自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

子爵府

回覆樓主

開頭食要tune下的,較啱份量會好好多。
我仔食咗6年了,so far so good!
加油呀!

水晶宮

波耶波羅me 發表於 18-1-18 13:11
啱啱先見完呀女個醫生,我對住醫生都講到喊晒
我每日都有同朋友傾,唯有佢返左學段時間叫做我 ...

邊個未喊過?我仔已唔係嚴重,係人都唔覺佢係ADHD ,咪仲孤單。千萬唔好理其他人既說話同眼光,佢地有排都未明白,就算係最身邊既人。

返學同放學係每個家長既惡夢
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

其實Adhd係腦分泌嘅問題,同食多啲咩小啲咩其實影響唔大,身體會分享左啲營養,就等於經痛人地話食朱古力有幫助,咁係唔係為左減痛去食1磅朱古力,定係食1粒專減經痛嘅藥會好啲……純我個人意見
想認識多啲屯門友

翡翠宮

luckybaby2011 發表於 18-1-18 12:50
咁你女受唔受軍訓式訓練?
我都好多timer 但個仔當唱歌

其實,一時時喇!!

我好多時要軟硬兼施,同一方法同類事件,我係估唔到佢開邊「飯」~

伯爵府

2018復活節勳章

回覆 LoveFamily 的帖子

可否請教這樣的兒童是否經常尖叫? 因為想了解多一點,因為最近有鄰居搬來個小朋友經常尖叫、 像好多energy般畀著我喉嚨已經沙了! 原來家長是這樣吃力....樓主加油

禁止訪問

水晶宮

小manman 發表於 18-1-18 17:37
其實,一時時喇!!

我好多時要軟硬兼施,同一方法同類事件,我係估唔到佢開邊「飯」~

Yes
有時聽左d方法、人得自己唔得、又或者一時得一時唔得、真係沮喪

禁止訪問

回覆樓主

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我女小三,都應該係偏ad果邊 ,遊魂,依賴、逃避、放棄、態度差,自私,冇同理心、失魂 、自我中心,樣樣有,考試中下、運動一般、只鐘意玩訓食。做功課佢自己有時會做晒,但d字連佢自己都唔知寫乜。長輩說教唔會望人,唔接受批評。同佢講正經野,佢唔會同你有眼神接觸,手郁腳郁眼周圍望,一係玩下條利。好多人都話,個個細路都係咁,果個我個女,我唔知咩?真係同人有分別湊佢果個一定知。唔需要理會人。

大宅

回覆樓主:

我女都係adhd,食concerta 27,由食藥第一日我已經同佢講佢點解食藥,同埋藥係幫佢,亦要佢自己努力。對住佢真係甜酸苦辣乜都齊,我都教到喊過無數次…c6開頭唔明點解我軍訓個女,同埋個女都極力反抗…到而家c6睇到個女有進步,個女開始適應真係好漫長。加油!努力係唔會白費,身邊嘅人同埋小朋友總會有一日明白你。

大宅

meiky 發表於 18-1-18 17:55
見到大家好多個案分享。我個仔K1已經發現,排期去精神科,因為之前接受唔到,一直拖到k3先去排,2020年(即 ...

我都係幼稚園嘅時候發現。但係每一次去健康院。姑娘都話,冇事啊。然後叫我走。跟住到k3老師都不停投訴,然後,叫我個家庭醫生寫咗封信轉介去政府,個期排到去2018年9月,跟住識到個朋友。佢個仔係adhd即刻叫我去協康做評估。但係2018年9月太耐啦,真係頂唔順。一評估完我即刻拎住份報告去我朋友介紹個精神科醫生度睇。但係而家仲試緊藥。

大宅

jenniecatcat 發表於 18-1-18 17:12
邊個未喊過?我仔已唔係嚴重,係人都唔覺佢係ADHD ,咪仲孤單。千萬唔好理其他人既說話同眼光,佢地有排都 ...

我從來都冇聽其他人講。自己上網又睇下人哋講嘅嘢。瞭解下。

水晶宮

meiky 發表於 18-1-18 17:55
見到大家好多個案分享。我個仔K1已經發現,排期去精神科,因為之前接受唔到,一直拖到k3先去排,2020年(即 ...

怕佢俾人欺凌,把口又唔識講,讀書我就唔怕,預左包尾

上星期聽既講座就係,佢係外面世界已好多失敗感,所以回到家我地真係要俾無限量支持,無限量到係超出我既預期,我以為已好多,但原來仲有排先足夠...... 有時真係會覺得孤單,心力交瘁⋯⋯

大宅

Chole_mami 發表於 18-1-18 18:02
我女都係adhd,食concerta 27,由食藥第一日我已經同佢講佢點解食藥,同埋藥係幫佢,亦要佢自己努力。對住 ...

