自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

做乜個女要同6299住都比佢嫁? 樓主,不如鬧番個襯家,睇吓佢仲敢吾敢恰你個女

男爵府

shadowrainbow 發表於 18-3-9 14:08
聽過好多係長者話人地偷佢地野,原來係病。又聽過有的長者,唔肯洗澡。又係病態。甚至動手打照顧佢既人。
...
係! 我BEST FRIEND屋企人就係咁後生個陣知書識禮, 教書架
跟住呢十年八載就開始亂哂龍
成日講粗口鬧人, 成日擒高爬窗搞到HUM穿個頭N次
又話工人偷佢野 (其實冇), 同個10歲既孫爭寵
一切,源於腦退化
情況只有越黎越惡劣, 其實都幾慘

男爵府

anna59 發表於 18-3-9 14:26
做乜個女要同6299住都比佢嫁? 樓主,不如鬧番個襯家,睇吓佢仲敢吾敢恰你個女 ...
阿女間新屋未裝修完。不過現在已回娘家了。
鬧就無,不過講明預約才見,否則不招呼佢啦。免煩。

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

叫女婿同佢媽講唔好再上你屋企, 媽媽同bb都要休息

避佢避到返外家, 亞親家重咁厚面皮...

男爵府

yui1625 發表於 18-3-9 14:33
係! 我BEST FRIEND屋企人就係咁後生個陣知書識禮, 教書架
跟住呢十年八載就開始亂哂龍
成日講粗口鬧人, 成 ...
老.....人人都會,所以趁身體仍在狀態時,要保持心情開朗。閑事小理。得閑就做的自己喜歡既事。睇見親家奶奶咁,可能都有的病態。

不過影響到我個女,唯有出手啦

男爵府

shadowrainbow 發表於 18-3-9 14:45
老.....人人都會,所以趁身體仍在狀態時,要保持心情開朗。閑事小理。得閑就做的自己喜歡既事。睇見親家奶 ...
你個CASE...你個親家奶奶唔抵得個孫去左你個邊
所以借頭借路上黎搞搞震
為左阿女你要抗戰呀!!!
你係一個明白事理既媽媽
相信你可以好好PROTECT你女女同個孫既!

其實真係唔明呢D人咩心態
踩上人地屋企仲可以聲大夾惡
真係精神有問題

公爵府

shadowrainbow 發表於 18-3-9 14:45
老.....人人都會,所以趁身體仍在狀態時,要保持心情開朗。閑事小理。得閑就做的自己喜歡既事。睇見親家奶 ...

我將來都會做奶奶 外母 我都會好好學習

珍珠宮

回覆 shadowrainbow 的帖子

有屋住,咁都好D。如果系我媽咪,已經鬧左佢,等佢唔好唸住自己系乜嘢上門襯家,佢地唔靠你個女,邊有孫抱,有時鬧佢反而個心舒服D,忍唔係辦法,起碼佢地唔敢恰你個女

男爵府

yui1625 發表於 18-3-9 15:03
你個CASE...你個親家奶奶唔抵得個孫去左你個邊
所以借頭借路上黎搞搞震
為左阿女你要抗戰呀!!!
通常,一出左聲,就照跟訂下既規矩做。佢要自己衡量,到時唔會有人開門比佢。已經講到咁白,仲可以亂黎至奇。

而且,阿女間屋一搞好,就唔可能比佢亂黎。到時佢要自己掉架,就無法子啦..

男爵府

shadowrainbow 發表於 18-3-9 14:08
聽過好多係長者話人地偷佢地野,原來係病。又聽過有的長者,唔肯洗澡。又係病態。甚至動手打照顧佢既人。
...

老人癡呆 無得醫哦 問題係佢後生已經超重男輕女 有d 嘢係因果
te quiero mucho mi amo

男爵府

bobocheung65 發表於 18-3-9 15:34
老人癡呆 無得醫哦 問題係佢後生已經超重男輕女 有d 嘢係因果
係, 無得醫架。祇能希望不會差。

大宅

kmmum 發表於 18-1-19 23:07
回覆 shadowrainbow 的帖子

不近人情==你要面子. 個女緊要.. 定你塊面緊要??

