、外人都見過)
結果以歷史新高請左我,因為資歷岩

最近隔離team請同一職位,係由初級秘書升上去,創歷史新低!(點解會知因為HR做左d低能野),人工係我一半都無。人地team head岩用咪得囉

子爵府

yurijm 發表於 18-1-18 01:27
點會呢
價低者得,間公司唔慌係大公司
建議樓主去睇一本書

同意,我公司請人,只要expected salary 唔好太偏離,我地會睇個candidate 其他方面,經驗都仲係其次,最重要係性格/態度等 。
講真,如果那人report 俾我,又唔係我出人工,我梗係搵個夾得黎架啦

象牙宮

回覆樓主:

我公司唔係,一定要經驗

子爵府

brindlewin 發表於 18-1-18 01:04
今日每天一句英語正正係:
You pay peanuts, you get monkeys .

瑪瑙宮

都係睇經驗學歷, 面試表現, 同埋果期競爭對手. 有 d 叫得低, 但未必請得落手.

年紀都有影响, 雖然話唔可以年齡岐視, 但我見我公司請的都係後生, 無先奇.

大宅

一個普通職位 , 例如會計師 , 假設人工 range 係 30k - 40k

我唔覺得叫一個普通職位

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

要睇面試表現

子爵府

ggsbb 發表於 18-1-18 09:22

會計師做既野就係手板眼見功夫?

會計師係普通職位同手板眼見功夫,但有3,4萬一個月 ,我呢d C9脫晒節。

水晶宮

我覺得人夾人,我都有諗過你依個case主動叫agnet減我,但agent唔比佢覺得我有本事(emoji)大價,最最尾仲buy out 埋我

水晶宮

算死草 發表於 18-1-18 15:01
會計師係普通職位同手板眼見功夫,但有3,4萬一個月 ,我呢d C9脫晒節。

我公司account 一半都係會計師不過人工多d 囉

子爵府

luvkaka 發表於 18-1-18 15:54
我公司account 一半都係會計師不過人工多d 囉
係啦...有牌先得3,4萬一個月....細公司先會出哩D咁低價錢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

我老細曾經覺得會計係好BASIC的工作

請咗一個,係三個月內埋數時,俾核數師講到一文不值

之後先肯俾市價的人工去招聘

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

每間公司都唔同

大公司未必去請較低人工的人...如果個位人工係高,佢地反而會叫自己人去做喎

男爵府

回覆樓主:

會計師同清潔姐。。。同一級別。o..甘讀書黎做咩?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我公司會請比較smart果個,
如果遇到超smart or 極合眼緣, over budget 都照請.

首頁

尾頁

跳至