自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

畀面勳章

禁止發言

回覆樓主:

子爵府

angellate 發表於 18-4-8 17:07
不如由佢打,直頭飯都唔比佢食,學都唔駛佢返。。當佢透明...唔知佢會唔會反醒下
...

唔會。佢仲會多謝你。

大宅

回覆樓主:

媽媽加油,你都盡了力,路是他的,由他吧!

子爵府

回覆 iamabcd 的帖子

從小就不應該比機佢打, 應該陪同玩益智遊戲.

伯爵府

回覆樓主:

做唔好自己嘅事,讀書唔好,態度唔好,
我絕對唔會比佢好過,咩叫好過?
小學時就係無手機,無電腦,無TV, 無得玩
依家中學就無手機,無錢,無data就足夠
唔合作就咩都無
Day.1我就係咁對佢,長大了改變不容易

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

珍珠宮

回覆樓主:

叫埋你老公去見醫生啦
害死個仔
害埋社會

侯爵府

我個陣都無時無刻打機玩電腦電話 一返到屋企放低書包就開電腦 做住功課玩 放假就岀街 返學就訓教 訓到個個同學都話望親我我都訓緊 上堂醒左就玩電話 中學都因為全級尾十比人留班 考公開試個陣去親自修室都訓教 但又點 我照入到大學⋯ 但係我媽眼中我係個只識玩 訓教 逃學嘅壞學生 但我其實自己有自己嘅計劃囉 係有啲家長成日唔信有人可以manage到2邊 乜都鬧
但當然明白宜家樓主個仔影響到學業 但問心 佢唔開竅你可以點 你逼到啲乜 佢讀書好唔好唔係一切 都唔係唯一你擔心嘅嘢 放鬆小小 調節下自己角色 可能會好好多

伯爵府

回覆樓主:

試下善導會社工,佢地上門的

子爵府

iamabcd 發表於 18-1-18 11:36
青春期, 中學到依家已經5-6年,打機唔讀書搞到要留班。

無心向學, 打機打機打機, 手機手機手機手機,

要收手機同電腦,多帶佢出外做運動,要父母陪佢一起戒打機

子爵府

iamabcd 發表於 18-1-18 20:08
轉左密碼有一個問題⋯⋯
即係如果要上網做功課又或者找資料的話就要等父母放左工至可以做囉,係嗎?
...

其實佢都唔想讀,你唔使諗佢讀書搵資料問題,咪等你們回來先做

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

大囡都鐘意對住部電話, 但唔係全打機, 有時聽歌... 襯佢初中, 如果太過份我會收電話, 咁佢都重聽教, 希望唔會變本加厲

子爵府

bowling2004 發表於 18-1-18 16:27
學校啲社工大部份都係hea住等出糧。唔好靠佢哋。

同感,我都搵過社工,感覺求人不如求己

男爵府

馬爾太 發表於 18-4-8 18:58
唔會。佢仲會多謝你。

Same here
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

珍珠宮

回覆樓主:

放鬆D!自己是人版25+才會考吧!之前人生是孩子借镜

首頁

尾頁

跳至