親子旅遊

跳至

首頁
34567...8

尾頁

珍珠宮

eetutta 發表於 18-2-19 01:05
我四月頭去,原打算福岡去由布院住一晚溫泉飯店,第二曰再落別府,都時坐由布之森由福岡到由布是否佇仍是 ...

上JR 官網,暫只可download 到個到2月尾個火車timetable,未知之後日子嘅timetable(是否由布院之森原本鉄路段正常開返未?)!!!

我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

珍珠宮

eetutta 發表於 18-2-19 01:05
我四月頭去,原打算福岡去由布院住一晚溫泉飯店,第二曰再落別府,都時坐由布之森由福岡到由布是否佇仍是 ...

https://www.jrkyushu.co.jp/sp/chinese/

可 click 入官網再睇詳情

我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

大宅

wai001 發表於 18-2-3 13:34
https://www.jrkyushu.co.jp/chinese/train/yufuin_no_mori.html

暫時由布院之森原本之鐵路段未恢復, ...

喺博多坐由布院之森大概四個鐘,都OK呀。我係博多>由布院(第1-3張相。溫泉旅館,車站一出行二十步就到,有私呂,3人房大概$1500一晚)>別府(第4-9張相。的士來回上山各$100,有私呂,一泊兩食大概$4000)>博多

男爵府

wai001 發表於 18-2-18 04:40
因為好短程,超方便,又平!
呢個好似幾好

珍珠宮

回覆樓主:

https://youtu.be/-_CT74dJyxQ

新鮮滾熱辣!…我的第一個九州熊本「油雞」youtube片已經製作完成!…不妨欣賞!

珍珠宮

Streetboy 發表於 18-2-20 10:29
呢個好似幾好

因為坐subway一定要二百幾円,所以坐西鐵市内巴士係超抵搭的!!!

珍珠宮

wai001 發表於 18-2-20 11:10

新鮮滾熱辣!…我的第一個九州熊本「油雞」youtube片已經製作完成!…不 ...

我的片中,亦深入受災後熊本城的四周!

珍珠宮

wai001 發表於 18-2-20 11:12
因為坐subway一定要二百幾円,所以坐西鐵市内巴士係超抵搭的!!!

坐市營地鐵,由博多← →天神,用IC card,都要200円。所以,搭100円巴士,平好多,仲吾洗上上落落地面地底!!!

珍珠宮

wai001 發表於 18-2-18 04:31
http://www.nishitetsu.jp/bus/rosen/100.html

來往博多← 中洲川端 →天神,可坐100円巴士

http://www.nishitetsu.jp/zh_tw/access/index.html#03

就算求其坐一架巴士,只要是博多← →天神,分段收費都一樣只是100円!
(溫馨提示:上巴士在後門上車,先取分段整理券,在車上留意車頭上方個電子車站及車費顯示板,下車時把整理券及足夠車資,投在車頭司機側之透明膠箱內,才下車。)

珍珠宮

wai001 發表於 18-2-20 11:10

新鮮滾熱辣!…我的第一個九州熊本「油雞」youtube片已經製作完成!…不 ...

https://youtu.be/__FXXYtgKss

今日又DIY 了新一條「油雞」:福岡市內博多、Canal City、中洲川端、天神區既shopping 片!…不妨細心欣賞!

珍珠宮

回覆樓主:

https://youtu.be/jIMz0P8Zwvc

剛 DIY 了條九州「油雞:藥妝shopping」youtube 片!…大家不妨細心欣賞!!!

大宅

樓主有冇諗過,你兩日行OUTLET的戰利品係還左車後,拿住去機場,又有老人家,小朋友,自己的行李,你地兩公婆可唔可以拿晒?

我上年六七月都去左九州10日,兩大加埋個兩歲BB,由第一日租車用到第十日.因為中間買左好多衫比小朋友,要係 Marinoa City outlet 買多個行李箱.到還車時,租車公司車我地去機場,總數係三個行李箱加兩大依HAND CARRY.

男爵府

kennethzero 發表於 18-2-22 12:16
樓主有冇諗過,你兩日行OUTLET的戰利品係還左車後,拿住去機場,又有老人家,小朋友,自己的行李,你地兩公婆可唔 ...
又冇諗呢個問題喎, 其實呢個組合上年去過京阪, 都有行outlet, 不過我地唔係買到超晒重果種, 可以carry到冇問題, 同埋最後果日都打算坐的士去機場, 我估都ok掛.

男爵府

陪月勳章

Streetboy 發表於 18-1-24 17:46

記得到時留意開花情況. 上年我買好哂飛, 咁岩上年因天氣問題遲開花, 去河內蕂園前一日睇到完全未開花, 我唔想帶老人家加細路白行一趟, 即時決定取消行程. 另外check到第二個地方有得睇紫蕂花, 於是進行plan b去左第二到睇, 好開心呀 _

男爵府

mimiNbaby 發表於 18-2-22 15:32
記得到時留意開花情況. 上年我買好哂飛, 咁岩上年因天氣問題遲開花, 去河內蕂園前一日睇到完全未開花, 我唔 ...
請問plan B睇花係邊?

男爵府

陪月勳章

Streetboy 發表於 18-2-22 15:43
請問plan B睇花係邊?
中山大藤, 好近柳川. 仲要免費入場, 有好多攤檔賣野食, 睇完花再過去柳川食鰻魚飯~~~~~
印象中仲有其他地方有得睇架, 你可以search下.

男爵府

陪月勳章

shinku 發表於 18-1-24 17:02
最理想的確係咁,不過你要睇住藤園關門時間,
花期時必需於便利店先買票入場,
同埋睇下有無交通限制睇下 ...
我上年可以喺網上買飛, 唔使去到日本先喺便利店買. 因為太多人去, 我怕等我去到日本先買飛會賣哂. (不過可惜最後因遲開花最後冇去到)

侯爵府

lady_ladybird 發表於 18-2-19 23:52
喺博多坐由布院之森大概四個鐘,都OK呀。我係博多>由布院(第1-3張相。溫泉旅館,車站一出行二十步就到,有 ...

請問間溫泉旅館叫咩名呀,好唔錯咁喎
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

大宅

lady_ladybird 發表於 18-2-19 23:52
喺博多坐由布院之森大概四個鐘,都OK呀。我係博多>由布院(第1-3張相。溫泉旅館,車站一出行二十步就到,有 ...
可唔可以SHARE第一間呀?睇相好似幾OK :D

男爵府

可否告知 2間 温泉酒店名 呢 ???
thx

首頁
34567...8

尾頁

跳至