0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

佢瞓喺度有意識去抓但未可以拎到, 抱住佢坐喺度就完全未有意識去抓, 但塞到佢手會揸住, 會唔會有問題架? 好擔心, 因為啲人話4個月返母嬰健康院要做test, 驚fail...最驚係有問題...
佢都未識轉身, 但頭可以抬高hold到, 好多笑容但未太笑出聲, 亦會追住人望但未識聽叫名...

新手媽媽咩都唔識.... 好多嘢好擔心啊.... 謝!!

大宅

回覆 irenewsw 的帖子

我阿B四個月大,上個禮拜先去了母嬰健康院,只係普通磅重、度頭圍同打針,無test要做。
同埋我阿B的進度都係差唔多,我諗現階段唔駛太過緊張既。

別墅

謝!! 唉, 做阿媽真係咩都會擔心一餐

複式洋房

不用太擔心,4個月做到你所形容的,已經OK了

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

或者你等佢大小小喇,每個bb進度唔一樣架

大宅

回覆樓主

有無試比被仔、紗巾,呢啲易捉啲

大宅

irenewsw 發表於 18-1-18 17:42
佢瞓喺度有意識去抓但未可以拎到, 抱住佢坐喺度就完全未有意識去抓, 但塞到佢手會揸住, 會唔會有問題架? 好 ...

4個月要返健康院?!?!
係咪分區既問題, 我個囡打完3個月針之後去到6個月先返 wor…
咁6個月返去係有成長評估, 睇吓坐吾坐到, 伸玩具俾佢會吾會攞, 眼仔會吾會跟著物件移動咁囉, 就算吾識都係話繼續觀察吓姐, 吾好咁緊張
好似其他JM 咁講, 各個BB成長總有快慢既

別墅

謝謝各位!今晚終於見到bb笑到kaka聲, 開心到難以形容!!另外佢有抓被同我啲頭髮,仲想擺落口 ,咁算唔算開始有意識 “抓嘢”? 仲有佢tummy time嘅時候有試過幾次自己反返轉身瞓喺度,咁算唔算開始學轉身㗎?

回覆 irenewsw 的帖子

Hello irenewsw ,每個BB特質和發展速度都唔同,足左7個月BB一般會識得主動伸手拎物件,雙手拎住東西玩、將東西從一隻手交到另一隻手、協調5隻手指拎起细小東西。 BB會抓媽媽頭髮,已經自己返轉身好叻叻呀! 4個月左右BB會對聲音、顏色、四周環境/人都好新奇,媽媽多D用色彩鮮艷/會發聲的玩具,例如搖鈴,吸引BB去拎,BB幾時返去健康院?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

多謝解答! 啱啱去咗健康院喇,冇test, 不過係我主動問姑娘拎玩具嘅嘢,佢攞咗個搖鈴喺bb手旁邊敲下,bb有張開手嘗試去抓,佢又有用一個紅色波波引bb,bb有主動跟住望,so far 姑娘話一切正常。Thank you for answering my questions!!!!
irenewsw 發表於 18-1-19 12:29
多謝解答! 啱啱去咗健康院喇,冇test, 不過係我主動問姑娘拎玩具嘅嘢,佢攞咗個搖鈴喺bb手旁邊敲下,bb有張 ...

姑娘都話一切正常,媽媽就可以放心啦 媽媽可以係地下舖d 軟墊等bb轉身/探索四週環境,用D顏色鮮豔/識得發聲嘅玩具引佢伸手/岳高頭去拎、轉身,強化佢頸背肌肉、手眼協調,隨住BB活動能力越黎越高,媽媽要多加留意家居安全呀。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

珍珠宮

回覆樓主

4個月仲未咁快識翻身,聽你描述,bb表現都好正常!

首頁

尾頁

跳至