伯友好型呀!

大宅

你家沒有房嗎?奶奶來時女及BB及陪在房關門休息,工人叫出街,奶奶由你應付,大家咁高咁大,段估佢唔敢得罪你,叫佢在廳等,話呀女及BB要睡覺,醒左先出來,其實,我覺得有好多野由你客氣D跟奶奶講,好最好,什麼生完要休息多D,你咩保品係你講的....奶奶講咩未客氣答幾囉,女家係你最大

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

直接同女世傾
吾建議同99住
吾係針對
係為左以後一家人和和氣氣
會影響兩夫妻感情
有家庭要成熟d
自己睇下点處理
記住住近你
有咩有你呢个媽媽响到等个女有依靠
照顧bb頭幾年情緒本身都麻麻
日日99咁煩点頂

大宅

shadowrainbow 發表於 18-3-8 19:33
開心的。我都曾經坐月無人支援,個老公又係新手,生完大女,虛得很,後來自己慢慢調理。

至於現在到阿女, ...

哈哈,我覺得bb都識撰人的!

因為我媽媽什麼事也不滿別人的!終日指指點點,迫人跟佢的方法做事....連我都就快被迫瘋了!軟硬方法也試過,都趕不走她

男爵府

Csonmi 發表於 18-3-29 12:07
哈哈,我覺得bb都識撰人的!

因為我媽媽什麼事也不滿別人的!終日指指點點,迫人跟佢的方法做事....連我 ...

親家奶奶就係乜都唔滿意,不停煩 陪月 姨姨, 每種湯都問 ...eg. 點解 煲呢個湯, 落左幾多 北芪 ,又落左幾多粒杞子...

陪月姨姨每答一樣,佢總有說話比人聽,非常有要求。

結果,係我都睇唔過眼,問返親家奶奶," 陪月姨姨聽唔到咁多人既指令去做,佢用既藥材,配料都係我決定既,不如親家妳主責抱下bb 啦!比返的空間阿姨姨做野!"

事實係陪月姨姨來既第一天,已全部交手比佢處理,煲乜食乜,佢主意好了。反正佢都係煮比阿女吃, 其他人,自己煮比自己食。

自從上次出聲之後,親家奶奶無咁過份。我言明,若阿女住得唔開心,娘家永遠歡迎佢同bb 回來住,無限支持。

阿女新屋整好晒,佢又話要上去。女婿今次學精,全部推晒。真係怕左佢既進取.

大宅

回覆樓主

甘既99 真係想叫拒食屎,叫你女千奇唔好比拒來。鎖是小心的,按鐘扮無人唔開門

男爵府

HELLOCOFFEE 發表於 18-4-24 16:04
甘既99 真係想叫拒食屎,叫你女千奇唔好比拒來。鎖是小心的,按鐘扮無人唔開門
...
阿女基本上去我家多,佢有無上去新屋,無人知。但至小,佢唔可以喜歡就出現。
若非必要,都唔好有咩來往。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主,哩啲咁嘅人早早同佢反面咪仲好,你女又無乜嘢要靠佢洗乜忌佢。老實講,所謂奶奶,啱咀形咪親戚囉,唔啱咀形根本就路人甲。女人坐月咁重要,為咗理個路人甲感受,萬一呀女攪壞咗身體值得咩? 一定要強硬啲,人哋自己都唔要面洗乜俾面佢

男爵府

美味 發表於 18-4-24 16:50
樓主,哩啲咁嘅人早早同佢反面咪仲好,你女又無乜嘢要靠佢洗乜忌佢。老實講,所謂奶奶,啱咀形咪親戚囉,唔 ...
無法子,講左好多次佢都咁,我地就單刀直入同左佢講,所以現在佢無亂黎。
其實知佢錫bb,但大家要保持自己位置。我地請人黎幫手,好好陪月及helper ,唔想為的小事,搞到阿女。

首頁

尾頁

跳至