你好叻,加油

大宅

jenniecatcat 發表於 18-1-18 18:12
怕佢俾人欺凌,把口又唔識講,讀書我就唔怕,預左包尾

上星期聽既講座就係,佢係外面世界已好多失敗感, ...

最主要影響社交,佢地反應會好大,不停投訴,做呀媽嘅真係唔知點可以幫到

男爵府

波耶波羅me 發表於 18-1-18 13:08
好氣餒同無助

唔好氣餒!照顧ADHD 好攰,好嘈,好頭痛。我非常同意,但唔好放棄,你自己都要正面,外邊啲人永遠覺得佢哋好曳,失控,無時停,有人覺得佢無家教。唔好同其他人一樣咁睇佢,如果我哋都唔俾鼓勵佢哋,佢成個世界都係唔啱,唔好,唔掂。但係有鼓勵,佢哋就會有動力。
例如上次測驗,考試得30分,今次有35分,都值得鼓勵,因為有進步。千萬唔可以比較。
多啲解釋,講清楚比佢哋聽,佢哋好怕陌生同唔知下一步係點,只要講清楚俾佢哋知,就算去公園玩,只要你話夠鐘,佢會好乖咁走,因為佢知道個規則,唔會好突然話走而令佢不安,佢哋就會好合作。
加油呀媽媽!
要配合佢先可以幫佢進步,食藥都係治標唔治本,放假要俾佢哋放電。去公園,出去跑吓,顛吓。
我自己放假就唔需要佢食藥,因為佢已經一至五都要食藥幫佢,既然放假,俾佢relax 吓。
我都係個仔確疹之後,先買書睇吓,上網睇吓,學習吓點同佢哋相處。真係有排學,唔同年紀又唔一樣。

水晶宮

波耶波羅me 發表於 18-1-18 18:14
最主要影響社交,佢地反應會好大,不停投訴,做呀媽嘅真係唔知點可以幫到
...

哩樣要慢慢摸索,外面都係教要認同左佢情緒先,慢慢再引導佢解決問題。每個小朋友性格思想唔一樣,真係要靠亞媽直覺。去聽下講座問下人,食藥只治標,幫佢先長遠。多啲攬下佢啦

(利申:我都係分享下同埋係個人見解,我仔冇食藥的,所以食藥治標只係我自己覺得啫)

翡翠宮

luckybaby2011 發表於 18-1-18 17:49
Yes
有時聽左d方法、人得自己唔得、又或者一時得一時唔得、真係沮喪
...

其實有時真係覺得好攰,每日都唔知佢開邊「飯」~

最慘身邊無人明白,個個淨係識話「都唔係你講得咁差姐」,你地對一陣梗係喇,事實我女唔怕生保,對人好熱情,係好好玩的,玩當然無問題喇!!

但生活上唔係淨係玩架嘛,我女係超級容易比其他野分心,好似我叫佢做完功課去廁所洗手,就係房行去廁所短短的路程,都可以分左心而唔記得自己要去廁所洗手~

我叫佢做野係要逐樣好清楚交代,第1要做乜,第2要做乜,第3要做乜,交代完我唔知佢會唔會順利咁完成~

講緊可能只係將功課放落功課套,然後放落書包,最後去廁所洗手,可能已經要15分鐘,因為佢中間會唔知搞乜,一係就成日同我講其他野,佢可以明明入左廁所,都走出黎同我講「今日我見到邊個邊個張貼紙好靚呀,我想買呀,你可唔可以買比我呀」,跟住我答佢「你洗完手再講」,佢仍然繼續講講講,我再重覆洗完手再講~

佢把咀可以由起身個刻講到夜晚訓著個刻先停~

由於太容易分心,所以做野好多甩漏~

我都睇怕小學好大鑊~

水晶宮

mic823 發表於 18-1-18 18:29
唔好氣餒!照顧ADHD 好攰,好嘈,好頭痛。我非常同意,但唔好放棄,你自己都要正面,外邊啲人永遠覺得佢哋 ...

翡翠宮

波耶波羅me 發表於 18-1-18 10:42
你幼稚園已經知係ADHD?

我以前係幼師,所以唔難發現~

係阿女歲半的時候我已經覺得有唔妥,但個陣個個都話仲細~

到我女3歲,讀k1,我問老師佢係學校係點,老師講的野同我觀察所得係一模一樣~

k1個時班主任話佢要搵個老師坐我女隔離,一對一控制佢,唔比佢離座~

我就更加肯定自己無錯,所以帶我女去左健康院,初時我比姑娘講到係我唔識教,之後見醫生就寫轉介信去cac~

首頁
12345...15

尾頁

跳至