親子旅遊

跳至

首頁
34567...21

尾頁

子爵府

hfl2000 發表於 18-2-13 00:20

jm你呢間agent 可唔可靠啊?你有無直接問HKA reconfirmed? ...

呢個agent我之前book用過一次冇咩問題啊!
不過都唔該你幫我問, 我會同HKA reconfirm 一下再update 大家

大宅

jjmame 發表於 18-1-18 16:44
有事請教。暑假想帶年長父母到北海道,不懂駕駛所以會包車。請問以下行程ok 嗎?行程以輕鬆為主,所以唔會 ...

我都係暑假去北海道,三大一小(都唔小,13歲了)。

舊年11月買機票,搭HX$5,7xx連稅。

7月21-28

行程:

Day 1 - 札幌

Day 2 - 小樽 住札幌

Day 3 - 旭川

Day 4 - 美瑛 (未訂住宿)

Day 5 - 富良野 (未訂住宿)

Day 6 & 7 - 札幌

聽大家講美瑛同富良野既住宿好難訂了,就係呢個行程我仲未搞掂,好煩。

知唔知酒或民宿邊間方便啲?有冇推介?

謝謝(emoji)(emoji)

子爵府

回覆樓主

Update返大家, 我岩岩check 左HKA確認左我係已經成功出票

別墅

其實好多住宿都未放房出黎, 當然難訂

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Fishbbmama 發表於 18-2-13 11:42
Update返大家, 我岩岩check 左HKA確認左我係已經成功出票

咁你有無問埋佢係咪改咗航班編號&時間呀?都係果位Sally Chen

子爵府

gor_gor 發表於 18-2-13 11:25

你快d訂啦, 呢段時間真係好難book架
我因為唔係自駕, 所以只能揀JR附近既酒店, 如果你自駕, 應該多d選擇

子爵府

hfl2000 發表於 18-2-13 12:06
咁你有無問埋佢係咪改咗航班編號&時間呀?都係果位Sally Chen

係吖, 都係sally Chan
航班編號改左HX699

大宅

Fishbbmama 發表於 18-2-13 12:37
你快d訂啦, 呢段時間真係好難book架
我因為唔係自駕, 所以只能揀JR附近既酒店, 如果你自駕, 應該多d選 ...

我都唔係自駕呀

我睇Agoda好似無咩選擇咁,係咪酒店太少?

民宿好冇?方便嗎?

我第一次去,由訂機票、酒店,行程等等都係我一腳踢,好慘 : (

伯爵府

好媽媽勳章

gor_gor 發表於 18-2-13 11:25

札幌一間 旭川一間 ,搞掂!

子爵府

gor_gor 發表於 18-2-13 12:57
我都唔係自駕呀

我睇Agoda好似無咩選擇咁,係咪酒店太少?

我都係第一次自由行去, 所以野都係我負責plan同訂, 所以我都係不斷爬下文, 又問下人咋
民宿我冇諗, 怕出入唔方便, 我富良野就book左圖呢間, 近JR廢事煩
另外, 聽其他jm 講有可能酒店未放位, 如果擔心, book d可免費取消既, 之後再keep住睇, 有岩就book完先cancel 囉

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Fishbbmama 發表於 18-2-13 12:39
係吖, 都係sally Chan
航班編號改左HX699

咁就好啦,都係唔想有d咩錯,令小朋友失望嘛因為我之前有朋友試過agent訂,中咗伏,所以我都對agent 無咩信心,我次次都係官網訂。

大宅

Fishbbmama 發表於 18-2-13 13:34
我都係第一次自由行去, 所以野都係我負責plan同訂, 所以我都係不斷爬下文, 又問下人咋
民宿我 ...

呢間我知道,有几本旅遊書都推薦呢間。

富良野預咗貴。

美瑛我諗梗好冇返旭川住啫。

男爵府

Fishbbmama 發表於 18-2-13 13:34
民宿我 ...

我hold左1晚呢間,16xx/晚 X 2間房

不過應該會放棄,因為我怕第1日去到book唔到美瑛巴士,所以預住2日,會揀住曬旭川算(平好多),同埋帶埋行李2晚都方便d,我唔想係札幌搵地方寄喼(怕無位)

男爵府

Fishbbmama 發表於 18-2-13 11:42

子爵府

Loiswawa 發表於 18-2-13 15:45

我hold左1晚呢間,16xx/晚 X 2間房

我原本都有諗過住兩日旭川, 但諗諗下來旭川去富良野來回車程其實都幾side時間, 所以最後都係決定住富良野。
同埋我見7-8月美瑛twinkle bus一日班次都唔算太少, 你可以再睇下遲d(我估3月)出新schedule 再決定

男爵府

Fishbbmama 發表於 18-2-13 16:28
我原本都有諗過住兩日旭川, 但諗諗下來旭川去富良野來回車程其實都幾side時間, 所以最後都係決定住富良 ...

呢個巴士要提早2日預訂,我13日去到札幌機場已經係晚上6點幾,咁我14日已經過富良野,15日當日搭,所以焗住13日晚上就要訂,但唔知會否無位....

當然,仲有另一種方案,包的士遊美瑛,但都見人地話約唔到的士,因為太Full..

我有老有細,想令行程無意外+咁趕,睇到我癲呀

男爵府

回覆樓主

其實都諗緊住美瑛,但多數要轉的士5~10分鐘去民宿(好多民宿未開放7、8月住宿)

我個行程暫時卡左係富良野、旭川、美瑛住宿呢度囉。

我要去完首爾、釜山,先再來詳細排北海道行程....

子爵府

Loiswawa 發表於 18-2-13 17:14
呢個巴士要提早2日預訂,我13日去到札幌機場已經係晚上6點幾,咁我14日已經過富良野,15日當日搭,所以焗 ...

我15、16號都係富良野,到時唔知會唔會遇到你呢?

男爵府

Fishbbmama 發表於 18-2-13 17:24
我15、16號都係富良野,到時唔知會唔會遇到你呢?

我好易認jar,個組合應該無咩人係咁...

大宅

好媽媽勳章

我也贊同富良野住宿係最難攪,我之前1月31日(BOOK 7月)想BOOK 一間好多人推介既民宿,我搭正香港時間夜晚11點SEND email 去,最後都搶唔到,FULL 晒。

所以如果有心水既民宿,真係要睇住個時間BOOK,同埋搵定多幾間在手做準備。我唔敢再等三個月前放位個D ,因為如果都係搶唔到,去到4月BOOK 其他酒店肯定超貴。

首頁
34567...21

尾頁

跳至