醫護健康

跳至

首頁

尾頁

別墅

事源我屋企阿婆 年紀都有返咁上下,有三高,肺水腫.最近喘氣好犀利 去大小便都會喘,個人無咩精神 訓下醒下 精神唔太好 上個月先因為肺水腫喘氣入院今個月月頭出返黎,無耐而家又腳腫又傷風又啼氣,佢係好固執唔肯睇醫生個d人黎,我怕太嚴重已call埋白車諗住送佢入院,但救護人員黎到話佢狀態精神佢又拒絕入院check,所以迫唔到佢,同佢理論佢又勞氣條條再喘d,我已經無曬辦法,我都好辛苦好大壓力,見住佢咁辛苦..我可以點做,我叫佢去普通診所睇下佢都唔會肯 佢唔會理解屋企人既擔憂 我已經無覺好訓好多日,我喊曬佢都唔聽我講 強硬唔到捉佢 有無人可以教我點做 ,我好言同佢傾佢唔會理..佢情況再拖我好擔心 我已經好驚再失去親人
好無助呀

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 yuyu886 的帖子

佢唔想睇醫生既理由係咩? 或者先了解佢既擔心,例如係咪怕公立醫護人員好惡?

如果係佢有意識又唔同意入院,都無辦法。我見過有些長者真係放棄醫,佢地又認為條命係佢,所都好難勉強。

大宅

明白你的焦急和難受!我知道你說什麼她也不聽,但老人家好似小朋友,要呃要氹,又要錫,係唔易的。但當佢哋見到D專業人士,如社工丶醫生丶姑娘,她們多會乖乖聽話的。你住那一區?打電話問問社工來做家訪,有需要他會安排幫忙。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

九龍醫院有老人外展服務,你試吓問問。你可查看九龍醫院網站

電 話 : 3 1 2 9 6 9 6 9

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

琥珀宮

yuyu886 發表於 18-1-18 17:00
事源我屋企阿婆 年紀都有返咁上下,有三高,肺水腫.最近喘氣好犀利 去大小便都會喘,個人無咩精神 訓下醒下 精 ...

老人家怕入醫院係怕出唔返黎,佢自己知自己事。

別墅

回覆樓主

唔該曬各位

大宅

回覆樓主:

我媽媽之前都是這樣, 因為有腎病,水腫到豬頭咁, 條氣又喘, 都唔肯入。

最嚴重有次背部生瘡(腎病影響), 由初初幾粒見腫左少少叫佢入院, 到最後腫到個網球咁大先肯入院, 當時媽已住老人院,每日去探佢日日都鵝佢,每日也有社康姑娘到老人院洗傷口, 我試過有次特登請幾個鍾頭假, 等埋姑娘黎洗傷口一齊勸她入院, 結果佢1都唔肯, 我即時喊左出黎, 姑娘勸我慢慢黎。入到院我都比醫生鬧到扒街, 話我唔應該咁遲送佢入院, 要即刻做手術切, 住左成個幾月醫院。

老人家好多都唔肯入, 我媽果時係好驚要打吊鹽水針(手背上豆豆)。到佢頂唔順佢先開口話“是但”。

你要每日哄她, 又恐嚇下佢, 唔睇醫生有幾嚴重, 軟硬一齊黎。加油。。

大宅

yuyu886 發表於 18-1-18 17:00
事源我屋企阿婆 年紀都有返咁上下,有三高,肺水腫.最近喘氣好犀利 去大小便都會喘,個人無咩精神 訓下醒下 精 ...

我媽7x歲,心唔舒服咗有廿幾年,一直唔肯去check,氣促,心口痛咗好多年都唔肯睇,有時痛到漂冷汗都係食強止痛葯,又獨居,佢好多年前都話自己身體裡面一定好多問題,一定唔入院
有高血壓食緊血壓葯
我地都迫唔到佢,中西醫都唔肯睇,都唔知點算,最近仲話一邊腳震(emoji)

首頁

尾頁

跳至