基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

facebook 羣組或其他網上平台都可以。
謝~

大宅

回覆樓主:

好多唔明,返教會D傳道都好忙,講兩句便急急脚要走,都好想一班人一起討論

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

可能參加查經班會較適合。網上都會有些釋經的網站,但又怕係其他異端的網站,會攪亂。

大宅

yame 發表於 18-1-28 09:40
可能參加查經班會較適合。網上都會有些釋經的網站,但又怕係其他異端的網站,會攪亂。
...

其實我都參加咗查經小組好幾年,參加查經小組確實係對認識聖經,認識神好有幫助。

但礙於不同原因或顧慮,好多時候傳道人或牧者,對於解經或解答會眾疑問時,都會處理得比較穩陣保守,亦會比較避忌。。。mmm...簡單啲講,即係答完都好似無答。又或者態度比較迴避,是但up兩句就耍走你囉。。。

其實我明白既,因為礙於佢地既身份,實在唔應該放太多個人見解落解經度或就某些難有一致認同既聖經內容作太深入既討論。

例如好似創世記1章2節提到既,神的兒子同人的女子。又例如彼得前書4章6節講到既,有福音傳給死人。呢類經文,喺教會其實都好難可以有比較深入既討論。

我都明白網上討論會有一定既危險性,但同時亦比較容易得多多啲既不同意見同睇法,有助啟發思考。

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

大食媽咪 發表於 18-1-28 10:43

其實我都參加咗查經小組好幾年,參加查經小組確實係對認識 ...

你的程度可能要找些釋經書甚至上神學課程才足夠。

首頁

尾頁

跳至